Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TNS’nin reyting ölçüm raporları aslında her gün şunu açık ve net bir biçimde koyuyor ortaya...
TNS’nin reytingini ölçtüğü 10 kanal, kendi aralarında üç gruba ayrılıyor.
1. Grup: Zirveye oynayanlar...
2. Grup: İdare edenler...
3. Grup: Diptekiler...
Bu gruplar arasındaki farkı en iyi anlatmanın yolu, televizyon kanallarını futbol takımlarına benzetip oynadıkları ligi saptamak.
O açıdan baktığınızda “1. Grup”taki üç kanal; Star TV, Kanal D ve atv’nin bulunduğu yer “Süper Toto Süper Lig” gibi...
Paneldeki diğer yedi kanaldan çok farklı bir yerdeler.
“Tüm Seyirciler - Tüm Gün”de Star TV’nin aldığı pay yüzde 10.8, Kanal D’nin yüzde 11.7 ve atv’nin yüzde 10.7...
Üç kanalın “Prime Time” kuşağında “Tüm Seyirciler”den aldığı pay daha da yükseliyor:
Star TV (%18.3), Kanal D (% 15), atv (% 11.7)
Onların ardından gelen “2. Grup”ta ise “Tüm Gün - Tüm Seyirciler”de 4 ile 7.5 arasında değişiyor günlük share... Bu kanalların “Tüm Seyirciler - Prime Time”dan aldıkları paylar da aynı.
“2. Grup”takiler yani “PTT 1. Lig”de oynayan kanallar hangileri mi?
FOX, Show TV, Samanyolu ve TRT 1...
Gelelim “3. Grup”takilere, yani “Süper Toto 2. Lig”e:
Üç kanal var bu grupta...
Kanal 7, Kanaltürk ve tv8...
Ekran karşısına geçen 100 seyirciden ortalama 3’ü Kanal 7’yi, 2’si Kanaltürk’ü, 1’i de tv8’i izliyor.

Haberin Devamı

Hangi TV kanalı hangi ligin takımı

Onur Ödülleri neden hep ‘Sultan’a veriliyor?

Ülkemizde son yıllarda yaşanan ödül enflasyonuna dikkat çeken bir yazı yazmıştım geçenlerde...
Okurlardan gelen e-postalar ve tweet’ler ne denli doğru bir konuya parmak bastığımı bir kez daha gözler önüne serdi.
“Ödül almayan ünlü kalmasın” başlıklı yazımı okuyanlar arasında, “Onur Ödülleri niye hep Türkan Şoray’a veriliyor? Filiz Akın’a, Gülşen Bubikoğlu’na niye hiç ‘Onur Ödülü’ verilmiyor?”u sorgulayanlar da oldu.
Elbette ki, Filiz Akın ve Gülşen Bubikoğlu da Türkan Şoray gibi “Onur Ödülü”yle onurlandırılacak sanatçılar...
Ancak onca festival, üniversite ya da kuruluş, onları değil de Türkan Şoray’ı “Onur Ödülü”ne layık görüyorsa demek ki bir o kadar sebep var.
İşte size iki sebep:
“Sinemam ve Ben” adlı bir kitap çıkaran Türkan Şoray’ın şimdiye kadar 30 imza günü için katettiği yol ne kadar biliyor musunuz?
HT Magazin’den Mehmet Çalışkan’ın yaptığı hesaba göre tam 16 bin 722 kilometre.
Türkan Şoray istese İstanbul’da birkaç imza günü yapar, sonra da o defteri kapatırdı, ama yapmadı...
Sırf sevdiği insanları mutlu etmek için altı ayda bunca yol katetti.
Türkan Şoray, Nürnberg’teki Türkiye - Almanya Festivali’nde de bir “Onur Ödülü” aldı. Aynı festivalde “Onur Ödülü”ne layık görülen bir sanatçı daha vardı; Alman sinemasının ikonu Hannelore Elsner.
Alman sanatçı “Onur Ödülü”nü alırken Türkan Şoray’ı sahneye davet edip bu onuru onunla paylaşmadı ama Türk Sineması’nın Sultanı bunu yaptı.
Şoray, ödülünü almak için sahneye davet edilince Elsner’e Almanca “Lütfen siz de gelin” diyerek sahneye çağırdı ve yaşadığı onuru Alman sanatçıyla paylaştı.
Ödül töreninin ardından sanatçılar, yazdıkları sinema kitaplarını birbirlerine hediye etti.

Haberin Devamı

SENARİSTBİR’e 169 kurucu üye

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı, kısa adı SENARİSTBİR olan Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin başvurusunu kabul edince meslek birlikleri arasına bir yenisi daha katılmış oldu.
Mevcut eser sahibi meslek birliklerinin senaristlerin haklarını savunacak alt yapıda, donanımda ve istekte olmadığını düşünen 169 senaryo ve diyalog yazarının kurduğu SENARİSTBİR’in Yönetim Kurulu ise şöyle oluştu: İlker Barış (Başkanı), Ercan Kesal (Başkan Yardımcısı), Mehmet Akif Ebiçlioğlu (Genel Sekreter), Hilal Çelenk (Sayman), Nalan Merter Savaş (Üye), Faruk Karaçay (Üye) ve Sevgi Saygı (Üye)...

Hangi TV kanalı hangi ligin takımı

‘Tozlu Yollar’dan ümidini kesmedi

“Tozlu Yollar” başlamadan önce yapımcısı Ahmet Bayram’ın yeni dizi hakkındaki iddialı sözlerini bu sütunlarda dile getirmiştim.
Bayram, “Ya yılın dizisi olacak ya da çekeceğim son dizi” demişti.
“Tozlu Yollar”ın atv’de pazar akşamları yayınlanan ilk üç bölümünün reytingleri beklentinin çok altında çıktı ama yapımcısı Ahmet Bayram, dizisine olan inancını yitirmedi.
Bayram, “Dizide asıl olaylar dördüncü bölümde başlayacak ve ‘Tozlu Yollar’ da, tıpkı daha önce çektiğimiz ‘Unutulmaz’ gibi zamanla zirveye yerleşecek” dedi.
Kudret Sabancı’nın yönettiği Selda Alkor, Burcu Kara, Nihat Altınkaya, Sinan Albayrak, Seda Akman, Pamir Pekin, Ayçin İnci, Gülşah Şahin, Burçin Bildik ve Yücel Erten gibi isimlerin rol aldığı “Tozlu Yollar”ı şimdiye kadar takip etmeyenlerin izlemesi için ne gibi sebepler var diye sorduğum Bayram, şunları söyledi:
“Bu hafta dizide ahlaksız teklif şoku yaşanacak. Acı gerçeklerle yüzleşen Mürüvvet, evliliğini kurtarmak için hiçbir kadının kolay kolay cesaret edemeyeceği bir yola başvuracak. Mürüvvet’in ahlaksız teklifi herkesi sarsacak.”

Hangi TV kanalı hangi ligin takımı

Papatyalar’ın destek çağrısı

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yönetimi 1. Sınıf öğrencisi Refiye Öztürk, twitter’daki hesabımdan (eyuboglualice), “Destek bekliyoruz sizden” diye tweet yağmuruna tuttu beni.
Verdiğim e-posta adresine ne için yardım istediklerini yazmasını istedim.
Öztürk’ün gönderdiği e-postada özetle şunlar yazılıydı:
Tekeoğlu, Can Tozkoparan ve Eser Akdemir’le birlikte dört arkadaş; ‘Papatyalar’ adında bir grup kurduk. Bu grupla ihtiyaç sahibi çocuklarımıza ulaşıp elimizden geldiği kadarıyla yardım etmeye çalışıyoruz.
Amacımız bu projeyi tüm üniversitelere yaymak, bu sayede ‘ablalar’, ‘abiler’ geleceğin ‘abla’ ve ‘abi’lerini yetiştirsin. Eller, silah - taş tutmasın, papatya tutsun istiyoruz. İlköğretim okullarına gidip okul aile birliğinden yardıma ihtiyacı olan çocukların listelerini alıyoruz. Bu listelerde çocukların bedenleri ve ayakkabı numaraları yazıyor. Sonra bunları arkadaşlarımızla aramızda
bölüşüyoruz. Yardım etmek isteyenlerle konuşuyoruz. Kesinlikle para yardımı istemiyoruz. Hangi çocuğun ne gibi giyecek ihtiyacı varsa onu temin ediyoruz. Yaptığımız her hizmet için o okuldan belgesini alıp facebook’taki ‘Papatyalar’ sayfamızda yayınlıyoruz. Sesimizi duyurun ki, bu kampanya büyüsün.”