Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BBC Two’dan sonra Netflix’te de yayınlanan ‘Collateral’ adlı dizide, İngiliz İç İstihbaratı’ndan Sam Spence ile MI5’ın insan kaçakçıları arasına ajan olarak yerleştirdiği Berna Yalaz arasında geçen diyalog ilginç:

Berna: Çocukluk arkadaşlarımın hayvan olduğunun farkındayım. Beraber büyüdük ve bana güveniyorlar. Çocukken birlikte Kırıkkale’deydik.

Sam: Hiç gitmedim.

Berna: Dünyanın en kötü yeri. İngiltere’ye beraber geldik. Sabah gözümüzü Türkiye’de açmadığımız her gün mutluyuz.

KIRIKKALE’Yİ ‘DÜNYANIN EN KÖTÜ ŞEHRİ’ YAPTILAR

Onedio’dan Fatih Uzun, gündeme getirince oturup izledim dört bölümlük mini diziyi.

Haberin Devamı

‘Collateral’; dedektifler Abdullah Asif adlı pizzacının teslimat yaptığı evin kapısında öldürülmesini araştırırken, İngilizlerin kötü yanlarını, toplumun mültecilere ve Müslümanlara bakışını da gözler önüne seren bir yapım.

Dizi, eşcinsel piskoposun, Vietnamlı hemcinsine aşık kadın papaza, “Bunu iki yüzlülük olarak görebilirsin, ama bir kadın papazın göçmen ve kaçak bir kadınla ilişki yaşamasını cemaate izah edemem, kabul de edemem” dediği bir iş…

2018 yapımı dizide İngilizleri kızdıracak detaylar da var.

Erkek binbaşının, kadın subaylara mobbingi, bir yüzbaşıya tecavüz, ülkelerini yabancılardan korumak adına milliyetçi İngiliz subaylar ve istihbaratçıların yaptığı kirli işler de anlatılıyor.

Türklerin insan kaçakçısı gösterilmesi, Türkiye’nin karalanması bir yana dizide Kırıkkale’nin ‘dünyanın en kötü şehri’ ilan edilmesini anlayamadım.


DİZİLERİN EKRAN ÖMRÜ VE ‘DALYA’ DİYENLER!

İstanbul Ticaret Odası’nın yayınladığı ‘Türkiye’de Film Endüstrisi’ raporundan dizilerimizin ekran ömürlerine dair istatistikler:

“2011-2015 arasında 100 diziden 40’ı 23 bölümü, 35’i ise 13 bölümü göremedi. Bu sürede çekilen 358 diziden yüzde 56’sı, 24 bölüme ulaşamadan bitti.”

Dizilerin reyting canavarına yenik düştüğü bir dönemde 100 bölümü geçerek “Dalya” diyebilen şanslı yapımlar da var. İşte bunu başaran diziler:

O Hayat Benim/FOX: 131 bölümde bitti.

Karagül/FOX: 125 bölüm yayınlandı.

Arka Sokaklar/Kanal D: 219 haftadır ekranda.

Seksenler/TRT 1: 201 bölümde veda etti.

Haberin Devamı

Zengin Kız Fakir Oğlan/TRT 1: 128 bölüm sürdü. Diriliş Ertuğrul/TRT 1: 109 haftadır yayında. Karadayı/ATV: 115’te final yaptı. Kırgın Çiçekler/ATV: 113 hafta sonra bitti.


OTİZMLİ KIZIYLA TEK BAŞINA KALAN ANNE

Naz Elmas’ın iki çocuk annesini oynadığı ‘Tut Yüreğimden Anne’, adından da anlaşılacağı gibi, izleyene gözyaşı döktürecek bir drama…

KIRIKKALE’Yİ ‘DÜNYANIN EN KÖTÜ ŞEHRİ’ YAPTILAR

Eşinin rahatsızlığını, oğlununsa varlığını kabul edemediği otizmli kızını öylesine sahipleniyor ki anne, yaptıklarıyla örnek oluyor ailesine… Senaryosunu Gökhan Alan’ın yazdığı filmin yönetmenleri, Burçin Aydın ve Bülent Aydoğan.

Sermiyan Midyat, Naz Elmas’ın yanı sıra yapımcının oğlu Janberk Nak, Ela Şen ve Levent İnanır’ın oynadığı film, kurmaca bir öykü, ama hayatlarında benzer sorunları yaşayanlara otizmli ve down sendromlu bireylere nasıl davranılması gerektiğini anlatan bir yapım.

‘Tut Yüreğimden Anne’nin sinemada ne kadar iş yaptığına bakılmaksızın, toplumda farkındalık yaratması için televizyonlarda sıkça yayınlanması lazım.

Haberin Devamı

Otizmli kızı için savaşan annenin dramını ekrana getiren film, iletişim sorunu yaşayan oğlu için mücadele eden babanın öyküsünü anlatan Kıvanç Tatlıtuğ’un ‘Hadi Be Oğlum’ filmi ne kadar çok insana ulaşırsa, toplumda yaratacakları farkındalık o ölçüde fazla olacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir kurumdan ayrıldığın için mutluysan sen kazandın, mutsuzsan kurum kazanır.”