Ekonomi Büyüme artacak işsizlik düşecek

Büyüme artacak işsizlik düşecek

05.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni Orta Vadeli Program’ı en kötümser tahminlerle hazırladıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım büyümenin artmasını, cari açığın, enflasyon ve işsizliğin düşürülmesini hedeflediklerini kaydetti

Büyüme artacak işsizlik düşecek

Başbakan Binali Yıldırım, 2017 - 2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin hedefleri açıklayarak, yeni program ile büyümenin artmasını, cari açığın, enflasyon ve işsizliğin düşürülmesini hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

OVP ile 2016’da yüzde 4.5 olarak planlanan büyüme hedefi yüzde 3.2’ye çekilirken 2017 için yüzde 4.4 büyüme, yüzde 6.5 enflasyon, 9 bin 529 dolar milli gelir ve yüzde 10.2 işsizlik hedefi belirlendi. Yıldırım, “Bunlar kötümser tahminler. Biz işimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza anlayışıyla hazırladık. En olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşabileceğimizi söyleyebilirim” dedi. Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı OVP’nin detayları şöyle:

- 2016 için büyüme hedefi yüzde 4.5’ten yüzde 3.2’ye çekildi. 2017 için daha önce açıklanan OVP’deki yüzde 5 olan büyüme hedefi yüzde 4.4’e çekilirken 2018 için yüzde 5 olan büyüme hedefi sabit kaldı. 2019 için de yüzde 5 büyüme hedefi konuldu.

Haberin Devamı

- 2016 için kişi başı milli gelir hedefi 9364 dolardan 9243 dolara indirildi. 2017 için 10030 dolar olan hedef 9529 dolar, 2018 için de 10659 dolar olan kişi başına milli gelir hedefi 10164 dolar olarak güncellendi. 2019’da hedef ise 10926 dolar.

- 2016 için yüzde 7.5 olan enflasyon hedefinde değişikliğe gidilmezken 2017 için daha önce yüzde 6 olarak açıklanan enflasyon hedefi yüzde 6.5 olarak revize edildi. 2018 ve 2019 için de yüzde 5 enflasyon hedeflendi.

Büyüme artacak işsizlik düşecek

- Cari işlemler açığında da 2019 için yüzde 3.9 olan hedef yüzde 4.3, 2017 için yüzde 3.7 olan hedef yüzde 4.2, 2018 için yüzde 3.5 olan hedef de yüzde 3.9 olarak değiştirildi. İşsizlik hedefleri de OVP’de yeniden ele alınırken 2016 için yüzde 10.2 olan işsizlik hedefi yüzde 10.5 olarak yeniden güncellendi. 2017 için yüzde 9.9 olan hedefler yüzde 10.2, 2018 için yüzde 9.6 olan işsizlik hedefi de yüzde 10.1 olarak gerçekleşti. 2019 için işsizlik hedefi yüzde 9.8.

Büyüme artacak işsizlik düşecek

Yargılama başlıyor

2017-2019 döneminde ele alınacak öncelikli düzenleme ve uygulamalar da şöyle olacak:

- İş uyuşmazlıklarının çözümü için arabuluculuk müessesesi kurulacak. Uzun süren iş mahkemelerinin önüne geçmek için kurulacak sistemle, “iş barışının” sağlanması hedefleniyor. İş uyuşmazlıklarında mahkemeye gidilmeden bu kurum çözümü sağlayacak, bu esnada işler de sürecek.

Haberin Devamı

- Bilirkişilik ve noterlik sistemi yeniden yapılandırılacak. Bilirkişi ana unsur değil, yargılamada bir destek unsuru olarak düşünülecek. Noterlik sistemi AB standartlarına uygun olarak düzenlenecek. Yargılama sürelerinin kısaltılması asıl hedef olacak. Yıldırım, bu konuda, “15 Temmuz darbecilerinden başlıyoruz. FETÖ örgütüne bulaşmış binlerce insanın ismi var, ama bunların hepsi darbeye karışmış değil, darbeye karışanlar belli. Süratle doğrudan darbeye karışmış olanların, eline silah almış olanların belgeleri, bilgileri her şeyi ortada. Bunları bekletmeye gerek yok. Darbeciler yargılamayı uzatmak için başkalarının ismini veriyor. İşi sulandırmaya çalışıyorlar, böyle bir oyuna gelmeyeceğiz. Darbecilerin yargılanması süratle yapılacak” dedi.

- Finans ve bilişlim alanlarında ihtisas mahkemeleri kurulacak. Denizcilik konularında mahkemelerin sayıları artacak. Rekabet Kurumu’nun kararlarına yönelik uzlaşma müessesesi kurulacak. İstanbul Finans Merkezi kurulacak.

Haberin Devamı

Uzay Ajansı geliyor...

- Firmalara ihracat artış oranına bağlı olarak prim desteği verilecek.

- Küçük esnafın iş yeri açmasına yönelik bürokratik işleri azaltacak düzenlemeler yapılacak. Tüm ruhsatlar tek merkezden verilecek. Taşınırların rehin gösterilmesi kanunu çıkarılacak. Arsa, araba değil makine gibi, tablo gibi her türlü eşya rehin olarak bankalara gösterilebilecek. Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi kanunları yasalaştırılacak.

- Patent Kanunu çıkarılacak. Sanayide yerli üretimin kamu alımları yoluyla destekleyecek programlar hayata geçirilecek. Sağlık endüstrisinin yerlileşmesine yönelik programlar hayata geçecek. Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.

Eğitim tam gün olacak

Uzun vadeli büyüme unsuru olarak ikili öğretim tamamen kaldırılacak. Yıldırım, 2019 sonuna kadar ikili öğretime son verileceğini ve tekli öğretime geçileceğini belirterek, “Öğrencilere ‘kötü haber.’ Yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler” dedi.

Haberin Devamı

OVP’ye göre çıraklık eğitimi zorunlu olacak. Mesleki ve teknik eğitim reformu yapılacak. Okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilecek. Eğitimde özel sektörün payı artırılacak. 5. sınıftan itibaren yabancı dil zorunlu olacak. 5. sınıf hazırlık sınıfı haline getirilecek. Başbakan Yıldırım, “Türkiye’de millet zannediyor ki, yabancı dil bilme oranı çok yüksek. Hiç de öyle değil, civar ülkelere göre maalesef istediğimiz düzeyde değil” dedi.

Tasarrufu devletten başlatacaklarını vurgulayan Yıldırım, şunu kaydetti:

“Savurganlık, hovardalık yok, nereye ne para lazımsa onu vereceğiz. Araç alınmasına, bina kiralanmasına mecburiyet olmadıktan sonra izin vermeyeceğiz. Gereksiz dış seyahatleri sınırlandıracağız. Personel alımında asgari düzeyde kalacağız. Güvenlik ve eğitim dışında fazla personel alımı yok.”

Bütçe 17 Ekim’de sunulacak

2017 bütçesinin 17 Ekim’de Meclis’e sunulacağını ifade eden Yıldırım, “Turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı. Seçim vaatleri gerçekleştirildi. 2016 içinde yine de tüm bunlara rağmen bütçe açığı 1.6 olarak gerçekleşti” dedi. 2017’de bilerek 1.9 bütçe açığı hedeflendiğini kaydeden Yıldırım, “Bunu neden yaptığımızı biliyoruz. Öyle bir an gelir, bütçe açığını büyütmenin, büyütmemeden daha fazla faydası vardır. Kaynaklarımız sağlam, alt yapımız sağlam. Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatsak ne cari açığımız olur, ne de elimizde bir şey olur. Kuzey Kore gibi bir memleket oluruz, onu da hiçbir vatandaş herhalde istemez” dedi.

Yapısal reformlara devam

2009 krizinden itibaren dünya ekonomisinin büyümesi artmadığını ifade eden Yıldırım, “Bu eğilim bu yıl da sürdü. Çin, Hindistan diğerlerine göre biraz fark yaptı ama genelinde gelişmekte olan ülkeler dünya genelindeki yavaşlamaya rağmen büyümelerini istikrarlı şekilde artırmaya devam ettiler” dedi.

Türkiye’nin dünya ortalamasının 2 katı büyümeyi yakaladığını kaydeden Yıldırım, “3 - 4 bandında büyüme bizim asla hedeflediğimiz bir büyüme değildir. Turizmle, ihracatla, terörle mücadelede ciddi olumsuzluklar yaşadık. Darbe girişimi oldu. Sürekli bir olayla karşı karşıya kaldık. Darbe bile dinlemedik, yapısal reformlara devam ettik” diye konuştu.