Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hemşehrilik bağlarının siyasette büyük önem taşıdığı Rize’de Bahçeli için “Bizden biri” vurgusu yapılırken, Ak Parti “Başkan’a sahip çıkma” üzerinden propaganda yürütüyor. CHP ise Kenan Bıyık’la başarı peşinde

Türkiye’de bağrından birçok bakan, başbakan ve bir cumhurbaşkanı çıkaran kaç il var? Topu topu dört beş il. Malatya (İsmet İnönü, Turgut Özal), Süleyman Demirel (Isparta), Kayseri (Abdullah Gül) ve Rize (Mesut Yılmaz, Recep Tayyip Erdoğan).
Her seçim ve seçim bölgesi önemlidir, ama yaşayan güçlü liderlerin memleketlerindeki seçim çok daha önemlidir.
12 yıl Başbakanlık yaptıktan sonra rekor bir oyla Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapan Rize’nin önünde 7 Haziran’da bir sınav daha var. Rize, cadde ve sokaklarını süsleyen dev afişlerde yazdığı gibi 7 Haziran’da “Başkan”ına sahip çıkacak mı?
Rize’de 2011 genel seçimlerinde Ak Parti’nin oy oranı yüzde 68.91’di. “Çayın başkenti”ndeki 2014 yerel seçimlerinde bu oran yüzde 67.85’ti. 2014 yazındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise bu oran yüzde 80.57’yı çıktı. O nedenle 7 Haziran’daki seçimde Rize’den alınacak sonuçlar çok önemli. Çünkü Erdoğan’ın hemşehrileri Ak Parti için çıtayı bir hayli yükseltti. Nüfusu ve milletvekili sayısı çok değil Rize’nin. Topu topu üç milletvekili çıkaracak. Ak Parti’nin Rize’de 3-0 yapması için 2011 ve 2014 seçimlerindeki oy oranını yakalaması yeterli. Peki bu Ak Partilileri tatmin eder mi? 7 Haziran seçimlerinde Erdoğan’ın memleketine ayrı bir önem veren muhalefet partilerinin, Ak Parti’nin üç milletvekilinin üçünü de alması halinde bile bunu siyasi malzeme yapacakları kesin.
Bahçeli ilk kez Rize’de
Başta sahil yolu olmak üzere Rize’de her taraf MHP bayraklarıyla kaplıydı gittiğimde. Zira, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk kez miting yapacaktı Rize’de. MHP’nin seçim otobüsü, “MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, ata topraklarına geliyor” diye anons yapıyordu. Çünkü Bahçeli, doğma büyüme Osmaniyeli, ama ataları olan Hacıfettahoğulları Rizeli de ondan…
Rize MHP Teşkilatı’nın “Bahçeli de bizden biri” diye vurgu yapmasının sebebi şu: Rizeliler şimdiye kadar kendilerinden olan Mesut Yılmaz’a ve Recep Tayyip Erdoğan’a hep tam destek verdi.
“Kenan Bıyık Partisi”
Rizeli, hemşehrileri Yılmaz ve Erdoğan gibi “Ataları Rizeli” diye Bahçeli’ye de destek verir mi bilmiyorum, ama MHP seçmenlerinden “Kenan Bıyık Partisi”ne oy çıkacağını biliyorum. Nereden mi çıkardım bunu? Konuştuğum Rizeli seçmenlerden.
Seçim pusulasında “Kenan Bıyık Partisi” yok. Kenan Bıyık, CHP’nin Rize’de birinci sıra adayı. Rize’de bu seçimde ne olur diye sorduğum 10 seçmenden 2’si, dershanecilik yaptığı yıllarda her Rizeli’nin işini halleden Kenan Bıyık’a oy vereceğini söyledi.
Eski ANAP’lı olan Bıyık, Rize seçmeninin iyi tanıdığı bir isim. İki kez belediye başkanlığına aday oldu. İlkinde 100 seçmenden 42.8’inin, 2009’da ise yüz seçmenden 43’ünün oyunu aldı ve seçimi kıl payı kaybetti. 2011’de CHP’den aday oldu ve 33.804 oy aldı. Bu seçimlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, “Parti yönetimini değiştirirseniz aday olurum” diyen Kenan Bıyık, “Ak Parti’nin kalesi” Rize’de bir mucizeyi başarabilir mi? Ak Parti, birincilik rehavetine kapılır ve Rizeli, bir zamanlar Ak Parti karşısında bağımsız aday olan Mesut Yılmaz gibi Bıyık’a destek verirse mümkün olur bu. Aksi takdirde Ak Parti, Rize’de yine 3-0 yapar.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin kalesinde  Bıyık sürprizi olur mu

Haberin Devamı

Bıyık: Rize’de tarih yazacağız

CHP Rize 1. sıra adayı Kenan Bıyık’la seçim çalışmaları yaptığı muhtarlıkta konuştum. İşte söyledikleri:
“Cumhurbaşkanı’nın şehrinde işimin kolay olmadığının farkındayım, ama bir ‘Kenan Bıyık Partisi’ gerçeği de var. Çünkü 21 yıldır siyaset yapıyorum Rize’de. CHP’nin mevcut oylarıyla seçilemeyeceğimi biliyorum ve ona göre çalışıyorum. Rize artık bir emekli şehri. 45 bin emekli Rizeli’nin 30 bini bu şehirde. Partimizin vaatlerini anlatıyorum insanlara. 2011’de telefonuma çıkmayan muhtarlar şimdi ‘Bize de gel’ diye telefon açıyor. Rizeli’nin müthiş teveccühü var bize karşı. Rize’de inanılmaz bir oy alıp, tarih yazacağız.”

Haberin Devamı

Ak Parti’nin kalesinde  Bıyık sürprizi olur mu

Karal: Rizeli yapılan hizmetlerin farkında

Seçim sürecinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nı ağırlayan Rize’de Ak Parti için sadece milletvekili adayları çalışmıyor.
Hayati Yazıcı, Köksal Toptan ve Şaban Dişli gibi bakanlık yapmış Rizeliler de adaylarla birlikte sahada. Hayati Yazıcı ve Köksal Toptan’la çıktıkları seçim turunda konuştuğum Ak Parti Rize 1. sıra adayı Hasan Karal, şunları söyledi:
“Rize, Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi. O nedenle Rize’deki seçimler ayrı bir önem arz ediyor. Hemşehrilerimiz Rize’ye yapılan ve devam eden yatırımların farkında. O nedenle Rizelilerin Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın mitinglerine gösterdiği ilgi müthişti. Rizeliler, bağırlarından çıkardıkları Cumhurbaşkanı’na sahip çıkmaya devam edecektir.”