Cadde 2010 TEKNOLOJi, SADELiKLE BÜTÜNLEŞiYOR

2010 TEKNOLOJi, SADELiKLE BÜTÜNLEŞiYOR

31.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yeni on yılda, hayatımız internet üzerinden kurgulanacak. Kaynak sorunu, tüketim alışkanlıklarımızı belirleyecek.

2010 TEKNOLOJi, SADELiKLE BÜTÜNLEŞiYOR

Hal ve gidişatı pek parlak olmasa da, en azından bu karanlık sayesinde insanların daha farklı bir bilince sahip olmaları avuntumuz baki. 2010’un en büyük problemi gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus artışı. Dünyanın gündemini seneye en fazla meşgul edecek mesele, enerji meselesi. Su, petrol kadar değerli. 2009 sonları itibariyle dünya gündemine oturan nükleer silahlanma-silahsızlanma tartışmaları son sürat devam ediyor. En büyük korku, pahalı askeri teçhizatın yerini biyolojik ve kimyasal silahların alması. Orta Doğu’nun da durumu pek iç açıcı değil. İnternetin de gücüyle sosyal aktivizmde bir patlama söz konusu. Sokakların sesi susmayacak pek çok ülkede. Sokakları seslendiren bir önemli mesele de, yine kaynakların azalmasından kaynaklı milliyet ve din çatışmaları.

Haberin Devamı

Sanat ve hayat
2010 yılında Türkiye ve dünyada kriz sebebiyle ortaya çıkan yeni hayatlardan en belirgin olanı kuşkusuz okula dönüş. İşsizlik sebebiyetiyle niyet edilip de yapılamamış master’lar, doktoralar tamamlanacak. 2010’a dair söylenecek önemli gelişmelerden biri de teknoloji ile ilgili. Bu konuyla daha fazla haşır neşir olacağımız kuşkusuz. Dijital dünyada fiyatların düşmesiyle laptop'suz insan kalmayacak. Gmail, Yahoo gibi mail adreslerine bir süre sonra gerek bile kalmayacak. Facebook, twitter gibi siteler “Sana mail attım” olayını yavaş yavaş bitirecekler. İnternet üzerinden yayın yapan TV’lerin sayısı hızla artacak. Hulu, Apple gibi firmalar bu konuda ellerinden geleni yapacaklar. Teknoloji pazarının önemli bir meselesi de, tablet bilgisayarlar 2010’da. Sosyal medya sitelerinin varlığıyla gazetecilik başta olmak üzere pek çok meslek devrim yapmanın kapısında. Sky ve Panasonic’in açıkladığına göre 2010’un sürprizlerinden biri de 3D TV. 3D’li ev sinema salonları pek yakında! En güzel restoranlardan önemli randevularınıza, her şey artık telefon ekranında. Bu yüce teknoloji devrimi elbette ki sanatta etkilerini fazlasıyla gösteriyor. Bilgisayar oyunlarından uyarlanan filmler dönemi. Tüm bu gelişmeler içerisinde daralan ruhların ilacı da; 'Back to basics' (Temele dönüş) felsefesi. Nostaljik ve basit hayat bir numara! 'Fast food' yerini 'slow food’a bırakırken tren seyahatleri en trendy tatil şekli. Butik oteller hiç olmadıkları kadar gözdeler. Obezitenin bitmez tehtidi sebebiyetiyle doğal olana, sağlıklı beslenmeye talep artıyor.

Haberin Devamı

Moda
2010 modasında Afrika kıtası pek gözde. 2010’da sokaklara neo hippiler ve de Jack Kerouac ‘On The Road’ (Yolda) felsefesi hakim oluyor. Blazer ceketler ve askeri desenler de en dişi halleriyle gecelerdeler.