Cadde Akyavaş tablosu yine rekor kırdı

Akyavaş tablosu yine rekor kırdı

19.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ressam Erol Akyavaş imzalı ‘Fallen City’ adlı tablo Antik A.Ş.’nin düzenlediği müzayedede 1 milyon 300 bin liraya alıcı buldu. Bu rakam KDV ve komisyon eklenince 1 milyon 641 bin lirayı buluyor...

Akyavaş tablosu yine rekor kırdı


Türkiye’nin önemli müzayede evlerinden Antik A.Ş.’nin, 20. yüzyıl resim ustalarının 1940 -1990 yılları arasındaki eserlerinden oluşan müzayedesi dün İstanbul Swissotel’de yapıldı.

Olgaç Artam’ın yönettiği müzayedeye koleksiyonerlerin ilgisi yoğundu. 200’ü aşkın çağdaş sanat eserinin satışa sunulduğu müzayedenin dikkat çekici ve nefeslerin tutulduğu eseri Erol Akyavaş imzalı “Fallen City” adlı tabloydu. Sanatçının “Kuşatma” serisinin sonuncusu olan, sanatçının eşi tarafından müzayedeye verilen “Fallen City” tablosu, 500 bin lira muammen bedelle satışa sunuldu. Kuşatmanın ardından fethedilen şehrin semboller olarak tuval üzerine yansıdığı 136 x 264 cm ebatlarındaki eser 1 milyon 300 bin liraya satılarak müzayedenin rekorunu kırdı. Bu rakam KDV ve komisyon eklendiğinde 1 milyon 641 bin lira yapıyor.

‘Mavi Akdeniz’ 600 bin lira
Satış rakamı açıklandığunda salonda alkış koptu, eseri müzayedeye telefonla katılan ve kimliği açıklanmayan bir koleksiyoner aldı. Antik A.Ş. geçtiğimiz sezon yine Akyavaş’ın “En-el Hak” adlı eserini satışa sunmuş; tabloyu 2 milyon 780 bin liraya Zafer Yıldırım satın almıştı.
Müzayedenin merakla beklenen bir diğer eseri Mübin Orhon’a aitti. Orhon’un 160 lot numarasıyla satışa sunulan ve koleksiyonerler tarafından en çok aranan 1963 döneminden 150 x 150 cm ebatlarındaki bu çalışması 700 bin lira açılış fiyatıyla satışa çıktı. Tate Müzesi’nin kurucuları olarak tanınan Sainsbury ailesinin koleksiyonunda 63 eseri bulunan ve Paris ekolünün en önemli temsilcilerinden biri olarak, Türk sanatının usta ismi Orhon’un soyut kompozisyonu 800 bin TL’ye alıcı buldu. Bu rakam da KDV ve komisyon eklendiğinde 1 milyon 10 bin lira yapıyor. Öte yandan müzayedede Ferruh Başağa’nın Akdeniz serisinden “Mavi Akdeniz” adlı tuvali 600 bin TL’ye alıcı bularak, müzayedenin en yüksek fiyata satılan üçüncü eseri oldu.

Doğançay’a 500 bin lira
Müzayedede Türk sanatının yaşayan en önemli ustalarından biri olan Burhan Doğançay’ın ‘Hücum’ serisinden 1973 tarihli “Özgür Olmak İçin Doğmuş” adlı eseri de satıştaydı. Doğançay’ın ‘hayatındaki dönüm noktası’ olarak belirttiği eseri 500 bin TL’ye alıcı buldu.
Ayrıca Türk resim sanatının en önemli kadın ustalarından Fahr El Nisan Zeid’in 1945’te Maçka Ralli Apartmanı’nda açtığı ilk kişisel sergisinde yer alan “Polonezköy” adlı tablosu 260 bin TL’ye, Nuri İyem’in “Kadın ve Erkek”i 200 bin TL’ye, Orhan Peker’in “ Sardunyalar”ı 360 bin TL’ye satıldı.