BURUN ESTETİĞİ SONRASI BURUN NEDEN TIKANIR?

Burun estetiği sonrası burun tıkanıklığı nedeniyle başvuran çok hastamız oluyor. Her hastanın burnu birbirinden farklıdır ve bunlara uygulanmış olan estetik müdahaleler de aynı şekilde farklı olabilir. Ama sıklıkla gördüğümüz temel sorun, kemeri alınarak alçaltılmış ve daraltılmış burunlarda, hava kanallarının da daralmış olmasıdır. Bazen burun delikleri de küçültülmüş olabilir. Tüm bu koşullar önceki anatomisi tamamen normal olan kişilerde çoğu kez sorun yaratmaz. Fakat hafif bir eğrilik ya da burun eti şişmesi, bir estetik ameliyat sonrasında tıkanıklığın nedeni olabiliyor. Benzer şekilde alerjik nezle ya da sinüzit gibi hastalıkları olanlarda ise, tıkanıklık veya hastalık belirtileri burun estetiği sonrasında artabiliyor.

Haberin Devamı

Bu nedenle bir estetik burun ameliyatı planlamadan önce burun içerisinin ayrıntılı olarak ele alınması gerekir. Rutin burun içi endoskopik muayenemiz sırasında, burun girişinden geniz boşluğuna kadar tüm yapıları değerlendirebiliyoruz. Eğriliğin yerini, şiddetini ya da burun etinin boyutlarını, sinüs kanallarının durumunu ve genizdeki bir oluşumu bu muayene sırasında görebiliyoruz. Buradan elde ettiğimiz bulgulara dayanarak sinüslerin içlerini de incelememizi sağlayan filmler isteyebiliyoruz. Bu ön değerlendirmeler bizlere, sonradan tıkanıklığa yol açabilecek durumlar için ameliyat sırasında önlem alabilme avantajı sağlıyor.

Rinoplasti geçirmiş hastalarda karşılaştığımız en sık burun tıkanıklığı nedeni konka şişmesidir. Halk arasında “burun eti” büyümesi olarak bilinen bu durumda aslında önce bazı ilaçlar ve spreylerle küçültmeye çalışmak olumlu sonuç verebiliyor. Ancak tedaviye yanıt alınamıyorsa, bunları küçültmek için tamamlayıcı ikinci bir ameliyat uygulamamız gerekebiliyor. Aynı şekilde yine hava kanallarını engelleyen şiddetteki deviasyonlarda ya da sinüzit hastalığında, gerekli düzeltici endoskopik ameliyatlarla bu durumları ve yola açtıkları burun tıkanıklıklarını düzeltebiliyoruz. Estetik ameliyatın başarısızlıkla sonuçlandığı, dışarıdan görülebilen eğrilik ve asimetrilerde ya da burunda çökme gibi durumlarda, ikincil düzeltici bir estetik ameliyat ile beraber tıkanıklığa yol açan sorunları beraber düzeltmek gerekebiliyor.

Haberin Devamı

Estetik burun ameliyatı sonrası burun tıkanıklığı geçmeyenler, ya da burun tıkanıklığı oluşanlar, sıkıntılarının çoğu kez basit ya da incelikli bir çözümü olduğunu bilmelidirler. Burun estetiği yaptıracak olanların ise detaylı bir burun içi endoskopik muayene yaptırmaları, bu sayede sonradan tatsızlığa yol açabilecek durumlardan haberdar olmaları ve önlemler hakkında bilgi talep etmeleri en doğrusudur.