Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Elif Şebnem Akal, ‘Çaya Kaç Şeker’ adlı şiir kitabını imzalayıp, yollarken bana, şunları yazdı:

“Sevgili Ali Eyüboğlu, yıllar önce bu şiiri konu alan yazınız için tekrar çok teşekkür ediyorum. Yazınızın, yanlış bilinen bir konunun aydınlığa çıkmasında büyük payı var hâlâ. Keyifle okumanızı diliyorum. Selam, sevgi ve şiirle...”

Bir süre hafızamı yokladım, ı-ıh... Sorunca ‘Google Amca’ya, 10.09.2010 tarihli ‘Çaya Kaç Şeker’ Can Yücel’in değil’ başlıklı yazım çıktı karşıma... Neler mi yazmışım o tarihte? Özeti şuydu: Moğollar’dan Cahit Berkay, arkadaşının “Şahane bir Can Yücel şiiri” diye gönderdiği ‘Çaya Kaç Şeker’i, zor olmasına rağmen besteler ve eşi Güler Hanım’dan gerekli izni alır.

Haberin Devamı

Albüm piyasaya çıkınca Elif Şebnem Akal, arayıp, kanıtlarıyla birlikte “O şiir benim” deyince, o dönem MESAM Yönetim Kurulu üyesi olan Berkay, eserin asıl sahibi Akal’dan izin alınca önceden basılan 3 bin kartonet çöpe gider. Yeni baskılarda
şiirin sahibi Akal olur.

‘Çaya Kaç Şeker’in başına gelenler gibi, şair Elif Şebnem Akal’ın iş hayatı ve yaptıkları da bir hayli renkli. Çünkü Akal, Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. TRT’nin ‘Gençlerle’ programında ‘örnek genç’ diye tanıtıldı, ‘Ben Bilirim’ yarışmasında birinci oldu. Altı yıl Türk Sanat Müziği topluluklarında şarkı söyledi.

13’ü müdürlük olmak üzere 22 yıl bankacılık yaptı. Yaşam koçu ve NLP uzmanı Akal,

BANKACIDAN ŞAİR OLMAZ
hala İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi…

Akal, şiir kitabının bu kadar gecikmesinin sebebini ise şöyle açıkladı?

“Bankada çalışırken dekontların üzerine karaladığım, vapurda, otobüste, günlük hayatın koşuşturması içinde yazdığım şiirleri bir kitap halinde görmek sanki hiç mümkün olmayacakmış gibiydi. Birim yöneticisi bana, ‘Bankacıdan şair olmaz, biz işimiz gereği duygusal olamayız’ diye bas bas bağırdığında, insan kaynakları bölümü telefonda, ‘Kitap bastırmanız mevzuatımız gereği ikinci bir iş yaptığınız anlamına gelir, bu da iş akdi fesih nedenidir’ dediğinde ben de belirsiz bir zamana erteledim hayalimi.”

Haberin Devamı

STAR TV’DEN AKILLI HAMLE

BANKACIDAN ŞAİR OLMAZ

Televizyonculukta başarı nedir? Yeni bir işi tutturmak mı yoksa başka bir kanalın tutan bir işini transfer etmek mi? Örneğin Star TV, gündüz kuşağı için çekilen diziler arasında en yüksek reytingli ‘Adını Sen Koy’u transfer etti.

Erkan Meriç ve Hazal Subaşı gibi ‘no name’ iki oyuncunun başrollerini paylaştığı dizi ilk bölümden itibaren TRT’ye iyi reyting getirmişti. TRT 1’den daha iyi para vermiş olacak ki Birsel Film, Star TV ile anlaştı.

Star TV’nin gündüz kuşağında bir ‘arkası yarın’ dizisi olarak ‘Beni Affet’ vardı. Star TV, izdivaçların kaldırılmasıyla reyting kaybı yaşama ihtimali yüksek gündüz kuşağını ‘Adını Sen Koy’la güçlendirmiş oldu. Ancak Star TV, ilk bölümünü 25 Eylül’de ekrana getireceği diziyi TRT 1’deki saat diliminde değil, öğle 13.00’te yayınlayacak.

ITUNES’TA 5 NUMARA

BANKACIDAN ŞAİR OLMAZ

17 yıl sahnelerde şarkı söyleyen Selcan Asyalı, ilk albümü ‘Helal Et’i çıkardı.

Haberin Devamı

Avrupa Müzik etiketiyle satışa sunulan albümün tüm masraflarını kendi karşılayan şarkıcı, üçüncü klibini de çekti. Asyalı’nın ‘Seni Severdim’ ve ‘Helal Et’ten sonra ‘Zor Gibi’ye çektiği klip, dört günde
1 milyondan fazla izlendi.

iTunes’un satış listesine baktım, klibi tık’lanıyor da şarkıları satın alınıyor mu diye?

Ben baktığımda Sezen Aksu listede birinciydi, Selcan Asyalı ise beşinci. Bazılarının sesini Ebru Gündeş’e, kiminin Linet’e benzettiği şarkıcı, için kısa sürede alkışlanacak bir başarı bu...

ARADAKİ FARKA BAKAR MISINIZ?

İnternet televizyonculuğunun lideri Netflix, 2018 yılında içeriklere ayıracağı bütçeyi açıkladı:

7 milyar dolar...

Dünyaya en çok dizi satan ülkeler listesinde ikinci sırada olan Türkiye’ye bu ihracattan bir yılda gelen döviz ne kadar?

300 milyon dolar...

Sesimizi çıkarmadan ufak ufak dağılalım arkadaşlar!

GÜNÜN SÖZÜ

Müzikten asla vazgeçme, ne olursa olsun. Çünkü ne zaman başın sıkışsa; müzik, kaçıp sığınabileceğin tek liman olacak. (August Rush)