Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Filmlerin gişelerine dair en sağlıklı bilgilerin yer aldığı Boxoffice’in güncellenen son listesinde ‘Mikrofon’ filmiyle ilgili rakamı görünce inanamadım.
Çünkü ‘Mikrofon’, ‘2010 İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ seçilerek ‘Altın Lale Ödülü’ne layık görülmüş bir yapım.
Ahmad Abdalla’nın yazıp yönettiği; Nagy Nabil, Omar Boflot, Ahmad Magdy, Mohamed Nosair, Salwa Mohamed, Atef Yousef, Khaled Abol Naga, Yousra El Lozy, Hany Adel ve Menna Shalabi’nin oynadığı 2010 Mısır yapımı ‘Mikrofon’, afişinin tepesindeki ‘Sesini Duyur, Bahar Gelsin’ yazısıyla da ‘Arap Baharı’na gönderme yapan bir film.
Böyle bir filmi vizyondaki ilk haftasında topu topu 71 kişinin izlemiş olması sizce de ilginç değil mi?

Haberin Devamı

‘AY BÜYÜRKEN UYUYAMAM’ HAKSIZLIĞA KATLANAMAM!

Amerika’dan gelen ‘Khalad’ adlı gencin memleketi Mısır’ın çok kültürlü liman kenti İskenderiye’nin altını üstüne getiren müzikal yolculuğu ödüllü bir film de olsa Türk seyircisinin ilgisini çekmeyebilir.
Ancak her hafta milyonlarca insanı televizyon ekranları karşısına çivileyen reyting rekortmeni dizilerden ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’den Ayça Bingöl, ‘Adını Feriha Koydum’dan Hazal Kaya ile ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’den Fırat Çelik’in başrollerini paylaştığı, ‘Altın Palmiye’ ödüllü yönetmen Şerif Gören’in ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ın hak ettiği ilgiyi görmemesini anlamakta da zorluk çekiyorum.
Yapımcı ve dağıtımcının, filmdeki dizi starları sayesinde günlerce konuşulacak bir gala yapma şansları varken buna gerek duymamaları, onun yerine özel gösterimde filmi izlettikleri SİYAD üyelerinin ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ı yerden yere vurmaları elbetteki gişeyi olumsuz etkiledi.
Ama öte yandan ortada ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ gibi Necati Cumalı’nın ölümsüz bir eseri, 18 yıl aradan sonra yönetmen koltuğuna oturan bir Şerif Gören ve son dönemlerin en popüler dizilerinin başrol oyuncularını buluşturan bir yapım.
Böyle bir işin karşılığı vizyonda kaldığı iki haftada 63 bin 170 izleyici midir?

‘TEMEL’i HAFiFE ALAN WARNER BROS YANILDI

Sinema dünyasının dev şirketlerinden Warner Bros’un ‘Sherlock Holmes: Gölge Oyunları’ filmiyle Trabzonlu Adem Kılıç’ın yönettiği ilk sinema filmi ‘Sümela’nın Şifresi Temel’ aynı gün vizyona girdi.
Filmler malum cuma günleri vizyona girer, pazartesi günleri de ilk üç günün gişesi ortaya çıkar.
Yabancı filmlerin Türkiye temsilcilikleri de, merkeze durumu rapor eder.
‘Sümela’nın Şifresi Temel’in Warner Bros Türkiye’yi nasıl yanılttığına dair bir belge geçti elime.
Warner Bros Türkiye yetkilileri ‘Sümela’nın Şifresi Temel’in böyle bir gişe yapacağını beklemiyor olacak ki, ‘Sherlock Holmes: Gölge Oyunları’nın gişe rakamları gelince ellerine hemen bir rapor göndermişler Warner Bros’un merkezine:
“Türkiye rakamları fantastik. Filmimiz üç günde 1.8 milyon TL hasılat ve 159 bin seyirciyle 1 numara.”
Ancak resmi gişe sonuçları açıklanınca Warner Bros Türkiye, mahcup oldu ‘Temel’e.
Çünkü ‘Sümela’nın Şifresi Temel’ 180 bin 672 seyirciyle birinci çıktı, ‘Sherlock Holmes: Gölge Oyunları’ ikinci olabildi.
İlk hafta sonunda ‘Temel’ filmiyle ‘Sherlock Holmes’ arasındaki gişe farkı daha da açıldı.
‘Temel’i bir haftada 351 bin 575 kişi izledi, ‘Sherlock Holmes’u 262 bin 718 kişi.