Cadde ACiL SERViS VAKALARI ÇOK

ACiL SERViS VAKALARI ÇOK

11.06.2013 - 19:48 | Son Güncellenme:

Acil servislere müracaat eden bebek ve çocuklarda; başa alınan darbeler, düşmeler, çarpmalar, ev ve okul kazalarından dolayı ortaya çıkan travmalar ciddi sayılara ulaşıyor

ACiL SERViS VAKALARI ÇOK

Central Hospital’dan Acil Servis Hekimi Dr. Alper Yılmaz, “Çocuklar, kemiklerindeki esnek yapı sayesinde yetişkinlere oranla daha dayanıklı ancak aldıkları her darbe önemsenmeli” diyor.
Yılmaz, çocukları herhangi kalıcı bir hasardan korumak için tavsiyelerde bulundu: “Çocuk veya bebeğin özellikle başına darbe aldığından şüphelenildiği anda, vakit kaybedilmeden doktora götürülmesi gerekir. Bebeklerin kendilerini ifade edememeleri, çocuklarınsa korku ya da utançtan durumu anlatamaması, telafisi zor sorunlara sebep olabilir. İlk olarak travma sonucu hasar oluşup oluşmadığı ortaya konmalı.

Haberin Devamı

Ağır yaralanmalara yol açabilir
Şiddet sonrası oluşabilecek durumlar, diğer kaza ve yaralanmalardaki patolojilerden farklı değil. Şüphe uyandıran ifadeler, baş bölgesindeki kızarıklıklar, şişlik veya morluklar görüldüğünde böyle bir durum akla getirilmeli, en kısa sürede hekime danışılmalı.
Bebeklerde en çok görülen yaralanmalar, mama sandalyesinden ve beşikten düşme. Bazen anne-babalar da, çocukları kucaklarından düşürebiliyor. Daha büyük çocuklardaysa oyun parklarındaki ve okullardaki yaralanmalara sık rastlıyoruz. Darp sonucu başa alınan darbeler, hem beyni hem de boynu etkileyebilir. Bu yüzden boyun muayenesini ve kontrolünü ihmal etmemek gerekir. Çocukların ve bebeklerin başlarına aldıkları darbelerin tümü, eşit oranda önemli. Önden alınan darbe başın arka kısmını, arkadan alınan darbe ön kısmını etkileyebilir. Eğer darbe sonucu oluşan açık yara gözlemleniyorsa steril bir bezle kanayan yaranın üzerine bastırılabilir.
Düşme veya darbe gerçekleştikten sonra en çok dikkat edilmesi gereken durum, gözlerdeki kayma ve kusma. Olay sonrasında çocuklar ağızdan fışkıracak tarzda kusma yaşayabilir. Bu tip durumlarda öncelikle acil servislere başvurulmalı, ardından da bir beyin cerrahının durumu değerlendirmesi sağlanmalı.

Haberin Devamı

Her darbeyi önemsemek gerekir
Kendine hakim olamayıp çocuğuna şiddet gösteren ebeveynler, hiçbir şey olmamış gibi davranmamalı. Bazı durumlarda çocuklardaki belirtiler, olayın üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra ortaya çıkabilir. Darbe esnasında çocuğa hiçbir şey olmamış gibi görünebilir.
Üzerinde sigara söndürülen çocukların haberlerini basında sıkça görür olduk. Aileler, sigara gibi kötü bir alışkanlığı çocuklarının gözü önünde yaptıkları yetmezmiş gibi, sigaralarını çocuklarının ellerinde, kollarında, bacaklarında söndürüyor. Ömür boyu silinmeyecek izler bırakan bu olay, çocukları psikolojik olarak da yıpratır. Sigara yanıkları elbette ki iyileşir ama şiddetin bağlı olduğu travmalar kalıcıdır.
Tıbbi olarak şiddet görmüş, darp edilmiş bebek veya çocuk ilk tedavisi yapıldıktan sonra mutlaka adli vaka olarak ele alınarak gerekli yasal işlemler başlatılmalı, polise bildirilerek adli raporlarının tutulması sağlanmalı.”

Haberin Devamı

YARIN: YOL AÇTIĞI PSiKOLOJiK SORUNLAR