Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rıdvan Şentürk, Doç. Dr. Ala Sivas Gülçur ve Öğretim Görevlisi İlhan Eken’e “Türkiye’de Film Endüstrisi Raporu” hazırlattı.

Türkiye’de film ve dizi sektörünü akademik bakışla değerlendiren çalışmada dizilere dair saptamalar, veriler daha çok ilgimi çekti. Çünkü yıllardır yazdıklarımı ve söylediklerimi destekliyor bu akademik tespitlerin hepsi.

Dünyanın “Soft power” yani “Yumuşak güç” olarak adlandırdığı bir alanda lider Türkiye…

150’den fazla ülkede Türk dizileri yayınlanıyor ve EuroData’nın 2016 verilerine göre dünyada ithal edilen kurmaca programların yüzde 25’i Türkiye menşeli yapımlar ve Türkiye pazarda açık ara lider.

Haberin Devamı

İTO’nun 2011 - 2015 yıllarını kapsayan çalışması şunu da açıkça gözler önüne seriyor.

İhraç edilen dizilerden kazançlı çıkanlar sadece yapımcılar ve TV kanalları değil. Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artış, o ülkelere ihracatımızın nasıl büyüdüğü ve dizilerimizin yabancıya konut satışındaki etkisi tablolar halinde var raporda…

HAYATINI TERÖRLE MÜCADELEYE ADADI

Cumartesi günü Düsseldorf’a giderken uçakta karşılaştım Ak Partili Oya Eronat’la.

Uçakta sürekli çalıştığını görünce kendimi tanıtıp sordum Eronat’a ne için hazırlık yaptığını.

Medyadan beni tanıdığını, annesinin yorumculuk yaptığım “Söylemezsem Olmaz”ı izlediğini belirten Eronat, “Düsseldorf’ta Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) ‘Terör Mağduru Aileler ve Terörle Mücadelede Kadın’ panelinde konuşacağım. Ona hazırlık yapıyorum” dedi.

AK Parti’nin Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Eronat, partinin Dış İlişkiler Sorumlusu Mehdi Eker’in “Sen de şehit annesisin” diyerek kendisini görevlendirdiğini söyledi.

Tek çocuğu Eren Şahin, PKK’nın bombalı araçla yaptığı eylemde altı öğrenciyle birlikte 17’sinde şehit edildiği 3 Ocak 2008’den itibaren hayatını terörle savaşa adayan, doğma büyüme Diyarbakırlı, Kürt kökenli bir anne.

Doğurup büyüttüğü, fen lisesinden sonra “İyi bir üniversiteyi kazansın” diye dershaneye gönderdiği oğlunu şehit olunca terörle mücadele için siyasete atıldığını söyleyen Eronat, “İyi ki öyle yaptım. Şehit ailelerine yardım edip, onların acılarını paylaşırken kendiminkini unutarak hayata tutundum” dedi.

Haberin Devamı

2011’de Ak Parti’den Diyarbakır Milletvekili seçildikten sonra TBMM’de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Terör Alt Komisyonu, Engelli Hakları Alt Komisyonu ve Aile Bireylerine Şiddet Alt Komisyonunda görev alan, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanvekilliği yapan inşaat mühendisi Eronat, oğlunun cenazesinde zamanın Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i kovmasından bu yana aldığı tehditlere rağmen terörle mücadeleye kararlı. 10 yıl sonra bile oğlunu anlatırken gözyaşlarını tutamayan Eronat, “Keşke Eren şehit olmadan çok önce teröre karşı savaşmaya başlasaydım diye zaman zaman kendime sormuyor değilim” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

Edepli edebinden susar, edepsiz de ben susturdum zanneder. (Mevlana)