Burdur BUZAĞI ÖLÜMLERİ MASAYA YATIRILDI

BUZAĞI ÖLÜMLERİ MASAYA YATIRILDI

03.12.2015 - 14:24 | Son Güncellenme:

.

BUZAĞI ÖLÜMLERİ MASAYA YATIRILDI

Burdur DSYB’nin düzenlediği konferansta konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenmesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen; “Yüce Rabbimin yarattığı hayvanın yavrusunu büyütmek için sunduğu süt nasıl ishal yapar, bunu kabul edebiliyor musunuz?” diyerek buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi için daha fazla mama ve süt içirilmesini istedi.
Burdurlu 43 bin çiftçinin sahibi olduğu, 200 bin büyükbaş hayvanın sağlığı için kolları sıvayan Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) yeni bir projenin daha altına imza attı. Toplam 5 bin üyesi, 70 personel, 40 araçlık filosu ile ilimizin en ücra köşesine kadar hizmet veren Burdur DSYB Başkanlığı buzağı ölümlerini azaltmak, süt verimini artırmak maksadı ile başlattığı; Hayvancılıkta Koruyucu Hekimlik ve Geliri Artırma Projesi kapsamında eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiği Kemer, Karamanlı ve merkez hayvan yetiştiricileri ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Avşar Han Sosyal Tesisleri yemekhanesinde bir araya geldi.
Birlikte yenilen yemek sonrası Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen tarafından ‘Hayvancılık ve Beslenme’ konulu bir konferans verildi. Buzağı ölümlerine dikkat çeken Türkmen, insan sağlığında olduğu gibi hayvan sağlığında da sütün son derece önemli olduğunun altını çizdi. Burdur’da hayvan varlığının büyük bir bölümünü oluşturan Holstein ırkı hayvan hastalıklarında ishal ve solunum sistemi bozukluklarının önde geldiği söyledi. İshal ve solunum sistemi hastalıkları buzağı kayıplarının en önemli nedenini oluşturduğuna vurgu yaptı. ABD’de yeni doğan buzağılara çok oranda süt içirildiğine dikkat çekti, “Buzağılarınıza sınırlı miktarda süt içirmeyin” dedi.
Burdur’da bulunduğu iki gün içinde 6 işletmeyi gezdiğini aktaran Prof. Dr. Türkmen, “Şayet bu işletmeler sizleri yansıtıyor ise benim işim çok zor. Doğu Anadolu Bölgesi hariç Güneydoğu, Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesi’nin önemli bir kısmını dolaştım. Gelişmiş düzeyine baktığımda Burdur’un bariz bir şekilde önde olduğunu gördüm” diye konuştu.
HAYVAN BAKIMI VE BESLEMENİN İNCELİKLERİNİ ANLATTI
Hayvan bakım ve beslenmesinin tek bir kuralı olan bilim olmadığının altını çizen Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen, “Siz kendi işletmenizde bir takım doğruları kendiniz oluşturabilirsiniz. Benim paylaşacağım bu doğrular içerisinde en doğru gelenleridir. Sizin yaptıklarınızın bazılarının yanlış olduğunu kesinlikle söylemiyorum. Benim için en doğrusu olanları anlatacağım. Burdur’da sadece Holstein yok, bir miktar kırmızı Simental var. Karışık bir ırk var. Gezdiğim işletmelerde buzağı kayıplarından bahsedildi. Yüzde 18’lik kayıp doğrulanmasa bile, bence doğru azı yoktur, fazlası vardır” dedi.
“BUZAĞILARA MAMA VE SÜT MİKTARI ÇOK AZ İÇİRİLİYOR”
İshal ve solunum sistemi hastalıklarının buzağı kayıplarının en önemli nedenini oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen, “Kimse kusura bakmasın Türkiye’de buzağılara süt ve mama çok az içiriliyor. Bunu açıkça söylüyorum. İnsanlar buzağılarına ama ekonomik nedenlerle az süt içiriyorlar, az mama içiriyorlar. Peki bunun ne faydası var. ABD’de ve AB üyesi ülkelerde süt içirme programları buraya benziyor, fakat son 2 yılda özellikle bu yıl ki ABD ziyaretimde bu iş çok değişmiş. Buzağılara çok yüksek oranda süt veriyorlar. Acaba süt fiyatları çok mu düşük, hayır süt fiyatları yıllardır aynı. Bundan 2-3 yıl önce yapılan bilimsel araştırmalarda buzağıların ilk 2 ayda yüksek canlanma kazanmaları doğum yaptıkları evrede düşük canlanma kazanımları döneminde en az 1 ton daha fazla süt verdikleri görülmüş. Buzağılara verilen süt miktarını artıralım dünya ile entegre olalım” diye konuştu.
“YARADAN HATA YAPMAZ UYGULAMANIZDA SIKINTI VAR”
Burdur işletme ziyaretinde buzağılara verilen fazla sütün ishal yaptığı yönünde söylemleri değerlendiren Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen, “Yüce Rabbim yarattığı hayvanın yavrusunu büyütmek için sunduğu süt nasıl ishal yapar, Bunu kabul edebiliyor musunuz? Yüce Rabbim böyle bir hata yapmaz, uygulamanızda sıkıntı var. Buzağı verilen süt ishal yapar mı? Evet yanlış verirseniz yapar. Akşam ve sabah sütünde yağ oranı aynı değildir. Akşam sütünde yağ oranı yüzde 2 iken, sabah sütünde yağ oranı yüzde 7’dir. Paça yaparak verebilirsiniz. Dişi buzağılarda meme gelişimi ilk 2 aydır. İlk 2 evrede süratli gelişen buzağılarda meme dokularının çok iyi geliştiği saptanmış. Sütü fazla vermemizin nedeni bu, her ineğin sütü yavrusuna iyi gelir” şeklinde konuştu.
“HAYVAN KONFORU ÖNEMLİ”
Hayvan sağlığında konforunda önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen, “Buzağı bakmak demek sadece süt vermek değil, konfor demek, temizlik demek, onlara yumuşak bir altlıkta bakıp beslemek demek” dedi.
“AŞIRI KİLOLU HAYVAN İYİ DEĞİLDİR”
Gebe hayvanlarda beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen; “Aşırı kilolu hayvan yağ toplar. Yavrusunun gelişimi için yer bulamaz. Aşırı kilolu hayvanların yüzde 30’u öldüğü görülmüştür” diye konuştu. Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen, konferansını mısır silajı ve kuru dönem beslenmesi hakkında bilgiler vererek tamamladı. Katılımcı hayvan yetiştiricilerinin sorularını yanıtlayarak, tavsiyelerde bulundu.
“BİLGİLERİ ONLARIN DA DUYMASINI İSTİYORUZ”
Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Oktay Darcan, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner, Burdur Güçbirliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Aksöz, Kütahya ve ilçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özen’in katıldığı konferans öncesi Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan açılış konuşması yaptı. Birliğin görevlerinden birisinin üyelerinin daha fazla para kazanmasını sağlamak, önleri açmak olduğunu belirten Burdur DSYB Başkanı Özcan; “Ücretsiz danışmanlık hizmetini sizlere sunduk. Biz geldik imzayı at demedik. İşlemelerin sorunlarını sıkıntılarını dinledik. Hayvancılığı sadece biz erkekler yapmıyoruz. Kadınlarımız da yapıyor. Bu bilgileri onların da duymasını faydalanmasını istiyoruz” dedi. Başkan Özcan, hayvancılıkta beslenme ve koruyucu hekimliğin önemine vurgu yaptı.
“KORUYUCU HEKİMLİK HİZMETİ ALINMAYAN HAYVANLARDAN YÜZDE 13’ÜNÜ KAYBEDİYORUZ”
Kütahya ve ilçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özen, koruyucu hekimlik hizmeti almayan işletmelerdeki hayvanların yüzde 13’ünü kaybettiklerinin altını çizdi. “İthal edilen hayvan sayısına kıyasla kaybedilen hayvan sayısını göz önünde bulundurduğumuzda kendi milli sermayemizi çöpe atmadan koruyucu hekimlik projesini hayata geçirebilirsek ülke hayvancılığı için önemli bir gelişme sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı. Başkan Özen, Burdur DSYB Birliği’nin bu yönde ilk adımı attığını kaydetti.