Gündem C5 gizli birimi altyapı için öldürdü

C5 gizli birimi altyapı için öldürdü

30.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tutuklama kararını veren mahkeme, eski İstihbarat Müdürü Yılmazer’in Emniyet içinde gizli bir örgüt kurduğunu, bu örgütün Ergenekon, Balyoz gibi ‘kumpas davaları’na zemin hazırlamak için Hrant Dink’i öldürdüğünü belirtti

C5 gizli birimi  altyapı için öldürdü

Agos gazetesi kurucu yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olduğu iddiasıyla tutuklanan eski İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer’e ilişkin tutuklama kararında Yılmazer’in Emniyet içinde C5 isimli gizli bir birim kurduğu ve bu birimin Ergenekon operasyonlarının alt yapısının hazırlandığı ileri sürüldü. Kararda, Dink cinayetinin Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarının başlaması için işlendiği iddia edildi.
Dink’in 19 Ocak 2007’de Şişli’de silahlı saldırıyla öldürülmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun kamu görevlileri hakkında görevi ihmal iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in ikinci kez ifadesi alındı. Yılmazer, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve tasarlayarak öldürmeye yardım etme” suçlarından sevk edildiği İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Mahkemenin tutuklama kararında Yılmazer ile ilgili ilginç bir iddia yer aldı.
Kararda, Yılmazer’in Emniyet içinde C-5 isimli gizli bir birim kurduğu belirtilirken “Başlangıçta sadece komiser ve komiser yardımcılarının yalıtılmış bir ortamda, polis memurlarının girmesinin yasaklandığı bir odada görev yaptıkları, polis memurlarını sadece getir ve götür işlerinde kullandıkları, bu odaya girmelerine izin verilmediği, Hrant Dink, Rahip Santora cinayeti, Zirve Yayınevi cinayetleri, Ergenekon, Balyoz ve diğer önemli tüm olaylara bu büronun baktığı, büronun başında komiser rütbesiyle Yılmaz Angın’ın bulunduğu” ifadeleri yer aldı.
Bu birimin 2012 yılında İçişleri Bakanlığı’nın oluru ile kurulduğuna dikkat çekilen kararda, “Kanun ve mevzuat dışı gizlice oluşturulan bu birimde yapılması planlanan Ergenekon, Balyoz ve benzeri operasyonların altyapısının hazırladığı tespit edilmiştir” denildi.
Cinayet araç suçtu
Kararda Yılmazer’in emniyet içindeki cemaat yapılanmasının yöneticisi olduğu iddia edilerek, “Sonradan kumpas oldukları anlaşılan Ergenekon, Balyoz gibi soruşturmaları başlatmayı amaç edinen suç örgütünün yöneticilerinden olduğu, bu anlamda amaç suçun gerçekleştirilmesi için Hrant Dink cinayetinin araç suç niteliğinde olduğu, şüphelinin de yöneticisi olduğu suç örgütünce, Hrant Dink’in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapıldığı” ifadeleri kullanıldı.
Hakem rolü oynadı
Dink’i vuran tetikçi Ogün Samast’ın 2014 ve 2015’te savcılıkça alınan ifadesine de değinilen kararda, Samast’ın beyanlarından Dink cinayeti öncesi tüm süreçlerden ve yapılan hazırlıklardan Yılmazer’in bilgi sahibi olduğunun anlaşıldığına dikkat çekilerek, Yılmazer’in görevi gereği cinayeti önlemediği, cinayet hazırlığı yapan örgüte hakem rolü oynayarak operasyon yaptırmadığı ve Dink’i koruma yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği belirtildi.
Kararda ayrıca, Dink cinayetine ilişkin yazışma ve medya dosyalarının bulunduğu bilgisayar sunucusunun arızalandığı gerekçesi ile Dink cinayetinden 9 gün önce arıza formu tanzim edilerek İstihbarat Daire Başkanı’na gönderilme yoluyla cinayeti öncesi dinleme kararıyla elde edilen son kayıt ve resmi yazışmaların yok edildiği tespiti yer aldı.