Cadde 25’İNCİ KALP HAFTASI - ONA iYi BAKIN

25’İNCİ KALP HAFTASI - ONA iYi BAKIN

08.04.2013 - 20:56 | Son Güncellenme:

Güçlü ve sağlıklı bir kalp, kaliteli yaşamın en önemli parçası. Hastalıklara karşı oldukça duyarlı olan kalbe iyi bakmanın yolu; kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareket etmek ve iyi beslenmekten geçiyor

25’İNCİ KALP HAFTASI  - ONA iYi BAKIN

Bu yıl 7-14 Nisan tarihlerine denk gelen Kalp Haftası, ülke genelinde gerçekleşecek çeşitli etkinliklerle kalp hastalıklarına karşı farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Biz de haftanın önemine dikkat çekmek için konunun uzmanlarından organın yaşamsal değeriyle ilgili bilgi aldık.
Sözü, Özel Medline Konya Hastanesi’nden Prof. Dr. Hakkı Akalın’a bırakıyoruz: “Vücudumuzdaki en önemli organlardan kalp, hastalıklara karşı oldukça duyarlı. En sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında; kalp kapaklarındaki hastalıklar, kalbin yapısından kaynaklanan anormallikler, kalbe kan akışını sağlayan damarlardaki rahatsızlıklar ve ritim bozuklukları var. Dünyada her yıl 15 milyon kişi kalpte görülen çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp rahatsızlıklarına stres, tansiyon, hareketsiz yaşam gibi birçok faktör neden oluyor.

Haberin Devamı

Neden kriz geçiririz?
Kalbimiz, günlük yaptığımız işe göre bazen daha az bazen daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Kalbe oksijeni, koroner damarlar sağlar. Eğer damarlarda tıkanıklık veya daralma söz konusuysa organ, yeteri kadar oksijen alamaz ve beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusu, işlevini yitirir ve kanı pompalayamaz. Sonuç olarak ölümcül kalp krizi ortaya çıkar.

Bu belirtilere dikkat edin
Kalp krizinin en önemli belirtisi; göğüste yeri tam belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrıdır. Bu ağrı, genellikle sol kola ve çeneye doğru yayılır, hareketle artar, dinlenirken azalır fakat geçmez. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı da görülür. Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Örneğin diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymaz. Bu kişilerde sadece nefes darlığı
ve soğuk terleme şikayetleri görülür.

Kapaklar görevini yapmadığında yetmezlik oluşuyor
Kalpte tek yönlü dört kapakçık var ve bunlar kanın tek yönlü olarak akmasını sağlar. Bu kapaklardan bir tanesi açıp kapama görevini aksatırsa, kalp yetmezliği meydana gelir. Kalp yetmezliğinin sonucu olarak kan dolaşımı yavaşlar, vücut gerekli besini ve oksijeni yeterli miktarda pompalayamaz. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Akımdaki yetersizlik sonucu kan, damarlarda birikir. Kalp kası zayıflamaya başlar ve böbrek suyla tuz tutulumuna başlar. Kol, bacak ve akciğer gibi organlarda sıvı birikimi sonucu kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Ritim bozuklukları
Kalp ritmi düzensizlikleri genç bireylerde sıklıkla görülen bir rahatsızlık. En sık belirtisi, çarpıntı hissi. Hastalar bu hissi anlatmak için ‘Kalbim göğsümden fırlayacak gibi oluyor’, ‘Kalp atışlarım dışarıdan görülüyor’, ‘Kalbim ağzımdan çıkacak gibi oluyor’ şeklinde ifadeler kullanır.
Çarpıntı, genelde aniden başlar ve bazen saniyeler, bazen dakikalar, bazen de saatler sürüp birden sonlanır. Diğer bir bulgu, baş dönmesi ve bayılma olabilir. Ritim bozukluğuna bağlı bayılmalar, genelde hayati önemi olan ritim bozukluğu türlerini işaret eder.”

Haberin Devamı

15

Dünyada her yıl kalpte görülen çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı (milyon)

RiSK FAKTÖRLERi

* Sigara içmek,
* Kan lipidlerinin (kolesterol, trigliserid) düzensiz olması,
* Diyabet,
* Obezite,
* 65 yaşını geçmiş olmak,
* Stres,
* Hareketsiz yaşam,
* Sağlıksız beslenme alışkanlıkları.

YARIN: KRiZE YANLIŞ MÜDAHALE ÖLDÜRÜYOR