Gündem Büyük bir kulak sağlığı sorunu; kolesteatom

Büyük bir kulak sağlığı sorunu; kolesteatom

26.04.2018 - 12:13 | Son Güncellenme:

Kolesteatom, kulağınızın orta kısmında, kulak zarının arkasında gelişebilen anormal, kansersiz bir cilt büyümesidir. Bu bir doğum kusuru olabilir, ancak en çok sıkça tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklanır.

Büyük bir kulak sağlığı sorunu; kolesteatom

Bir kolesteatoma genellikle eski deri katmanlarını tutan bir kist veya kesesi olarak gelişir. Bu ölü deri hücreleri biriktikçe, büyüme boyut olarak artırabilir ve orta kulağın hassas kemiklerini tahrip edebilir. Bu işitme, denge ve yüz kaslarının işlevini etkileyebilir.

Haberin Devamı

Kolesteatom nedir?

Tekrarlanan enfeksiyonların yanı sıra, kolesteatom burnun arka kısmından kulağın ortasına doğru giden tüp olan östaki borusunun kötü çalışmasından dolayı da kaynaklanabilir.

Östaki borusu, havanın kulağa akmasını ve kulak basıncını eşitlemesini sağlar. Aşağıdakilerden herhangi biri nedeniyle düzgün çalışmayabilir:

  • Kronik kulak enfeksiyonları,
  • Sinüs enfeksiyonları,
  • Soğuk algınlığı,
  • Alerjiler.

Östaki tüpünüz doğru çalışmıyorsa orta kulağınızda kısmi bir vakum oluşabilir. Bu, kulak zarınızın bir bölümünün orta kulağa çekilmesine ve kolesteatoma dönüşebilen bir kist oluşturmasına neden olabilir. Büyüme daha sonra eski cilt hücreleri, sıvılar ve diğer atık maddeler ile dolduğunda devam eder.

Kolesteatom semptomları nelerdir?

Kolesteatom ile ilişkili semptomlar tipik olarak öncelikle hafif olarak başlar. Kist büyüdükçe ve kulağınızda sorunlara yol açmaya başladıkça daha şiddetli hale gelir.

Haberin Devamı

Başlangıçta, etkilenen kulak, kötü kokulu bir sıvıyı boşaltabilir. Kist büyüdükçe, kulağınızda basınç hissi yaratmaya başlayacak, bu da bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca kulağınızın içinde veya arkasında ağrıyan bir ağrı hissedebilirsiniz. Büyüyen kistin basıncı, etkilenen kulakta işitme kaybına bile neden olabilir.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayın. Kistin kontrolsüz büyümeye devam etmesi halinde vertigo, fasiyal kas felci (yüz felci) ve kalıcı işitme kaybı oluşabilir.

Tedavi edilmezse kolesteatom

Tedavi edilmediğinde, kolesteatom büyüyecek ve hafif ya da çok şiddetli komplikasyonlara neden olacaktır.

Kulakta biriken ölü deri hücreleri, bakteri ve mantarın gelişmesi için ideal bir ortam sağlar. Bu, kistin enfekte olmasına ve inflamasyona ve sürekli kulak drenajına neden olabileceği anlamına gelir.

Zamanla, bir kolesteatom çevre kemiği de yok edebilir. Kulak zarına, kulağın içindeki kemiklere, beyin yakınındaki kemiklere ve yüzün sinirlerine zarar verebilir. Kulak içindeki kemikler kırılırsa kalıcı işitme kaybı oluşabilir.

Büyümeye devam ederse yüzdeki kist yüzeye dahi yayılabilir ve yüz zayıflığına neden olabilir.

Haberin Devamı

Diğer potansiyel komplikasyonlar şunlardır:

  • Kulağın kronik enfeksiyonu,
  • İç kulağın şişmesi,
  • Yüz kaslarının felci,
  • Hayatı tehdit eden beyin enfeksiyonu olan menenjit,
  • Beyin apsesi veya beyindeki irin koleksiyonları.