Cadde 40 yIllık efsane göreve hazır

40 yIllık efsane göreve hazır

03.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

James Bond’un ‘Goldfinger’da kullandığı Aston Martin DB5 40 yıl sonra garajdan çıktı. Açık artırmada yeni sahibini bulacak

40 yIllık efsane göreve hazır

Bu arabanın pahalı bir oyuncak mı yoksa James Bond’un en kıymetli hatırası mı olduğu belli değil. Ama açık artırmanın tansiyonunu yükselteceği kesin. Sean Connery’nin 007 James Bond olarak ‘Goldfinger’da kullandığı Aston Martin açık artırmada. Bu Bond’un, rakibi Goldfinger ile o ünlü maçını yapmak için golf kulübüne geldiği ve Alp Dağları’nda Tilly Masterston’un Mustang’iyle kapıştığı araba. 1964 yılında çekilen filmde kullanılmak üzere iki araç yapıldı. Biri ortadan kayboldu. Diğeri bir yıl sonra çekilen ‘Thunderball’da yine başroldeydi. Arabanın tüm aksesuarlarıyla satışa çıkması Bond fanlarını sevinçten çıldırttı.

Haberin Devamı

Otomobil 48 bin kilometrede
Bu yüzden de fiyatın 4 milyon pound’u (9 milyon 271 TL) bulması bekleniyor. 1969 yılında radyo DJ’i Jerry Lee tarafından satın alınan otomobil’in hızı 232 kilometreye kadar çıkıyor. 100 kilometreye 7.1 saniyede ulaşıyor. (FMP 7B) plakalı araç 48 bin kilometrede. Bugün 70 yaşında olan ve hayır işleriyle uğraşan Lee 70’li yıllarda otomobili kullanmış, ancak sonra garajına kaldırmıştı.

Trafiğe çıkabilir
DB5’i satışa çıkaran RM Müzayede Evi’nden Peter Haynes “Trafiğe çıkabilecek durumda. Makineli tüfekler çalışmıyor ama bir düğmeyle pozisyon almalarını sağlayabiliyorsunuz” diyor.
27 Ekim’de düzenlenecek açık artırmanın büyük yankı uyandırması bekleniyor. Haynes, “Normal şartlarda yalnızca klasik otomobil meraklılarının ilgi göstermesini beklenirdi. Ama bu 007’nin otomobili. Jimi Hendrix’in gitarı, Marilyn Monroe’nun elbisesi gibi ikonları toplayan zengin koleksiyonerler bunu kaçırmayacaktır” diye de ekliyor.
Pennsylvania’da yaşayan Jerry Lee ise James Bond’un otomobilinin 40 yıl boyunca kendisine mutluluk getirdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

İkiz makineli tüfek: Browning 303s kopyası silahlar farlara gizlenmiş. Işık ve ses efekti veriyor.
Telefon: Kapının içinde gizli.
Plaka: İngiliz, Fransız ve İşviçre plakaları bir düğmeyle değişebiliyor.
Uzatılmış tamponlar: Metal boynuzlar darbeye karşı aracı koruyor.
Kurşun geçirmez zırh: Arka camı korumak için bagajdan çıkıyor.
Yağ spreyi, çivi fırlatıcı ve sis perdesi: Kasaya yerleştirilmiş düzenek, şoför koltuğundan kumanda ediliyor.
Fırlatma koltuğu: Vites kolundan kumanda ediliyor. Tabii sadece film icabı. Çalışmayan tek özellik.
Lastik parçalayıcı: Sağ arka tekerleğin ortasından çıkıyor. Goldfinger’da Tilly Master-ston’un Ford Mustang’ini mahvetmek için kullanılmıştı.
Radar iz sürücü: Ön konsoldaki harita sistemi, GPS tenknolojisi olmadığından çalışamadı.
Üstün yol tutuş: Bond, kötü adamlardan Mr.Q ve takımının hazırladığı özel DB5 sayesinde, şık bir şekilde kaçıyor.
Modern donanım: Bond’un uydu navigasyon sistemi ve vites kolundaki fırlatma koltuğu düğmesi orijinal parçalardan.