Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘2023 Eğitim Vizyonu’ kapsamında öğretmenlerin mesleki gelişimleri ve yeterliliklerini artırmak için güzel bir proje başlattı. ‘Önce Türkçe’ adlı proje uyarınca TRT ve özel TV kanallarının haber spikerleri, öğretmenlere, Türkçe’nin söyleniş kuralları, etkili iletişim, beden dili ve diksiyon konularında eğitim verecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün projesi kapsamında görev alacak haber spikerleri kimler?
TRT 1’den Işıl Açıkkar, Atv’den Duygu Canbaş, Cem Öğretir, Nihan Günay, NTV’den Seda Öğretir, Ahmet Arpat, Kanal D’den Buket Aydın, Habertürk TV’den Didem Arslan Yılmaz, Ceren Bektaş, Star TV’den Nazlı Çelik, Haber Global’den Erhan Ertürk, CNN Türk’ten Sultan Arınır, TRT Haber’den Fuat Kozluklu, TGRT’den Ekrem Açıkel, 24’ten Serkan Bayam, A Haber’den Cansu Canan Özgen.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Önce Türkçe’ projesinde eğitmen olarak seçtiği haber spikerlerinin hepsi, alanlarında başarılı isimler. 16 haber spikeri halen televizyon kanallarında aktif olarak haber nöbetinde ve yoğun bir çalışma temposu içinde. O nedenle ‘Önce Türkçe’ gibi güzel bir projeye ayırabilecekleri zaman sınırlı.
Bakanlık, yıllarca yaptıkları mesleklerinde başarılı olmalarına rağmen çeşitli sebeplerle ekranlardan uzak kalan spikerlerini de projeye dahil etseydi keşke. Böylece daha geniş bir kaynaktan yararlanır, epeydir ekranlardan uzak kalan haber spikerleri için ‘Önce Türkçe’, maddi ve manevi kazanç sağlardı.

‘ÖMÜR’ÜN GÖZYAŞLARI
VE ‘EŞKIYA’NIN RİTÜELİ

Atv’deki ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’da Ceren Benderlioğlu’nun oynadığı Ömür Façalı, düşmana bilgi sızdıran yeğeni Ferman’ı infazdan kurtarmak için bolca gözyaşı döktü.
Ömür Façalı’nın yeğeni için gözyaşı döktüğü kişi, kendisine henüz “Ben de seni seviyorum” diyemeyen aşkı İlyas Çakırbeyli’ydi.
Ozan Akbaba’nın canlandırdığı İlyas, “Aramıza Ferman’ın kanı girmesin” derken, ağlayan Ömür’ün sağ gözünden süzülen yaşı sildi.
Birkaç sahne sonra bu kez gerçek hayatta eş, dizide kardeşi oynayanların gündeminde Ferman vardı. Ömür, bu kez yeğenini bağışlaması için kardeşi Behzat’ın karşısında gözyaşı döktü. Behzat ise Ömür’ün sol gözünden akan yaşları sildi.

‘EVİMİZİN SAĞLIK ELÇİLERİ’

İŞSİZ SPİKERLER  UNUTULMASIN
Çağdaş ve Bağımsız Yardımlaşma Derneği’nin (ÇABA) sosyal sorumluluk projesi ‘Evimizin Sağlık Elçileri’nin 11’inci eğitim toplantısı Ataköy İspirtohane Kültür Merkezi’nde yapıldı. ASMED’in davetinde karşılaştığımızda Balçiçek İlter’in heyecanla anlattığı ‘Evimizin Sağlık Elçileri’nin nasıl bir etkinlik olduğunu, insanların ilgisini gözlemlemek için önceki gün İspirtohane’deydim.
İlter’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, Dr. Sevil Elçin ve Dr. Özlem Cankurtaran enfeksiyondan korunma ve sağlıklı yaşamı anlattı, oyuncu Alina Boz, ailesinden ve kendinden örnekler verip, sporun önemine dikkat çekti.
ÇABA Dernek Başkanı Özlem Zehebi, ÇABA gönüllüleri ve Sanofi Pasteur’ün ev sahipliğindeki etkinliğe, ilgi büyüktü. Toplantının yapıldığı salon, tıklım tıklımdı.
Projeye büyük ilgi gösterenlerin ezici çoğunluğu kadındı. Erken gelenler salonu doldurunca, bir o kadar kadın da dışarıda kaldı.

GÜNÜN SÖZÜ
“Yaşamın bana verdiği iki ders; çevreni gittikçe daralt, gereksiz kalabalıkların seni üzmesine izin verme.” (Franz Kafka)