Gündem Buzları aşıp geldi

Buzları aşıp geldi

24.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kendi yaptığı alüminyum teknesiyle Kanada’dan yola çıkan Erkan Gürsoy 8 ayda 6 bin mil kat ederek Türkiye’ye ulaştı. Gürsoy, Kutup Dairesi’ni tek başına geçen, dünyanın en yaşlı insanı oldu

Buzları aşıp geldi

Kanada’da yaşayan motor mekanik öğretmeni Erkan Gürsoy ikinci kez denizcilik tarihine geçerek Türkiye’ye ulaştı. Buzullarla kaplı Kuzey Buz Denizi’nin de içinde bulunduğu zorlu bir rotayı takip etmek için Kanada’nın Büyük Okyanus kıyısındaki Vancover kentinden Haziran 2014’te yola çıkan Erkan Gürsoy, Alaska’da buzullar arasında sıkıştıktan sonra Kuzey batı Geçidi’ni tek başına aşarak Atlas Okyanusu’na ulaşmıştı.
Atlas Okyanusu geçişi sırasında da İngiltere açıklarında şiddetli bir kasırga ile mücadele eden tecrübeli denizci, Cebelitarık Boğazı’ndan geçerek Akdeniz’e girmişti. Arkasında yaklaşık 6 bin deniz mili bırakan 67 denizci, Çanakkale’ye ulaştı. İÇDAŞ’ın misafiri olarak Çanakkale’ye giren Erkan Gürsoy’u amatör denizciler, balıkçılar ve yelken öğrencileri karşıladı.
Alimünyum teknesi “Altan Girl” ile Çanakkale Boğazı’nda İÇDAŞ Yelken Kulübü eşliğinde ilerleyen Gürsoy’u ilk karşılayan Sadun Boro oldu. Dünyayı denizden dolaşan ilk Türk olan Boro’nun Gürsoy’a çıkacağı yolculuk için büyük destek verdiği öğrenilirken iki denizcinin buluşması karada duygulu anlar yaşattı. Sadun Boro’nun ardından Gürsoy’u ilk kutlayanlar arasında dünyayı denizden dolaşan ikinci Türk Haluk Karamonoğlu ve Turgay Noyan da Çanakkale’deki karşılamaya geldi.