Gündem Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da köyden kente göçün önüne geçebilmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Alinur Aktaş, “Bir taraftan tarımsal tesisler kurarken, diğer taraftan fide, fidan, tohum desteği vererek çiftçinin yüzünü güldürüyoruz” dedi

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 2013 yılında hizmete açılan Keles Süt Ürünleri Tesisi, Bursa’nın en fazla göç veren dağ ilçeleri Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık’ta istihdamın ve bölge çiftçisinin gelirlerinin artmasına katkı sağlamayı sürdürüyor. Bölge çiftçisinden alınan süt, tesiste işlenerek ‘Besaş Yayladan’ markasıyla yoğurt, ayran, kaşar peyniri, günlük süt, beyaz peynir, süzme yoğurt gibi katkısız doğal ürünler olarak tüketiciyle buluşturuluyor. Besaş süt ürünlerine olan ilgi her geçen gün artarken, 2013 yılından bu yana dağ bölgesindeki çiftçilerden 18 bin 653 ton süt alımı yapıldı. Buna karşılık ödenen 21 milyon 621 bin 785 TL ise bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü. Sadece merkezde değil, köyde yaşayan vatandaşları da düşündüklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kırsalda gerçekleştirilen projeleri Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

Üretimde kapasite artacak

Bölge ekonomisine hayat veren tesislerin yüzde 25 kapasite ile kullanıldığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Burada kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz. Tüketicilere rahatlıkla söyleyebilirim, Besaş’ın bütün mamulleri yüzde 100 doğal, katkısız üretiliyor. Rahatlıkla tercih edip, tüketebilirler. Şimdi, yüzde 25 olan kapasiteyi yüzde 70-75’lere nasıl çıkarırız onun üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde daha farklı çeşitleri üretme imkânına da sahip olacağız. Karlılık ve rantabilite doğrultusunda çıtayı biraz daha yukarı kaldırmalıyız” diye konuştu. Başkan Aktaş, Besaş’ın ürünlerinde, kalitenin her zaman ön planda olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Tarladan dünya pazarlarına

Bütünşehir yasasının uygulamaya geçmesinin hemen ardından Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Tarım A.Ş.’yi kuran Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan ürün çeşitliliğinin artırılmasına çalışırken, diğer taraftan da ihracatla çiftçiye büyük destek sağlıyor. Bursalı çiftçiler tarafından üretilen ürünlerin dünya pazarlarında yer bulmasını hedefleyen Tarım A.Ş. özellikle Avrupa’da düzenlenen tarım fuarlarında yaptığı temaslar sayesinde Yenişehir’den biber, kavun ve balkabağı, Osmangazi’den siyah incir, Gürsu ve Kestel’den ayva ve armut alıp, Hollanda ve Almanya’ya ihraç etti. Böylelikle çiftçinin ürünü hem iç hem de dış piyasada daha çok kazandırdı.

Toprak suyla buluşuyor

Her bölgenin ihtiyacına yönelik projeleri devreye alan Büyükşehir Belediyesi, özellikle üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik olarak sulama göleti inşaatlarına ağırlık verdi. Sulu tarıma geçişle birlikte aynı topraktan yıl içinde birden fazla ürün alınmasını sağlamak amacıyla Gemlik’te Fındıcak, Gençali, Fevziye, Katırlı, Kurşunlu, Küçükkumla, Yeniköy, Kurtul sulama

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

3 milyon çilek fidesi

Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin nitelikli hale getirilmesi ve artırılması çalışmaları kapsamında Bursalı 600 çiftçiye 3 milyon adet ‘albion’ cinsi çilek fidesi dağıttı. Sağlanan destekten Büyükorhan, Orhaneli, Keles, Osmangazi, Kestel ve İnegöl’den 600 çiftçi ‘kişi başı 5000’er adet olacak şekilde’ yararlandırıldı. Çilek üretimi, Türkiye’de son yıllarda gerek gıda sanayi sektöründe kullanılması gerekse taze olarak sevilerek tüketilen bir meyve türü olması nedeniyle yaygınlaştı. Bursa, çilek üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor.

tesisi ve havuzlar ile sondajları tamamlandı. Yaklaşık 4 bin 500 dekar alanı sulayan bu tesislerden 1540 çiftçi yararlanıyor. Yapımı tamamlanan toplam 93 sulama yapısından toplam 8 bin 656 çiftçi yararlanırken, 62 bin 818 dekar alan da sulu tarıma açılmış oldu.

Haberin Devamı

Uygun ödeme şekli

Proje kapsamında çiftçiler, koyunun tanesini 1000, koçu ise 1.500 TL’den alacak. Ödemeler ise iki şekilde yapılabilecek. Ziraat Bankası üzerinden küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği için sübvansiyonlu tarımsal kredisi kullanabilecek olan çiftçiler, 84 aya kadar vadeli faiz indirimli kredi kullanma imkânından yararlanabilecek. Doğrudan Tarım A.Ş.’ye borçlanma seçeneğini tercih edenler ise ilk ödemeyi toplam bedelin yüzde 30’u olarak Tarım A.Ş. banka hesabına banka havalesi yoluyla peşin olarak yatıracak. İkinci ödeme ise yüzde 35 olup 21 Ağustos 2019 tarihine kadar Tarım A.Ş. banka hesabına banka havalesi yoluyla yapılacak. Üçüncü ödeme de yüzde 35 olup 10 Ağustos 2020 tarihine kadar Tarım A.Ş. banka hesabına banka havalesi yoluyla gerçekleştirilecek.

Arıcılık gelişiyor

Tarım A.Ş. tarafından kurulan örnek arıcılık işletmesinde de faaliyetlere başlandı. Arıcılığın doğru yerde, doğru tekniklerle yapılması adına hem eğitim hem de üretim yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, tarımsal teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve tarımsal verimliliğin artırılması amacıyla arı yetiştiricilerine boş kovan, kovan altlığı ve arıcılık malzemeleri dağıtarak destek verdi. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Bursa İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa ‘arıcılık paneli’ düzenlendi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’ndaki panelde, arıcıların yaşadığı sıkıntılar ve sektörle ilgili yeni gelişmeler tartışıldı, panel sonrasında da 218 arı yetiştiricisine, malzeme ve ekipman destek paketleri dağıtıldı.

Haberin Devamı

Arı varlığı ve bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’de 60 bin arıcı ve 7 milyon adet kovan varlığı bulunurken, 114 bin ton bal üretimi yapılıyor. Arıcılığa uygun bir şehir olan Bursa’da, meslek birliğine kayıtlı 1200 üye bulunuyor. Bursa’da yıllık 1500 ton bal, 30 ton polen, 500 kilo civarında arı sütü ve 1000-1500 kilo civarında propolis üretiliyor. Dünyada ve Türkiye’de önemli gelişmelerin yaşandığı arıcılık sektörü, ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Çiftçiye tam destek

Bursa’nın her ne kadar sanayi kimliği ile öne çıksa da önemli bir tarım şehri olduğunu hatırlatan Başkan Alinur Aktaş siyah incir, sofralık zeytin, şeftali, armut gibi ihracata yönelik marka ürünler yetiştirildiğini hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar fide, fidan, tohum ve ekipman destekleriyle çiftçinin yanında olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Daha kaliteli üretim ve yeni pazarlar bulunması noktasında çalışmalarımız devam edecek. Bunun yanında çok sayıda çiftçiye küçük destekler sağlanmasından ziyade mahalle bazlı örnek üretim alanları oluşturulmasına yönelik desteklere ağırlık vereceğiz” dedi.

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

Engeller tarımla aşılıyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılımıyla, Bursa Valiliği’nde imzaları atılan ‘Tarımla Engelleri Aşıyoruz Protokolü’, engelli vatandaşların sosyal yaşamda daha aktif rol almalarına katkı sağlamayı hedefliyor. Protokol ile Bursa’daki engelli vatandaşlara tarım alanında uygulamalı mesleki eğitimler verilecek. Proje ile kentte yaşamını sürdüren engelli bireylere yeni birer hobi kazandırılacağına işaret eden Başkan Aktaş, “Güçlü bir ülke olmak, her alanda güçlü olmak demektir. Farkındalık oluşturan güzel bir projeye daha imza atılıyor. Bu protokolle, engelli vatandaşlarımızın tarımla uğraşabilecekleri bir ortam sağlanıyor” diye konuştu. Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 100 metrekarelik tarımsal alan projede kullanılmak için engelli vatandaşlara tahsis edilirken, aynı zamanda projeye göre 320 metrekare alanda bir sera kurulumu da yapılıyor. Bu sayede kış şartlarında da çalışmaların süreceği belirtiliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü’nün ilaç, gübre, fide, tohum desteği ile Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin alet ekipman desteği de vereceği projede Engelliler Federasyonu da engelli vatandaşların projeden faydalanmasını sağlayacak. Nisan’dan Kasım’a kadar 8 ay sürecek olan eğitimler sonunda katılımcılara sertifika verilecek.

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

HAYVANCILIĞA DESTEK

Göçün en fazla olduğu dağ ilçelerinde tarımsal faaliyet alanlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, Büyükorhan ilçesinde de damızlık düve besi çiftliği kurdu. Amerika’dan limuzin ve şarole ırkı 174 adet düve getirilirken, dağ ilçelerinde hayvanlığın gelişmesinin de önü açılmış oldu. Bursa ipeğinin yeniden dünya pazarlarında yer bulması amacıyla ipek böceği yetiştiricileri de ekipman anlamında destekleniyor. Üreticiden alınan kozalar işlendikten sonra ipeğe dönüşürken, birçok kırsal bölgede oluşturulan ipek halı dokuma atölyelerinden çıkan ürünlerin satışı ile çiftçi kadınlar da aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Bursa’nın tarımı güç kazanıyor

KOYUNCULUK CANLIYOR

Her alanda çiftçiye destek sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Tarım A.Ş. vasıtasıyla ‘Saf Merinos Koyun Yetiştiriciliği Projesi’ni başlattı. Hem Merinos koyunculuğunun geliştirilmesinin, hem de hayvan varlığı sayısının artırılmasının amaçlandığı proje kapsamında bin adet saf Merinos ırkı koyun ithal edildi. Getirilen koyunlar, bir yetiştiriciye 24 koyun ve 1 koç olmak üzere uygun fiyatlı ve uzun vadeli ödeme imkânlarıyla satışa sunuldu. Projeye 100’ün üzerinde çiftçi başvururken, tüm başvurular tek tek inceleniyor.