Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Düzce Belediyesi’nin “İpsiz Recep” için 1 milyon YTL harcayarak hazırladığı platoyu görmeye gittiğimde dizinin 13. bölümünün çekimleri yapılıyordu.
O gün sette yapımcısından yönetmenine, başrol oyuncusu Kadir İnanır’dan set işçisine kadar hiç kimse 13. bölümü çekilen dizinin

“İpsiz Recep” devam edecek
akıbeti hakkında net bir şey bilmiyordu.
Yapımcı Murat Aslaner’in “İpsiz Recep” dizisi için TRT ile yaptığı anlaşma 13 bölümdü.
TRT, “İpsiz Recep”ten, yapımcı da TRT’den memnundu.
Ama 13. bölümün son sahneleri çekilirken bile dizi bitecek mi, yoksa devam edecek mi konusunda bilgi sahibi değildi.
Çünkü TRT Yönetim Kurulu, “İpsiz Recep”i için “tamam” ya da “devam” kararı vermemişti.
Biz İstanbul’a döndükten iki gün sonra TRT’den beklenen karar çıktı.
TRT, “İpsiz Recep” dizisinin ikinci 13 bölümünün de çekilmesine karar verdi.


“İpsiz Recep” devam edecek




“İpsiz Recep” devam edecek
Orhan Kural, “Sıcak” filmini izlememiş

Sigarayla mücadele kapsamında hükümetin çıkardığı kanunlar, RTÜK’ün uyguladığı kurallar, bazen televizyon ekranlarını buz dağına dönüştürüyor.
Filmlerde insanların içtikleri sigaralar ve içkilerle, kendisini izleyenleri özendirdiği bilimsel bir gerçek.
Ama o buğulu ya da buzlu sahnelerin ekranda, insanı rahatsız eden çirkin bir görüntü yarattığı da bir başka gerçek...
Sigara konusunda bir gerçek daha var; O da Prof. Dr. Orhan Kural.
Sigara Savaş Vakfı Onursal Başkanı olan Prof. Dr. Orhan Kural, bu konuda şov dünyasının kabusu gibi...
Nerede sigara içen birinin fotoğrafını, görüntüsünü görse “Gençleri sigaraya özendiriyor” diye düşüyor peşine...
Şimdiye kadar sırf bu nedenle birçok şarkıcı, oyuncu ve yapımcı hakkında dava açtı.
Prof. Dr. Orhan Kural, “Sıcak” filmini izlememiş olacak ki, onun hakkında henüz suç duyurusunda bulunmadı.
Yönetmenliğini Abdullah Oğuz’un yaptığı filmde başrol oyuncuları Hazım Körmükçü ile Cem Özer paso sigara içiyorlar. Sigara içmekle yetinseler iyi... Arada “cigara” da tüttürüyorlar.
Kural, “Sıcak” filmini izlemiş olsa, ortalığı ayağa kaldırırdı.
Şimdiye kadar hiç sesinin çıkmamasından belli, filmi izlemedi.


“Sanat Güneşi”nin asıl ölüm nedeni intihar mıydı?
Yönetmen Ülkü Erakalın, “Çığlık Çığlığa Bir Sevda” adlı bir filmin çekimlerine başlıyor.
Erakalın; Ediz Hun, Selma Güneri, Tomris Oğuzalp, Irmak Ünal ve Özgür Özberk gibi oyunculara rol verdiği filmde aslında adını açıkça zikretmese de Zeki Müren’i anlatacak.
Çünkü Erakalın’ın Zeki Müren’in hayatını film yapmak için uzun süredir çalışmalar yaptığı, hatta Zeki Müren’i oynatacak oyuncu aradığı biliniyordu.
O nedenle Ülkü Erakalın filmde adını açık açık belirtmese de filmin baş kahramanını herkes Zeki Müren olarak izleyecek.
Şayet yazılanlar gibi Erakalın “Çığlık Çığlığa Bir Sevda” filminde, bir yıldızın doğuşunu, zirveye yükselişini, daha sonra zirveden aşağı yuvarlanmayı hazmedemeyerek, bir ödül töreni sırasında hayata veda edişini anlatacaksa yanlış yapacak...
Çünkü Zeki Müren, hiçbir zaman zirveden yuvarlanan bir sanatçı olmadı.
“Sanat Güneşi” sahneyi, sağlık sorunları nedeniyle ve üstelik zirvedeyken bıraktı.
Arşivler ortada.
Zeki Müren’in ne gibi sağlık sorunları yaşadığı, günde kaç ilaç kullandığına dair açıklamaları arşivlerde duruyor.
Zeki Müren’in İzmir’deki TV çekiminde ödülünü aldıktan sonra hayata veda etmesini “intihar” olarak yorumlamak da ayrı bir tartışma konusu.
Erakalın’ın bu savını, Zeki Müren’in o gün İzmir’e gelirken içmesi gereken ilaçlarını içmediği iddiasına mı dayandırıyor, yoksa başka veriler mi elde etti, film vizyona girince göreceğiz.


TRT 1 ile TRT Çocuk rekabetinin sebebi!
TRT 1 ile TRT Çocuk arasındaki rekabeti dile getiren “İbrahim Şahin’in işi zor” başlıklı yazımın yayınlandığı günün sabahında telefon açtı TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin.
Kendi kurduğu için, kendi çocuğu gibi gördüğü TRT Çocuk ile TRT 1 arasında tatlı bir rekabetin olduğunu vurgulayan Genel Müdür İbrahim Şahin, İstanbul Televizyonu’nun Ankara’dan, özellikle çocuk programlarının listesi konusunda yardım alamaması konusunda ise şunları söyledi:
“TRT Çocuk kanalı olmasına rağmen TRT 1’in de çocuk programları yayınlamasının sebebi şu. Bu programlar TRT 1’de yayınlanmak koşuluyla alınmış. Yapılan sözleşmelerde TRT 1 yazdığı için TRT’nin diğer kanallarına o yapımları kaydırmamız söz konusu olamıyor. Paraları verilmiş programları çöpe atmak yerine yayınlamak bize daha akılcı geldi. Çocuk programlarıyla ilgili sözleşmeler bitince TRT 1 o kulvardan çekilecek. Çocuk programlarının tümü TRT Çocuk’ta olacak.”


“Türkiye’den Film Var” a izin yok
Türk Sineması’nın önemli 9 filminin “Türkiye’den Film Var” adlı yolculuğu 22 Ekim’de Kazakistan’da başlayıp 22 Kasım’da Özbekistan’da son bulacaktı.
SİNEBİR (Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği bu gezinin Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ayağı yapıldı. Ama proje, gezinin son ayağı olan Özbekistan’da takıldı.
“Uzak”, “Beyaz Melek”, “Babam ve Oğlum”, “Mutluluk” ve “Beynelmilel”in yanı sıra bir süre önce vefat eden Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un bir öyküsünden uyarlanan “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmlerinin alt yazıyla ücretsiz gösterimini kapsayan projenin finali, Özbek hükümetinin tavrına kaldı.
Özbekistan’dan 20 Ocak’a kadar izin çıkmaması halinde “Türkiye’den Film Var” projesini başka bir Türki Cumhuriyeti’ne yapacakları gösteriyle sonlandıracaklarını anlatan SİNEBİR Başkanı İsmail Güneş, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Son etkinliğimiz Özbekistan olacaktı, ancak hâlâ Özbekistan’dan izin alınamadı. Çünkü Türkiye - Özbekistan ilişkileri pek iyi değil. O nedenle 20 Ocak’a kadar bekleyeceğiz. Şayet o tarihe kadar Özbekistan’dan gerekli izinler çıkmazsa, listeye Tataristan Özerk Cumhuriyeti’ni dahil edip, finali orada yapacağız. İzin alınırsa da belki iki kardeş ülkeyi sinema aracılığıyla barıştırmış oluruz.”