Diyarbakır BÜYÜKŞEHİR 85 EKİPLE İLAÇLAMA ÇALIŞMASINA DEVAM EDİYOR

BÜYÜKŞEHİR 85 EKİPLE İLAÇLAMA ÇALIŞMASINA DEVAM EDİYOR

26.05.2016 - 17:20 | Son Güncellenme:

.

BÜYÜKŞEHİR 85 EKİPLE İLAÇLAMA ÇALIŞMASINA DEVAM EDİYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 20 Mart’ta sivrisinek, karasinek, tatarcık ve larvalara karşı başlattığı ilaçlama çalışması kent merkezi ve 13 kırsal ilçede 85 ekiple devam ediyor. İlaçlamanın yapılmadığı veya geç kalındığı yönündeki şikayetlerin doğru olmadığını bildiren Belediye, vatandaşların şikayetlerini bildirmesini istedi.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın 20 Mart’ta başlattığı sivrisinek, karasinek, tatarcık, larva ve erginlere karşı 17 ilçede başlattığı ilaçlama çalışması sürüyor. Toplam 205 personel tarafından yürütülen çalışmada, 56 pikap ve binek aracı ile 1 adet traktör kullanılıyor. İlaç alımı için 11 milyon 885 bin 193 TL harcanırken, yıl boyunca sürecek ilaçlamada kent merkezinde 20 ekip gündüz, 20 ekip gece, 13 kırsal ilçede ise 20 ekip gündüz, 25 ekip de gece olmak üzere 85 ekip çalışma yürütüyor.
Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, ilaçlama çalışmalarının ilkbahar, kış ve yaz mevsiminde ara verilmeden yapıldığını, bunların periyodik olarak birbirini takip eden ve süreklilik arz eden çalışmalar olduğunu ifade etti. Bahar çalışmasının mart, nisan ve mayıs aylarını kapsadığını, çalışmaya 20 Mart itibariyle başlandığını dile getiren Mertoğlu, ellerindeki haritalara göre Sur’un yasaklı olmayan kısımları ile 17 ilçede ilaçlama yapıldığını, çalışmanın aralıksız devam ettiğini aktardı.
“ŞİKAYETLER DOĞRU DEĞİL”
İlaçlamada büyük önem taşıyan larva çalışmalarını, sulak yerler, kuyular, fosseptik çukurlar, mağaralar ve özellikle taş evlerin çatlaklarında yapıldığını dile getiren Mertoğlu, “İlaçlama düzenli olarak yapılıyor. İlaçlamanın yapılmadığı veya geç kalındığına dair şikayetler kesinlikte doğru değil, halkımız kesinlikle böyle düşünmesin. Bizim belediye olarak 20 Mart itibariyle başlattığımız çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
İlaçlamanın en önemli ayağının larva mücadelesi olduğunu, larvayla mücadele çalışmasının dört dörtlük yapıldığını kaydeden Mertoğlu, “Erginlere karşı ilaçlamada gidilen bir alana 30 günde bir uğranıyor. Kapalı alanlar ve ahırlarda ilaçlamayı belirli periyotlarla yapıyoruz. Larva olan yerlere ise 15 günde bir gidiyoruz” diye konuştu.
Halkın şikayet ettiği, ilaçlamada üvez denen, bitkiden türeyen, sivrisineğe benzeyen ve daha çok ışığa gelen böceklerin vatandaşlar tarafından sineğe benzetildiğini ifade eden Mertoğlu, bu tür böceklerin sinek olmadığını, halk sağlığına da herhangi bir zararının bulunmadığını ve belli bir sıcaklıkta yok olduğunu dile getirdi. Bu böcek türü ile de belirli bir mücadelenin olduğunu ve bu konuda Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nın çalışma yürüttüğünü söyleyen Mertoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizler ilaçlamada sağlık örgütlerinin belirlediği biyolojik ilaçlar kullanıyoruz. Fakat bizim kullandığımız ilaçların üvezlere bir faydası bulunmuyor, yani o haşere türünü yok etmiyor. İlaçlar sadece sivrisinek, karasinek ve tatarcık gibi haşereleri yok ediyor. Merkez ve dış ilçelerde ilaçlama çalışması yürütüyoruz. Bu konuda personel ve araç sıkıntımız bulunmuyor.”