Dünya Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi!

Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi!

28.01.2018 - 10:01 | Son Güncellenme:

Afrin'in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı, TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasındaki yoğun çatışmaların ardından terör örgütünden alındı. Bölgeden ilk fotoğraflar geldi. Zeytin Dalı Harekâtı'nın 9. gününde Burseya Dağı ile beraber Afrin'in beş beldesinde 13'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 4'ü stratejik tepe olmak üzere toplam 18 nokta örgütten kurtarılmış oldu.

Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi

Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile terör örgütü PYD/PKK arasındaki şiddetli çatışmaların ardından, Afrin'in kuzeydoğusunda stratejik önemdeki Burseya Dağı ele geçirildi.

Haberin Devamı

Burseya Dağı'nda terör örgütüne ait kule, mevzi ve hedefler, çeşitli üslerden havalanan savaş uçaklarınca bombalandı. Tank, fırtına obüs topları, Çok Namlulu Roketatarlar (ÇNRA) da PYD/PKK mevzilerini yerle bir etti.

TSK'dan yapılan açıklamada "Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu tarafından, 28 Ocak 2018 tarihinde saat 14.30 sularında Barşah (Burseya) dağı ele geçirilmiştir. Halen bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir" ifadesi kullanıldı.

Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi

Daha sonra Bursaya Dağı'nın güneyindeki Kastel Cündo köyü de terör örgütü PKK'dan kurtarıldı. Bölgeden bu fotoğraf paylaşıldı.

SİHA'lar vurdu

Burseya Dağı'nda TSK ve ÖSO ileri güvenlik ve tahkimat çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde başlayan operasyonda öncü görev alan TSK seçkin komando birlikleri ile ÖSO bünyesindeki 3. Kolordu, ele geçirilen zirveyi terör örgütünün yeniden geri alma amaçlı olası saldırılarına karşı tahkim çalışmalarını da icra ediyor. İleri güvenlik hatları kuruluyor.

Afrin'i işgal eden terör örgütünün hendek ve tünel ağlarındaki EYP ve mayınlı tuzaklara karşı arama imha faaliyeti ile ÖSO'nun çevre güvenlik çalışmaları sürüyor. Terör örgütünün yer üstü hedefleri ile tünel mevzilerinin giriş alanları TSK envanterindeki Bayraktar Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) başarılı atışları ile vuruldu.

Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi

Bölgeden ilk fotoğraflar ve videolar geldi. DHA, dağa çıkan askerlerin, en yüksek noktaya Türk bayrağı diktiğini duyurdu.

TOPLAM 18 NOKTA KURTARILDI

Gece saatlerinde hava akınları ve topçu atışları ile vurulan Burseya Dağı'na yönelik operasyon ile başlayan harekâtın 9. gününde Burseya Dağı ile beraber Afrin'in beş beldesinde 13'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 4'ü stratejik tepe olmak üzere toplam 18 nokta örgütten kurtarılmış oldu.

TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, harekatın önceki günlerinde Bülbül beldesine bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa köyleri ve Kürdo köy altı yerleşimi, Racu beldesinde Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, 740.Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak, Cinderes beldesinde de Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni ele geçirmişti.

Haberin Devamı

CANLI YAYINDA BOMBARDIMAN

Burseya Dağı’na yönelik bombardımanı televizyon kanalları canlı yayında verdi. Burseya Dağı çevresinde bombalanan alanlardan yükselen yoğun duman ve şiddetli patlama sesleri Kilis'in sınır köylerinden de duyulabiliyor.

Bölgedeki çatışmalar sürüyor. Komando birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu askerleri belirlenen hedeflere doğru ilerliyor.

Terör örgütü, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyordu.

OBÜSLER AFRİN’İ BOMBARDIMANA TUTUYOR

TSK'nın Suriye’nin sıfır noktasına konuşlu fırtına obüsleri ve tankları Burseya Dağı'ndaki PKK/PYD mevzilerini vuruyor. Yoğun ateş altına alınan bölgedeki mevziler ve hedefler yerle bir ediliyor. Terör örgütünün mevzilerini bombalayan obüslerinin namlularında yazan Sakarya, Conkbayırı, Gelibolu isimleri ise dikkat çekti.

Haberin Devamı

Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi

İŞTE BOMBALANMA ANI

Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı

Genelkurmay Başkanlığı, harekatın ilk günü yaptığı açıklamada, operasyonun Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt, uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor.

Son dakika... Burseya Dağı ele geçirildi