Ekonomi Bursalı Gökmen uzay yolcusu!

Bursalı Gökmen uzay yolcusu!

24.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzay ve havacılık alanında insan kaynağı yetiştirmek için kurulacak Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin temeli atıldı. Merkezde, yerçekimsiz alan ve dikey rüzgar tüneli de yer alacak

Bursalı Gökmen uzay yolcusu

Uzay ve Havacılık teknolojilerinde merkez olmayı hedefleyen Bursa, Türkiye’yi uzaya ‘Bursalı Gökmen’le taşımaya hazırlanıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) kentte uzay ve havacılık sektörünün gelişmesi ile ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetişmesi için yürüttüğü ‘Gökmen Projesi’ kapsamında hayata geçireceği Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) temeli, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katılımıyla düzenlenen törenle atıldı. Açılışı bir yıl sonra gerçekleşecek GUHEM, 13 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösterecek. TÜBİTAK ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçecek GUHEM’de yerçekimsiz alan, dikey rüzgar tüneli, havacılık eğitim simülatörleri ve 154 adet interaktif eğitim düzeneği gibi uygulamalar yer alacak.

Haberin Devamı

Firma sayısı katlandı

Gökmen Projesi’nin ilk ayağında Bursa’da potansiyeli olan firmaları Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesinde bir araya getirdiklerini hatırlatan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Yola çıktığımızda 50 olan firma sayımız bugün neredeyse 2 katına çıktı” dedi. Burkay, şöyle devam etti:

“Ülkemizde teknolojiye meraklı, yetenekli ve eğitimli genç bir nüfusu var. Elimizdeki potansiyeli harekete geçirmek ve çocuklarımızdan başlayarak uzay ve havacılık konusunda toplumsal bilinç oluşturmak adına Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezimiz bu anlamda çok önemli bir misyon üstlenecek. Merkez, alanında dünya beşincisi, Avrupa’nın ise en iyisi olacak. Türkiye’nin hedeflerinde farklı bir rol üstlenen Bursa, ülkemizin ilk astronotunu yetiştirecek bir altyapıya kavuşuyor. TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 200 milyon liralık çok önemli bir yatırımı kentimize kazandırıyoruz. İnanıyoruz ki kentimiz yakın gelecekte uzay ve savunma endüstrisinin merkezi olacak.”

Haberin Devamı

‘Seferberlik başlattık’

Türk Dil Kurumu’nun uzaya gidecek ilk Türk astronotuna ‘Gökmen’ denilmesini istediğini ifade eden Burkay, “Türkiye’nin Gökmen’inin Bursa’dan çıkması vizyonuyla kentte uzay ve havacılık alanında seferberlik başlattık. İnanıyoruz ki kentimiz yakın gelecekte uzay ve savunma endüstrisinin merkezi olacak” şeklinde konuştu. Burkay, “Her projenin temelinde bir hayal var. Bizler de ülkemiz ve kentimiz için bir hayal kurduk. GUHEM, gençlerimiz için yeni nesil bir eğitim merkezi olacak. Bizler de düzenlediğimiz birçok etkinlikle yeni neslin uzay ve havacılık alanında bilinçlenmesini arzu ediyoruz” dedi.

‘Büyük katkı sağlayacak’

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözlerini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ise, “GUHEM ülkemizin uzay ve havacılık atılımına büyük katkı sağlayacak. 20 yıl sonra Türkiye’nin uzay ve havacılıkta en iyi şehri, bugünden Bursa diyebilirim. Bu tesis bittiğinde uzay ve havacılığa çocuklarımız ilgisi daha da artacak” diye konuştu.