Cadde Almanya vize vermeyince ödülünü arkadaşı getirdi

Almanya vize vermeyince ödülünü arkadaşı getirdi

18.11.2016 - 14:11 | Son Güncellenme:

‘Kalandar Soğuğu’ filminin görüntü yönetmeni Kürşat Üresin, Frankfurt’taki Türk Filmleri Festivali’nde kazandığı ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ödülünü Almanya’nın vize vermemesi nedeniyle almaya gidemedi.

Almanya vize vermeyince ödülünü arkadaşı getirdi

Kalandar Soğuğu’ filminin görüntü yönetmeni Kürşat Üresin, Frankfurt’taki Türk Filmleri Festivali’nde ‘En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’ kazandı. 4 Kasım’da düzenlenecek ödül töreni için 21 Ekim’de Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunduğunu belirten Üresin, ret cevabı aldı. Tüm evraklarını tamamladığı halde vize alamadığını, ancak filmin diğer görüntü yönetmenine vize verildiğini belirten Üresin, şunları söyledi:

Haberin Devamı

EK EVRAKLARI DA TAMAMLADIM
“Uçuş tarihinden bir gün önce, 2 Kasım’da bana şöyle bir mail attılar; ‘Eksik evrakınız var ve onu tamamlayın.’ Eksik evrak nedir? ‘Filminizi ispatlayın’ diye bir şey, ki ben bütün sözleşmeleri, festivalin davetiyesini, her şeyi dosyama koymuştum ama böyle bir şey istediler. Ben de şaşırdım, ne yapacağımı bilemedim. Benimle ilgili bütün internet haberlerini, IMDB kayıtlarını PDF formatında onlara gönderdim. İstenen ek evrakları da hazırlayıp göndermeme rağmen konsolosluktan hiçbir haber çıkmadı. Festivale diğer arkadaşım gitti ve aldığımız ödülü o getirdi.”

Almanya vize vermeyince ödülünü arkadaşı getirdi


ANLAMADIĞIM İÇİN TELEFONU KAPATTIM
Aradan zaman geçti hâlâ pasaportum iade edilmiyor. Bu işlemi yapan yerde, ‘15 iş günü içinde işlem tamamlanacak.’ demişlerdi. 15 iş günü olunca ben bunları önce aradım. Karşıdaki Almanca konuşuyordu. Anlamadığım için kapattım. Sonra tekrar mail attım benden eksik evrak isteyen yere. Bu kez, ‘Biz sizden evrak istedik. Zaten o evrakları göndermediniz. Bir de bu evrakları gönderin’ diyerek ekstra evrak istediler. Nüfus kayıt örneği, sanatçılığınızı ispatlayan evrak, gelir belgesi gibi 3-4 evrak daha istediler. Ben de bu maile, ‘Siz evrak istediğinizde ben zaten onu göndermiştim. Bana böyle döndüğünüz için hiçbir ek evrakı tamamlamayacağım. Zaten normal prosedürde istenen evraklarım dosyamda mevcut. Oradan bakarsınız ve bu şekilde değerlendirin. Ama benim pasaportuma ihtiyacım var’ şeklinde bir cevap yazdım.”

Haberin Devamı

ŞİMDİ DE DİLEKÇE İSTİYORLAR
Görüntü yönetmeni Üresin, her yolladığı maile cevaben konsolosluktan ek belgeler istendiğini aktararak, şöyle devam etti: “Son maile de ‘Hayır evrak göndermediniz’ diye cevap geldi. Bu sefer bir de şunu yazdı, ‘Sizin film festivalinizin tarihi geçti zaten. Eğer yine de gitmek istiyorsanız, seyahat sigortasını yenileyin, belgesini gönderin.’ Başka bir belge daha istemiş. Yani ‘Pasaportumu istiyorum’ dediğim maile bile evrak isteyen mail atıyor. Ben de artık kızdım, ödülün fotoğrafını gönderdim ve ‘Sizin işgüzarlığınız yüzünden vize vermediğiniz, sürekli evrak yüzünden oyaladığınız festivalden zaten ödülüm getirildi. Ben gitmek istemiyorum. Pasaportumu gönderin.’ dedim. Onlar da bunun üzerine, ‘Pasaportunuzu çekmek için dilekçe yazın’ dediler. İki gündür dilekçe gönderiyorum. Cevap da gelmiyor.”

Haberin Devamı

DİĞER FESTİVALLERE DE KATILAMIYORUM
Önümüzdeki günlerde yurt dışında yapılacak film festivallerine katılmayı planladığını ancak pasaportu iade edilmediği için bu festivallere de gidemeyeceğini anlatan Üresin, şunları söyledi: “Azerbaycan’daki festival 21 Kasım’da. Hindistan’da Goa Film Festivali 25 Kasım’da. İkisine de gitmem gerekiyordu ama gidemiyorum. Ayrıca APSA var, Asya Pasifik Film Ödülleri. ‘Asya’nın Oscarları’ diye geçiyor. ‘Kalandar Soğuğu’ ile Amerika’da Oscar adayıyız. Aynı zamanda APSA’da da yarışacağız. Başvuramadım da pasaportum yüzünden. Arkadaşlarım, filmin yönetmeni 21’inde gidiyorlar. Orada, görüntü kategorisi de dahil 4 kategoride yarışıyoruz. Oraya da gidemiyorum.”