Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın Çiftçilerin Yanında

Büyükşehir Belediyesi Kadın Çiftçilerin Yanında

17.10.2017 - 14:05 | Son Güncellenme:

.

Büyükşehir Belediyesi Kadın Çiftçilerin Yanında

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla kadın çiftçiler onuruna etkinlik düzenledi.
Çocukların bakımı ve ev işlerinin yanı sıra tarımın yükünü de sırtlayan, tarımsal üretime omuz vererek emeğini esirgemeyen kadınlara her alanda desteğini veren Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği etkinlikle kadın çiftçilerin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, İl Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Akbaş, Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, meclis üyeleri, daire başkanları ve kadın üreticiler katıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Vekili Kerim Tufan, katılımcıların Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutladı. Tufan, "Sizler için çok güzel şeyler söylenmiş. Cennet anaların ayağının altında, yuvayı dişi kuş yapar, her başarılı erkeğin yanı başında mutlaka bir kadın vardır. Dolayısıyla sizlerin toplumumuzda yeri çok ayrı. Ama kadınlar için şunları da söylemişler. Elinin hamuru ile erkek işine karışma, saçı uzun aklı kısa erkeklerin üç adım gerisinden geleceksiniz demişler. Ama bunlar dün söylenmiş, Atatürk kadın haklarını getirmiş, sizlere seçme ve seçilme hakkının dışından gururunuzu ve onurunuzu da iade etmiş. Bugün bakmışız ki belediye, siyaset, üniversite, sinema, spor, tiyatro, çiftlikler, köy, tarla kadınsız olmuyor. Buralarda sizler hep birinci sıralarda yer almışsınız. Sizleri kutluyorum. Kadınlarımız böyle ama sizler bir başkasınız. Bizim çiftçi kadınlarımız bir başka. Onların ne bayramı var, ne seyranı. Onların ne baharı var, ne kışı" dedi.
Çiftçi kadınların sabahın alacakaranlığında tarlalarına giderek işlerine başladıklarını vurgulayan Tufan, “Rahmetli annem derdi ki, ‘Oğlum, köylünün sabahı saat 4’te başlar’. Sabahın alacakaranlığında giderler tarlalarına. Eğer ki ayazsa bir ateş yakar ısınırlar. Ondan sonra işlerine, güçlerine başlarlar ve akşama kadar tarlalarında çalışırlar. Gün doğdu sabah, gün battı akşam derler. Onların 8 saati yoktur, paydosu yoktur, fazla çalışma mesaisi de yoktur. Onlar değneğin gölgesinde vururlar zamanı. Böyle üreten, böyle meydana getiren, böyle vatandaşa sunan kişilersiniz. Sizler olmasaydınız, bu kadar güzel elma yiyemezdik biz. Sizler olmasaydınız bu kadar güzel çilek, bu kadar güzel muz, bu kadar güzel şeftali yiyemezdik. Onun için sizlerin hakkını ödememiz mümkün değil. Sizler en değerli varlıklarımızsınız. Sizlerle gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz göreve gelmeden önce kadın çiftçiler için hiç bir proje yapılmadığını belirten kadın çiftçi Safiye Çelik ise “Böyle bir günün olduğunu bize öğrettiğiniz ve bizimle birlikte kutladığınız için teşekkür ederim. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ile alakalı özellikle kadın çiftçilere çok destek veriyorsunuz. 2017 yılında yapılan kadın üreticiler için hayata geçirilen ballı projede arı kovanı alarak bal üretmeye başladım. Bu sayede aileme ek gelir kapısı açıldı. Biz kadın çiftçiler yıllarca tarım ile uğraştık. Ama daha önce bizi düşünen, bizi geliştirecek ve bize ek gelir sağlayacak bir hizmet görmedik. Şimdi ise Mersin Büyükşehir Belediyesi personelleri yanımıza kadar gelip ‘ size eğitim verelim. Fidan dağıtalım’ diyerek bizlere ulaşıyorlar. Kadın çiftçiler olarak Büyükşehir’in bu hizmetlerinden çok memnunuz, mutluyuz. Bize desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum. Dünya Kadın Çiftçiler Günümüz kutlu olsun" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kadın çiftçiler düzenlenen etkinliklerle doyasıyla eğlendi.