Cadde AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDAKİ YENiLiKLER - ESTETiK GÜLÜŞ ÖZGÜVENİ DESTEKLiYOR

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDAKİ YENiLiKLER - ESTETiK GÜLÜŞ ÖZGÜVENİ DESTEKLiYOR

10.03.2014 - 21:00 | Son Güncellenme:

Araştırmalar ağız ve diş sağlığının; vücut, psikoloji, yeme-içme alışkanlıkları, çalışma ve başarı performansı üzerine çeşitli etkileri olduğunu gösteriyor

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDAKİ YENiLiKLER -  ESTETiK GÜLÜŞ ÖZGÜVENİ DESTEKLiYOR

Diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkisi yabana atılacak türden değil. Diş hekimi İlker Erdoğan, bozuk ve sağlıksız diş yapısına sahip kişileri bekleyen sıkıntılar hakkında şunları söylüyor:
“Sağlıklı dişlere sahip olmadan yemek yemekten keyif almamız, yediklerimizin tadına varmamız mümkün değildir. Çünkü ısırma, koparma, çiğneme gibi eylemleri rahatça gerçekleştiremeyiz. Konuşurken sesleri doğru ve düzgün çıkaramayız. Dişler, yanak ve dudaklara destek dokular oldukları için, diş eksikliği yüzümüzde ve yanaklarımızda çökmeler meydana getirir. Bu çökmeler fiziksel görünümümüzü olumsuz yönde etkileyecektir.
Sağlıklı dişlere sahip olanlar daha fazla gülümsüyor, daha rahat sohbet ediyor, insanlarla daha kolay iletişim kurarak sosyal ortamlarda özgüvenli davranışlar sergiliyor.

Haberin Devamı

Korkuyoruz
Diş yapısı bozuk olan bireylerde özgüven eksikliği sorunu yaşanır. Bu kişiler genellikle konuşmaktan ve gülmekten çekinir ya da konuşurken elleriyle ağızlarını kapatır. Bu da içe kapanık bir ruh hali sergilemelerine ve sosyal ortamlardan uzak durmalarına yol açar. Gülümseme, bizi biz yapan özelliklerin en büyük tamamlayıcısı. Kendimizle ilgili ilk izlenimi gülümseyişimizle veririz. Sağlıklı dişler de güzel bir gülüşün sırrıdır.

Genel sağlığı etkiliyor
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları birçok hastalığın tetikleyicisi. Diş eti iltihapları kana karışarak kalp kapakçıklarına yerleşir. Özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda ölümcül tehlike yaratır. Diş çürüğü ve diş eti iltihabından kaynaklanan mikroplar, böbrek iltihabına neden olabilir. Diş köklerindeki iltihap ve kistler, görme sinirlerini etkileyerek görme bozukluğu, kaşıntı, gözlerin önünde siyah noktalar oluşmasına sebep olabilir. Mikrop ve iltihaplanmalar ihmal edilirse kana karışarak kan zehirlenmelerine yol açabilir. Çürük diş sayısının fazla olması ya da eksik dişler nedeniyle yiyecekler iyice çiğnenemediğinden midede hazımsızlık ve ekşime ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Güçlü çene kemiği
Diş kayıplarının çürük, diş eti iltihabı, diş gıcırdatma, travma gibi birçok nedeni olmasına rağmen en önemli nedeni başka bir dişin kaybıdır. Çünkü diş kaybı başka diş kayıplarına da öncülük eder. Bir dişinizi kaybettiğinizde komşu dişler oluşan boşluğa doğru hareket etmeye başlar ve zaman içinde birbirileriyle olan konumları ve açıları değişir. Dişler arasında boşluklar meydana gelir. Alt ve üst çenede yer alan dişler karşıt çenedeki boşluğa doğru uzamaya başlar.
Dişlerin konumlarında meydana gelen sapmalar sonucu çene kemiğine daha fazla basınç uygulanır. Çene kemiğinin daha fazla basınca maruz kalan bölgelerinde kemik erimesi ve diş kaybı meydana gelecektir. Ayrıca dişler arasında oluşan boşluklar, temizlenmesi güç alanlar yaratır. Bu da diş plağı ve tartar oluşumuna uygun ortam hazırlayarak diş eti hastalıkları ve çürüklere neden olur.

Haberin Devamı

Kemik kaybı oluşabilir
Çene kemiğinin gücünü, formunu ve yoğunluğunu koruması için diş köküyle olan bağlantılara ihtiyacı vardır. Dişler çiğneme sırasında çene kemiğini basınca karşı korur.
Dişler ve çene kemiği arasındaki bu ilişki yaşadığımız müddetçe devam eder. Kaybedilen diş yerine yenisi koyulmazsa oluşan boşluk nedeniyle çene kemiğine binen aşırı yük, zamanla kemikte form ve ölçü kaybına neden olur. Birden fazla diş kayıplarında çiğneme eyleminin tek taraflı yapılması çene kemiği eklemine ve çiğneme kaslarına zarar verir ve ileriki dönemlerde kronikleşerek çene ekleminde kalıcı hasarlara neden olabilir.”

EKSiK DiŞ YAŞLI GÖSTERiYOR


* Dudak ve yüzdeki dikey çizgiler derinleşir
* Yüz yüksekliğinde azalma meydana gelir
* Alt çenede öne doğru uzama başlar
* Mimik kasları zayıflar
* Üst dudağın uzunluğunda artış sonucu gülme sırasında dişler daha az görünür
* Yanakların alt yan kısımlarında kırışma ve sarkmalar oluşur.

iÇTEN BiR GÜLÜŞÜN FAYDALARI

* Bağışıklık sistemi çalışır ve vücudumuzun virüslerle savaşan hücreleri artar.
* Beyin üzerinde sakinleştirici etki oluşur.
* Sindirim sistemini harekete geçirir.
* Yüz ve vücut kaslarımız çalışır.
* Salgılanan hormonlar bizi dinamik yapar, acı ve ağrı gibi hisler hafifler.
* Kan basıncı dengelenir.
* Pozitif duygular ön plana çıkar.
* Kendimize güvenimiz artar.
* Başarı, olumlu yönde etkilenir.
* Mutlu ve cana yakın bir imaj çizilir.

Haberin Devamı

YARIN: iMPLANTLAR