Cadde Aşı takvimine uyum sağlanmalı

Aşı takvimine uyum sağlanmalı

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bebeklikten hamileliğe, seyahat öncesinden 65 yaş üzerine kadar pek çok dönemde hayati önem taşıyan aşılar, sağlığın korunmasının en önemli anahtarlarından.

Aşı takvimine uyum sağlanmalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün, 20’nci yüzyılın en önemli ‘sağlık zaferi’ olarak tanımladığı aşılama sayesinde her yıl
3 milyonun üzerinde çocuğun hayatı kurtuluyor. Aşılama, hastalıktan korunmanın en etkili, güvenilir, ucuz ve kolay yöntemi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Aydemir, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: Aşı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyarak, bağışıklık sistemini destekliyor. İnsan vücuduna aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni veriliyor ve vücut antikor yapımı için uyarılıyor. Aktif bağışıklık sağlayan aşıda, gücü azaltılmış canlı organizmalar, ölü yahut etkisiz hale getirilmiş organizmalar ya da arıtılmış bakteri ürünleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

Aşılar, tek veya karma olarak uygulanıyor. Tek doz verildiğinde, ömür boyu koruyuculuk sağlıyor, bazılarının da tekrarı gerekiyor. Ancak hangi aşı türü olursa olsun, bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve belirlenen zaman aralıklarında yaptırılması önemli.

En üst seviyede koruma için sağlık otoritelerinin önerdiği ‘Aşı Takvimi’ne uymak lazım. Hepatit B, verem, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, menenjit, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A hastalıklarıyla, bunlara bağlı ölüm ve sakatlıkları engelleyebilmek için ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmasında fayda var.

Hamilelik döneminde anneden bebeğe geçen, antikor denen koruyucu maddeler, özellikle ilk altı ayda çok önemlidir. Bebeği pek çok hastalığa karşı koruyor. Anne sütüyle bağışıklık sistemi devamlı destekleniyor. Ancak bebek büyüdükçe, bu koruyucu duvar, zayıflıyor.

Haberin Devamı

Toplumu korumak için

Difteri, tetanos, boğmaca ve polio günümüzde sık görülmemekle birlikte, özellikle süt çocukluğu döneminde hastalıklara bağlı yaşam kayıpları nedenlerinden. Aşılanmış çocuklar sayesinde enfeksiyon etkenlerinin toplumda dolaşımı ve yayılımı engelleniyor. Çocukluk çağında aşılama, okul öncesi ve okul yıllarında gelişebilecek epidemilerin de önüne geçiyor. Çocukluk çağından itibaren aşılama yapmak, hem çocuklarımızı hem toplumu hem de dünyayı daha sağlıklı bir hale getiriyor.