Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Koku Alma Kaybı Olur mu?

BURUN AMELİYATI SONRASI DUYU KAYBINIZ OLMASIN

Burnumuz yüzümüzün ifadesini oluşturan en önemli organlardan biridir. Koku almadan tat almaya kadar birçok faktörde burun ve diğer duyu organları birlikte çalışır. Burnumuzun şekli çeşitli nedenlerle veya kalıtsal olarak farklılıklar gösterebilir. Bazı insanların burnu doğuştan güzel ve orantılı olurken bazı insanlar burunlarının görüntüsünden muzdariptir.

Burun Estetiği Ameliyatı Türleri

Burun estetiği ameliyatı cerrahi ameliyat, açık ve kapalı ameliyat, cerrahi olmayan ameliyatlar olarak ayrılmaktadır. Yapılacak işlemin türüne göre ameliyatın şekli de değişmektedir. Doktorunuz size en uygun yöntemi belirleyecektir.

Haberin Devamı

Ameliyatın Planlanması

Doktor ameliyat öncesi hasta ile detaylı bir soru cevap alışverişi yaparak ameliyatın hasta için çeşitli riskler taşıyıp taşımadığını öğrenir. Burun estetiği ameliyatı için öncelikle nasıl bir burun istendiğini öğrenen doktor kemik ve kıkırdak yapısı, hastanın yüzünün şekli, cilt kalınlığı gibi faktörlerin ameliyata olan etkilerini hastaya anlatır. Ardından çeşitli açılardan hastanın fotoğrafları çekilir ve üzerinde yapılan işaretlemelerle ameliyat sonrasında hastanın nasıl bir buruna kavuşacağı hakkında bilgi verilir.

Burun estetiği ameliyatına hazırlık

Hasta ameliyattan önce 6 saat kadar yeme içme işlemine son vermeli, sigara içmemeli, kanı sulandırdığı için aspirin ve aynı etkiyi yapan ilaçlar almamalıdır. Ameliyat öncesinde ne kadar dikkatli olunursa ameliyat sonrası iyileşme süreci de o kadar çabuk ve sağlıklı olacaktır.

Burun estetiği ameliyatı hangi riskleri taşır?

Her ameliyat kendi çapında riskler taşımaktadır. Burun estetiği ameliyatı riskleri de diğer tüm ameliyatlarla aynı hatta belki biraz daha düşük düzeydedir. Deneyimsiz ve özensiz bir doktor tarafından yapılan ameliyatların sonrasında kanamaların durmaması, burnun yanlış şekilde kaynaması, koku almada azalma gibi riskler kendini gösterebilmektedir. Bu nedenle mutlaka uzman bir hekimle çalışılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Koku Nedir?

Burnumuzun içerisindeki zarın üzerinde bulunan küçük sinirler, nesnelerden yayılan küçük zerreler tarafından uyarılır. Alınan hava ile titreşime geçerek zerrelerin yaydığı titreşimi algılarız. Bu duruma koku denir. Kokudan duyumsadığımız algıya ise koku alma denir. Dil üzerinde bulunan reseptörler gibi hassas bir yapıya sahip olan burun, ameliyat sonra komplikasyonlar yüzünden bir takım geçici duyu kayıplarına uğrayabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Koku Kaybına Neden Olur Mu?

Burun ameliyatlarında burnun koku sinirlerinin olduğu noktaya çok uzak bir noktada gerçekleştirilir. Koku alma bölgesine hiçbir şekilde müdahale edilmediği gibi o bölgeye etki edecek bir müdahale de söz konusu değildir. Yalnızca ameliyattan kısa bir süre sonra burunda oluşabilecek ödemlere bağlı, ödemlerin koku alma sinirlerine yapacağı baskılar yüzünden birtakım duyu kayıpları gerçekleşebilir. Tamamen geçici olan bu durum şişlikler geçtikten sonra eski haline dönmektedir.

Op. Dr. Önder Akdeniz

Haberin Devamı

Web Sitesi

Instagram

Facebook