Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

SOSYAL MEDYADA HOLLYWOOD FARKI
Gazetemiz yazarlarından Atilla Gökçe’yle TRT Spor’da yaptıkları futbol sohbet programını keyifle izlediğim Deniz Satar, Amerika gezisini tamamlayıp, döndü. Çünkü Satar, ‘Spor Sabahı’yla hafta sonları yeniden TRT Spor’da olacak.
Satar, programa başlamadan Amerika gezisinde Twitter’ın Los Angeles ofisinde katıldığı eğitimden öğrendiklerini takipçileriyle paylaştı. İşte Satar’ın eğitimde aldığı notlardan takipçileri için hazırladığı ‘flood’:
Dolaylı tanıtım
“Beş kategoriye ayırdıkları ‘influencer’lar içinde en fazla önemi ‘makro influencer’a veriyorlar. Sebebi celebrity’lerin aşırı fiyat politikası ve mega influencer’ların gerçek etkisinin sayısal görünümlerin çok altında olması. Spesifik bir alanda kaliteli içerik üreten mikro influencerlar da bir yıl öncesine kadar daha revaçta... Kaliteli bir moda, fitness içeriği ya da farklı hayat tarzları sunuyorsanız, sayısal görünümünüzün çok üzerinde bir etki yaratabilirsiniz.
Dumbo, sesi, uzun kulakları ve burnuyla çok sevimli bir kahraman. Ve bir reklamcı üretimi. Global bir markanın sosyal medya üzerinden yaptığı derin araştırmalar sonucu üretilmiş ‘Dumbo’ fikri... Kanada TV’sinin bilim-kurgu dizisi ‘Haven’, tanıtımını sadece influencerlar aracılığıyla yapmış ve ilk bölümü izlenme rekoru kırmış. Influencerlar bir salonda toplanıp, ilk bölümü izleyip, yorumlarını eş zamanlı paylaşmış. Influencerlar gişeyi etkiliyor mu? Başroller evet, yan roller hayır. Korku filmlerinde etkileşim daha yüksek.
Başrol oyuncularının geleneksel reklam fiyatıyla sosyal medya ücretleri hemen hemen aynı. Takipçi profili de elbette kritik bir detay. Bella Thorne, 20 milyon takipçili genç bir yıldız. Ama başrol oynadığı film, genç kızların ilgisini çekmiyor ve gişede çakılıyor. Analistlere göre bunun sebebi, takipçi profiliyle sinema izleyici profilinin örtüşmemesi.
Yeni yöntemler
Gişeleri etkileyen pazarlama yöntemleri:
- Set ziyareti.
- Özel içerik paylaşımı.
- Kırmızı halı.
- Hediyeler.
- Eşsiz içerik yaratımı.
Hollywood filmlerinin sosyal medya pazarlamasında yeni bir trend başlamış:
Oyuncunun kendi filmini sosyal medyasında paylaşmaması. Bunun yerine muadili oyuncu arkadaşlarıyla anlaşma yapılıp, tanıtım onlar üzerinden yapılıyor. Oyuncular, filmlerinin tanıtımlarını sosyal medyada paylaşmak için de yapımcıdan ayrı bir para alıyor.”

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADA HOLLYWOOD FARKI
EN ÇOK KAZANANLAR ŞARKICI VE SPORCULAR
Pop müziğin patladığı 1990’lı yıllarda toplumun kanaat önderlerinin yaptığı tespit şuydu:
“Artık aileler çocuklarını doktor, mühendis, bilim insanı değil ya popçu ya da topçu yapmak istiyor. Çünkü kısa yoldan büyük paralar kazanılan işler onlar.”
2000’li yıllarda sadece pop değil, müziğin birçok branşı duraklama dönemine girdi. Aradan geçen onca yılda 90’larda yıldızı parlayan popçuları tahtından edecek sayıda şarkıcı sivrilmedi. Müzik yıldızlarının yanına birkaç isim daha katıldı.
2000’lerde gençlerin rol modelleri şarkıcı/popçu ve topçular, değil dizi yıldızları oldu.
Dünyada durum
Forbes’ın 2019’da dünyanın en çok kazananlar listesinin zirvesinde, 185 milyon dolar’la Taylor Swift var. 170 milyon dolar’la Kylie Jenner ikinci, Kanye West ise 150 milyon dolar’la üçüncü... Forbes’ın analizine göre, 2019’un en çok kazanan 100 ünlüsünden 38’i müzik, 34’ü ise spor dünyasından. Türkiye’de 15 20 yıldır ‘out’ olan popçuluk ve topçuluk gördüğünüz gibi dünyada ‘in’ ve ünlülere en çok para kazandıran işler...

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ
“Eğer, ileride bir gün ‘Keşke’ demek istemiyorsan, üç şeyi doğru seç; eşini, işini ve arkadaşını.” (Yunus Emre)