Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları

MEVSİMSEL GEÇİŞTE KARA MÜRVER DESTEĞİ
Sevgili Okurlar,
Mevsim geçişleri özellikle yaz ve kış aylarından sonra bahar dönemine geçişte, insan vücudunda çeşitli değişikliklere neden olmaktadır. Hava sıcaklıklarındaki bu ani değişkenlik vücut direncini oldukça düşürmektedir. Bu dönemde gribal enfeksiyonlar daha sık görülür. Basit soğuk algınlığı şeklinde kendini göstermeye başlayan semptomlar özellikle çocuklar, yaşı ilerlemiş kişiler, sık seyahat edenler, yoğun iş temposunda çalışanlar, hamileler ve kronik hastalığı olan risk altındaki kişilerde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Haberin Devamı

• Stres,
• Yetersiz uyku,
• Dengesiz beslenme,
• Mevsim geçişlerindeki hava değişiklikleri,
• Mevsimine uygun kat kat giyinmek yerine terletecek veya üşütecek kıyafetlerin giyilmesi,
• Hava kirliliği

bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan her türlü değişiklik ise vücut direncini düşürerek hem bedensel hem de ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

KARA MÜRVER (BLACK ELDERBERRY)

MEVSİMSEL GEÇİŞTE KARA MÜRVER DESTEĞİ
İsviçre ve İtalya'daki araştırmacılar bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli bir yere sahip olan kara mürverin tarih öncesi bir adam tarafından ekildiğini kanıtladılar. Bununla birlikte, tarihçiler genellikle black elderberry’ nin şifalı gücünün tıbbın babası olarak bilinen, black elderberry’ i çeşitli hastalıkları tedavi etmede kendi ilaç kutusu olarak tanımlayan Hipokrat’a kadar dayandığını söylemektedir.

Yüzyıllar boyunca black elderbery geleneksel tıpta bronşit, öksürük, diş ağrısı, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve vebaya kadar 70'den fazla hastalıktan korunmak için kullanılmıştır. Antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel, antiviral özelliktedir ve bağışıklık sistemini destekler.

Ayrıca; C vitamini ve çinko sağlıklı bir bağışıklık sisteminin en doğal destekleyicileri olarak kabul edilir. Özellikle çinko bağışıklık sistemi tepkisinin düzenlenmesinden sorumludur. Çalışmalar C vitamini ile birlikte yüksek dozlarda çinko alımının, soğuk algınlığı süresini yarı yarıya düşürdüğünü göstermiştir.

Haberin Devamı

MEVSİMSEL GEÇİŞTE KARA MÜRVER DESTEĞİ
Mevsim geçişlerinden etkilenmemek için;
• Güvenilir takviye edici gıdalar kullanarak vücudun direncini arttırmak,
• C vitamini ve çinko alım miktarını arttırmak,
• Bol su içmek,
• Stresten uzak durmak
hastalık risklerinden uzaklaştıracaktır.

GELECEKTEN HABER VAR
Klozet kapağı ölümden kurtarabilir
Kalp krizinin nerede ve ne zaman yaşanacağının tespit edilmesi mevcut teknolojiyle mümkün değil. Kardiyovasküler ölçüm yapabilen klozet kapağı geliştirildi. Hastanın yalnız kaldığı tuvalette kriz yaşanması durumunda sorunu otomatik algılayarak hastanın doktoruna ve yakınına haber veriyor.

Türk mühendislerden yeni teknoloji
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü araştırmacıları, kalıcı görme engeline sebep olabilen glokomun teşhisi için bir biyosensör teknolojisi geliştirdi. Lens olarak takılan sensör göz tansiyonunu sürekli takip ederek doktorlara hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda oldukça yardımcı oluyor.

3 SORU, 3 CEVAP

MEVSİMSEL GEÇİŞTE KARA MÜRVER DESTEĞİ
Her kara mürver aynı etkiyi gösterir mi?
Hayır, her kara mürver aynı etkiyi göstermemektedir. Böyle bir bitkisel ürünü kullanırken pek tabii birçok noktaya da dikkat etmek gerekir. Beklenen etkiyi almak için güvenilir ve patentli, klinik çalışmaları olan bir formülasyon tercih edilmelidir.
Kara mürveri uzun süre kullanabilir miyim?
Evet, ekinezya gibi bazı bağışıklık kuvvetlendirici destekler uzun süre kullanımda kendi bağışıklık sistemimizi tembelleştirebilir ama kara mürver ihtiyaç duyuldukça ve özellikle hastalık döneminde her gün ve uzun süre kullanılabilir.
Soğuk algınlığı ve grip olduktan sonra fayda sağlar mı?
Evet, kara mürver hastalık öncesinde alındığında çok iyi bir koruyucu olmakla birlikte hastalık halinde kullanıldığında da soğuk algınlığı ve gribin hızlı geçmesini sağlar.