Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bağırsak floranızı düzenleyin
Sevgili Okurlar,
Kentsel hayatın beraberinde getirdiği hareketsiz yaşam tarzı, kötü ve hızlı yeme, besin değeri düşük ve en önemlisi liften yoksun beslenme; gaz, kabızlık gibi birçok sindirim problemine sebep oluyor. Liften yoksun beslenmek sadece bağırsak sorunlarına sebep olduğu zannedilse de aslında birçok diğer hastalıkla da ilişkili. Gelin birlikte göz atalım.
Lif nedir?
Lif, bitkisel gıdalarda bulunan sindirilemeyen karbonhidratlardır. Diğer karbonhidratların (sofra şekeri ve nişasta gibi) aksine, lifler sindirim sistemimiz tarafından sindirilemez ve emilemez ama kalın bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından kullanılır ve bizler için faydalı maddelere dönüştürülürler.
Posalı gıdaların sağlığımız için faydalı görevleri vardır. Su tutarak doygunluk hissi oluşturma, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi, kabızlığın önlenmesi ve kalın bağırsağımızdaki probiyotikleri besleyerek bağırsak florasının düzenlenmesi bu faydalı görevlerden sadece birkaçıdır.

LİF NE İŞE YARAR? (NEDEN LİF TÜKETMELİYİZ?)
Bağırsak floranızı düzenleyin
Liflerin çeşitli faydaları vardır. Dengeli bir beslenme ile yeterli miktarda lifli besinlerin tüketilmesi sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi ve bazı hastalıklardan korunmak için önemlidir. Posalı yiyecek tüketiminin sağladığı faydaların bazıları:
?Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
?Kalın bağırsaktaki mikroorganizmalar tarafından fermente olarak sağlık için faydalı olan çeşitli maddelerin üretimini sağlamaya yardımcı olur.
?Yüksek su tutumu sağlayarak doygunluk hissini arttırabilir ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu sayede vücut ağırlığını kontrol edilmesini sağlamaya yardımcı olur.
?Bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkan kısa zincirli yağ asitleri sayesinde bağırsağın pH seviyelerinde düşüş görülür. Bunun sonucunda zararlı maddelerin üretimi azalır ve faydalı olmayan bakteriler tarafından üretilen enzimlerin aktivitelerinde düşüş görülür.
?Kolon kanseri riskini azalmaya yardımcı olur.
?Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
?Diyabet riskini azaltır ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
?İştahı düzenlemeye yardımcı olur.
?Serbest östrojeni emerek meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
?Sebzeler, meyveler ve tahıllar gibi lif içeriği yüksek olan gıdaların çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.
?Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
?Kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur.

GELECEKTEN HABER VAR
Mutasyonu Tespit eden cihaz

Araştırmacılar genetik mutasyonu saptayabilen bir cihaz geliştirdi. CRISPR teknolojisinden yardım alan bu cihaz, mutasyonu dakikalar içinde tespit edebiliyor. Bu sayede hastalıklar önceden tespit edilebilecek.

Bu bebekler üstün zekalı mı?
Çin’de genleri değiştirilip, HIV virüsüne tamamen dirençli ikizler dünyaya geldi. Bazı nörobiyologlar bu gen düzenlemesinin bebeklerin beyin güçlerini arttırdığını söylüyor. İleride süper zekaya sahip bebekler yapılabilir mi?

3 SORU 3 CEVAP
Çözünebilen lif nedir?
Çözünebilen lifler, sindirim sistemimizden doğrudan sindirilemeyen, ancak kalın bağırsaktaki probiyotikler tarafından besin olarak kullanılarak sağlığımız için faydalı olan maddelerinin üretilmesini sağlayan liflerdir.

Çözünebilen mi çözünemeyen mi?
Çözünemeyen lifler, bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından kullanılamadıklarından vücudumuz için faydalı besin maddelerine dönüştürülemezler. Bu yüzden de çözünebilen liflerin sağladıkları ek faydaları sağlayamazlar.

Guar Fasülyesi nedir?
Sakız fasülyesi olarakta bilinen guar fasulyesinden elde edilen %100 bitkisel kökenli çözünebilir lif içeren ürünler, kabızlık ve sindirim problemlerinde, yetersiz lif alımına bağlı oluşabilecek sorunlara karşı kullanılmaktadır.

ÇOK KONUŞULAN CURCUMİN

Bağırsak floranızı düzenleyin
Curcumin, zerdeçal baharatına sarı rengini veren maddedir ve zerdeçalın yararlı birçok etkisinden bu madde sorumlu olduğu günümüzde artık bilinmektedir. Zerdeçal yaklaşık %2 ile %5 gibi az bir oranda curcumin içermektedir ve doğal yollarla alınması ve vücudumuzun kullanabilmesi oldukça zordur. Bu yüzdende etkili miktarı alabilmek için optimize edilmiş curcumin içeren destekler kullanmak gerekli.