Ekonomi Büyükelçilerin Gaziantep buluşması

Büyükelçilerin Gaziantep buluşması

16.09.2017 - 10:12 | Son Güncellenme:

TİM, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve GAİB tarafından koordine edilen Büyükelçiler Gaziantep Buluşması kapsamında 74 ülkeden 44 büyükelçi ve ülke temsilcilerinden oluşan 171 kişilik heyet Gaziantep'e geldi.

Büyükelçilerin Gaziantep buluşması

Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM), Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından koordine edilen Büyükelçiler Gaziantep Buluşması kapsamında 74 ülkeden 44 büyükelçi ve ülke temsilcisinden oluşan 171 kişilik heyet özel uçakla Gaziantep'e geldi.

Haberin Devamı

GAİB'den yapılan açıklamaya göre, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Güneydou Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, Güneydoğu Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Genel Sekreter Yardımcısı Cihan Sezer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk ile çok sayıda sanayici ve iş adamı tarafından karşılanan yabancı ülke büyükelçi ve temsilcileri için kokteyl düzenlendi.

Büyükelçiler Gaziantep Buluşması'nın açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Büyükekşi, geçen yıl Çanakkale’de düzenlenen büyükelçiler toplantısının dördüncüsünü Gaziantep’te düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Gaziantep'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracat şampiyonu olduğunu ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Gaziantep aynı zamanda benim doğduğum ve ailemin yaşadığı şehirdir. Bu yıl büyükelçiler buluşmasında 74 farklı ülkeden 171 misafirimiz var. Konuklarımız için hazırladığımız zengin bir programımız bulunmaktadır. Tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan ve önemini her dönem sürdüren Gaziantep günümüzde de sahip olduğu değerlerle dünyanın en önemli merkezleri arasında yer almaktadır. Güneydoğu’nun parlayan yıldızı olan Gaziantep aynı zamanda yüksek ihracat performansıyla da dikkat çekmektedir. Bu büyük buluşmada kentin zengin tarihi ve turistik dokusunu hep birlikte gezeceğiz. TIM olarak, 2017 yılının başından beri. 21 büyükelçi ile bir araya geldik. 18 ülkeye delegasyonlar düzenledik. İş birliği olanaklarını değerlendiriyoruz. Sizinle diyaloğumuza büyük önem veriyoruz. Amacımız dostça bir ortamda bir araya gelerek ülkelerimiz arasında ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamaktır."

GAİB Başkanı Çıkmaz da 74 ülke temsilcisinin ağırlandığı büyükelçiler buluşmasının Gaziantep için büyük bir şans olduğunu belirterek, "İhracat alanında 187 ülkeyle irtibatı olan kentimiz bugün bu ülkelerin bir çoğunun büyükelçi ve temsilcilerine ev sahipliği yapıyor. Gaziantep için önemli bir şans olarak değerlendirdiğimiz bu buluşmanın kentimizin sosyal, kültürel ve tarihi zenginliğinin de konuk ülke temsilcileri tarafından dünya gündemine taşınacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GAHİB Başkanı Kaplan ise ülke pazarlarında Türk ürünlerinin daha etkin yer bulabilmesinde büyükelçiler buluşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Güneydoğu Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya da kent vizyonunun gelişmesi ve turizm pastasından arzu edilen payın alınabilmesinde söz konusu organizasyonun büyük önem taşıdığını belirtti.

Büyükelçiler Gaziantep Buluşması'na Arnavutluk, Cezayir, Arjantin, Bangladeş, Belarus, Benin, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Şili, Kosta Rika, Kolombiya, Hırvatistan, Cibuti, Ekvador, Mısır, Etiyopya, Finlandiya, Gana, Yunanistan, Guatemala, Endonezya, İran, İrlanda, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kore, Kosova, Kuveyt, Kırgızistan, Letonya, Arap Devletleri Birliği, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Malezya, Moritanya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Filistin, Panama, Peru, Filipinler, Polonya, Romanya, Raunda, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Somalili, Güney Afrika, Güney Sudan, İspanya, Sri Lanka, İsviçre, Tacikistan, Tayland, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Yemen, Zambiya, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, IMF Türkiye Temsilcisi, Arap Devletleri Birliğinden büyükelçiler ve ülke temsilcilerinden oluşan 171 kişilik heyet katılıyor.

Haberin Devamı

Program kapsamında büyükelçi ve ülke temsilcileri Zeugma Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve diğer tarihi turistik mekanların yanı sıra Rum Kale ve Halfeti’yi ziyaret edecek.

Büyükelçiler Gaziantep Buluşması'nda konuklara kentin zengin mutfak kültüründen oluşan özel bir menü hazırlandı.