Gündem Büyük yürekli minik bedenler

Büyük yürekli minik bedenler

10.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalp hastalığı ile doğan çocuklarda erken teşhis yaşama şansını yüzde 90’lara kadar çıkartıyor

Büyük yürekli minik bedenler

‘Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası’ etkinliğinde doğuştan kalp hastası çocuklar ile aileleri biraraya geldi. Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu’nun öncülüğünde Taksim Point Otel’de gerçekleştirilen etkinliğe katılanlardan biri de anne Pürlen Kıyat Karakuş ve oğlu Doruk’tu. Yaşadıklarını “Kahramanlar Sadece Masallarda Olmaz” adlı kitapta kaleme alan Pürlen Karakuş, o zor günleri Milliyet’e anlattı; “Oğlum ameliyata girmeden önce yarım günlük ömrü kalmıştı. Doruk, doğduğu hastaneden ameliyatın yapılacağı sağlık kuruluşuna sevk edilmişti. Oğlum ikinci ameliyatını henüz 13 günlük olduğunda geçirmişti. Doruk; 1’i açık 4’ü kapalı tam 5 kalp ameliyatı geçirdi. Kitabı yazmamın nedeni bu fırtınalar ve ölümle yaşam arasında çizgide gidip gelmem.”

Dünya genelinde her 1033 bebekten yaklaşık 12’sinin doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geldiğini kaydeden Prof. Sarıoğlu da, yeni doğan bebeklerde doğumdan sonraki 48 saat içinde kandaki oksijen seviye testi yapılması gerektiğini, erken teşhisin bu hastalıkta çok önemli olduğun söyledi.

Haberin Devamı

‘Kontrolleri yaptırmadık’

Doğuştan kalp hastası 6 yaşındaki Alperen Özkan da geleceğe artık umutla bakıyor. Baba Kenan Özkan aileleri özellikle erken teşhis ve gebelik dönemi kontroller konusunda uyarıyor; “Eşimin hamileliği sırasında gereken kontrolleri yaptırmadık. Alperen’in hastalığını geç farkettik...”