Ekonomi Irak'a vize kolaylığı

Irak'a vize kolaylığı

24.03.2016 - 09:44 | Son Güncellenme:

Iraklı işadamlarına getirilen vize sorunu çözüldü. Türkiye'ye günlük ortalama 2 bin 500 Iraklı gelirken uygulamayla birlikte sayı 200'lere kadar gerilemiş, ihracat rakamlarında da düşüş gözlenmişti

Iraka vize kolaylığı

Türkiye'nin Iraklı işadamlarına e-vizede koyduğu Schengen sorunu çözüldü. Ülkeyle ihracatta en büyük engelin aşıldığını belirten İş Konseyi Başkanı Taha, "Nisanda ihracat 1 milyar doları aşar" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Irak arasında e-vize uygulamasından kaynaklanan sorun çözüldü. 10 Şubat'ta mülteci sorunu nedeniyle e-vize uygulamasını hayata geçiren Türkiye, Iraklılara e-vize başvurularında Schengen ülkeleri ile ABD, İngiltere ya da İrlanda vizesi şartı koymuştu.

Türkiye'ye günlük ortalama 2 bin 500 Iraklı gelirken uygulamayla birlikte sayı 200'lere kadar geriledi. Bu düşüşün en büyük yansıması ise ihracata görüldü.

Sabah'ta yer alan habere göre; DEİK Türkiye Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak'la ticaret hacminin daralmasına neden olan uygulamanın dünden itibaren çözüldüğünün müjdesini verdi. 43 günlük süreçte turizmden sağlığa, tekstilden gıda ihracatına kadar birçok sektörün olumsuz etkilendiğini vurgulayan Taha, bu süreçte yaklaşık 800 milyon dolarlık kaybın yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Taha, "Konuyu Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na ilettik. Sorunun aşılması özel bir formül geliştirildi. Buna göre daha önce 2-3 kez Türkiye'ye giriş-çıkış yapmış ve vize süresini aşmamış Iraklı işadamlarından Schengen, ABD, İngiltere ya da İrlanda vizesi aranmayacak" dedi. Vize sorununun çözülmesiyle birlikte ticaret hacminin de artacağını belirten Taha, "Nisanda Irak'a ihracatımızın 1 milyar doları bulacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

VİZE KOLAYLIĞI

Taha, Türkiye'ye hiç giriş yapmamış olan Iraklı KOBİ'lerin de DEİK ya da THY üzerinden vize başvurusunda bulunması halinde Schengen vizesi şartı aranmayacağını söyledi. Taha, "e-vize başvurusunda KOBİ'lere güvenlik taraması yapılacak ve herhangi bir sabıka kayıtları yoksa vize alabilecekler" diye konuştu. Vize kolaylığının hastalar için de sağlandığını belirten Taha, Irak Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Turizmini Geliştime Konseyi Derneği aracılığıyla gelen hastalardan Schengen vizesi şartı aranmayacağını sözlerine ekledi.