Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın itfaiyeci kadınları, şimdiye kadar sadece haklarında yapılan haberlerle tanınıyordu. Zaman zaman yazılı ve görsel basının özel haber yaptığı İzmir’in kadin itfaiyecilerini altı ay sonra ekranda her hafta izleyecek insanlar.

Çünkü Limon Yapım’ın sahibi Hayri Arslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde itfaiyeci olarak çalışan 50 kadından öyküleri en ilginç olanları dizi kahramanı yapacak. Şimdilik kod adı ‘İçimizdeki Yangın’ olan diziyi FOX için çekeceğini belirten Arslan, bu amaçla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli izni aldığını söyledi. Limon Yapım’ın sahibi, beş itfaiyeci kadının gerçek yaşamını, arşivlerdeki yangın dosyalarından yola çıkarak kurmaca bir senaryoya dönüştüreceklerini anlattı.

Haberin Devamı

TELEVİZYONLARA YILDA 3.8 MİLYARLIK REKLAM

Reklamcılar Derneği’nin yıllardır yayımladığı medya ve reklam yatırımları tahmin raporu var. Reklamcılar, ilk kez bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte işbirliğiyle metodoloji çalışması yaptı. Başta RTÜK olmak üzere sektör-medya örgütlerinin sağlıklı verileri ışığında Reklam Verenler Derneği ile Reklamcılar Derneği’nin double check yaptığı rapor, medya sektörünün geleceğine ışık tutan
bir çalışma…

Bu ay Reklamcılar Derneği Başkanı Nil Bağcıoğlu’nun sunumunu yaptığı rapor, RD Yatırımlar Danışma Kurulu’nun Deloitte danışmanlığındaki bir yıllık çalışmasının ürünü.

2017’de toplam medya yatırımları 2016’ya göre yüzde 6.3 arttı ve 8.02 milyara çıktı. Reklam pastasından en büyük pay yüzde 47.8 ile televizyonların oldu.
İkinci sırayı ise yüzde 25.9’la dijital aldı.

Televizyonun reklam pastasından aldığı pay, uzun yıllar sonra ilk kez yüzde 50’nin altına düştü. Yazılı basının payı bir yılda yüzde 10 küçüldü.

Netflix’in 2017 prodüksiyon harcamasının 8 milyar dolar olduğu dünyada, Türkiye’nin toplam reklam pastası 8 milyar TL yani 2 milyar dolar civarında.

Rapora göre Türkiye’de reklam piyasasını finanse eden sektörler; inşaat, kozmetik, perakendecilik ve finans… Görünen o ki, bu sektörlerden birinde küçülme yaşanırsa, daha da küçülecek bu pasta.

Haberin Devamı

İzmir’in itfaiyeci kadınları dizi olacak

TEKİN GİRGİN’İN FİLMİ NETFLIX’TE

Hollywood stüdyoları adına film çeken Türk yönetmen Tekin Girgin’in ‘Troy’unu Netflix’te görünce acayip mutlu oldum. 2013 yılında ‘Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’ için gittiğimiz Los Angeles’ta rahmetli Savaş Ay sayesinde tanıdım Girgin’i.

Tanıştığımızda, sekiz yıldır yaşadığı Amerika’da klip ve kısa filmler çeken ve ödül kazanan Girgin’in Hollywood stüdyoları adına yönettiği uzun metrajlı yapımı yoktu. Tekin, bizden sonra Asylum Stüdyoları adına ‘Troy: The Odyssey’i çekti ve film Netflix’in repertuvarına girdi. Yapımı Netflix’te görünce, ‘Ufukta yeni projeler var mı?’ diye mesaj attım. Girgin’in yanıtı şu oldu:

“Reklam çekimlerine devam. Bu arada Asylum Stüdyoları için bu yaz ‘Rangers of the Galaxy’ adlı filmi çekeceğim. Ayrıca yazdığım bir komedi senaryosu
var. Netflix yönetiminin hikayesini çok beğendiği ‘Chico’yu Universal Film’den yapımcı bir arkadaşımla dizi yapmamız söz konusu.”

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

İstediğin kadar yaşa. Nasıl olsa bir gün öleceksin. Nasıl olsa bir gün bütün yaptıklarının hesabını vereceksin. (Gazali)