Kültür Sanat Büyük ödül çevreye

Büyük ödül çevreye

16.08.2008 - 00:44 | Son Güncellenme:

Karikatürcüler Derneği’nin bu yıl 28. kez düzenlediği Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nın Büyük Ödülü’nü Endonezyalı Arif Sutristanto kazandı

Büyük ödül çevreye

Karikatürcüler Derneği’nin bu yıl 28. kez düzenlediği Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması sonuçlandı. Büyük Ödül, Endonezyalı karikatür sanatçısı Arif Sutristanto’ya verildi.
Turhan Selçuk, Tonguç Yaşar, Metin Peker, Kadir Doğruer, Muhittin Köroğlu, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Prof.Dr. Nazan Erkmen, Tomas Rodriguez Zayas (Küba Halk Cumhuriyeti), Leng Mu (Çin Halk Cumhuriyeti), Paola Dalponte (İtalya), Luiz Carlos Fernandes (Brezilya), Cheong San Lim’den (Güney Kore) oluşan 28. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nın jürisi; 8 Ağustos’ta İBB Karikatür ve Mizah Müzesi’nde toplanarak 63 ülkeden 910 karikatür sanatçısının eserlerini değerlendirdi. 

Hoşgörülü bir dünya için
11 Ağustos’ta açıklanan sonuçlara göre Sutristanto 3 bin dolar değerinde para ödülü alırken; 750 dolarlık başarı ödüllerine dört karikatürist değer görüldü: Türkiye’den Musa Gümüş, İtalya’dan Agim Sulaj ile Alessandro Gatto ve 
İran’dan Shahrokh Heidari.
“Mizahın ve onun evrensel dili olan karikatürün, barışcıl ve hoşgörülü bir dünyanın kurulması yolunda gülmeyen düşünceye karşı etkin bir silah olduğu” inancıyla hareket eden Karikatürcüler Derneği; 1208-1285 arasında yaşayan ve bugün mizahın en büyük simgelerinden biri olan Nasreddin Hoca adına düzenlenen bu yarışma için de aynı bakış açısından yola çıkıyor.

Çeşitli illerde sergilenecek
2008’in Nasreddin Hoca’nın doğumunun 800. yılı olması da yarışmaya ayrı bir anlam katıyor.  Bütün dünya karikatürcülerine açık olan yarışmaya karikatürcüler, yayımlanmış olsun ya da olmasın herhangi bir konudaki çalışmalarıyla katılabiliyor. Eserlerde aranan tek şart, daha önce bir ödül almamış olmaları.
Yarışmaya katılan tüm karikatürler Karikatürcüler Derneği tarafından İstanbul Karikatür ve Mizah Müzesi’nde saklanıyor. Aralarından jüri tarafından seçilenler hem bir albümde toplanıyor hem de ödül töreni sonrasında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon’da sergileniyor.
Ödül töreninin tarihi ve yeri ise ilerleyen günlerde açıklanacak.

Haberin Devamı

Büyük ödül çevreye

2. Musa Gümüş

Büyük ödül çevreye

3. Agim Sulaj

Milliyet Sanat Ödülü İranlı Aghaey’e
28. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nda Milliyet Sanat dergisi Özel Ödülünü ise İranlı Ali Aghaey aldı. Diğer özel ödüller ise şöyle dağıldı: Nasreddin Hoca Özel Ödülü Serdar Günbilen ve Ertan Sertöz; Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü Grzegorz Szumowski (Polonya); Jüri Özel Ödülü Milko Dikov (Bulgaristan); TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü İsmet Lokman; TC Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon G. Md. Özel Ödülü George Licuric (Romanya); Koç Holding Özel Ödülü Feng Gui Bo (Çin); İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özel Ödülü Nam Myung-Lae (Güney Kore); Çankaya Belediyesi Özel Ödülü Luka Lagator (Sırbistan-Karadağ); Şişli Belediyesi Özel Ödülü Mahmood Nazari (İran); Akşam Gazetesi Özel Ödülü Vladimir Kazanesky (Ukrayna); Cumhuriyet Gazetesi Özel Ödülü Angel Boligan (Meksika); Sabah Gazetesi Özel Ödülü Erico Junqueira (Brezilya); Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü Yang Xiang Yu (Çin); TRT Özel Ödülü Goran Divac (Sırbistan- Karadağ); NTV Özel Ödülü Pavel Kuczynski (Polonya); Fox TV Özel Ödülü Zhi Dong Zeng (Çin) ve Serdar Çakırer Özel Ödülü Lubomir Mihailov (Hırvatistan).

Büyük ödül çevreye

Ali Aghaey