Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bedenin  ve ruhun gıdaları


Fatih Akın’ın yeni filmi ‘Soul Kitchen’da, müşterilerine lezzetsiz yemekler sunan Zinos’un (Adam Bousdoukos) başına gelen bir dizi talihsiz olay anlatılıyor.


Yemekli filmleri oldum olası çok sevmişimdir. Yemek pişirmek sevene nasıl bir terapi gibiyse, mutfakta geçen filmler de öyledir. Yüzde geniş bir gülümseme, ruhta bir neşe, bir hafiflik bırakır, hoştur. Ve bazen insanın en çok ihtiyaç duyduğu şeydir ve bir filmden tek beklentisi kimi zaman.
'Duvara Karşı'yla seyirciyi duvara çarpan, 'Yaşamın Kıyısında' ile muhtelif acıların kıyılarında dolaştıran Fatih Akın, bu kez ruhları hafifletmeye karar vermiş olacak ki, tam bir ‘izle ve kendini iyi hisset’ filmi yapmış. İsmi 'Soul Kitchen' ve The Doors’un aynı adlı şarkısını hatırlayarak çok sevdiğimiz bu ismin ne tuhaf ki 'Aşka Ruhunu Kat' gibi bir tercümesi var. Muhtemelen kimse filmi bu adla anmayacak, o yüzden biz de 'Soul Kitchen'dan vazgeçmeyelim.
Film, bu isimde bir restoran işletip müşterilerine muhtelif kızartmalar, pizzalar, hızlı, lezzetsiz ve sağlıksız yemekler sunan Zinos’un başına gelen bir dizi talihsiz olayı anlatıyor. Önce sevgilisi onu bırakıp Şangay’a gidiyor, ardından beli sakatlanıyor, lokantasına ceza geliyor, hapisteki abisi başına bela oluyor... Ama bu arada sakatlandığı için bulduğu ‘star’ aşçıyla da her şey başka bir taraftan toparlanmaya başlıyor. Yeniden işine, abisine ve de aşka kavuşuyor.
Film, sahibi olduğu tavernayla Fatih Akın’a bu film için ilham kaynağı olan Adam Bousdoukos, 'Solino' ve 'Temmuzda' dan kopup gelen Moris Belibtreu ve 'Duvara Karşı' ile ülkenin tüm kadınlarının gönlünde taht kuran Birol Ünel gibi vazgeçilmez Fatih Akın oyuncularının başarılı performanslarının üstünde yükseliyor. Bir görünüp bir kaybolan Udo Kier ve Türk kırık çıkıkçı rolündeki Uğur Yücel gibi sürprizleri de unutmamak lazım.
Bilhassa mutfakta kafasına içki şişesini dikerek, büyük bir sanatçı ciddiyetiyle çalışan, müşterinin isteğini değil, pişirdiği yemeğin gereğini yapan, hesap soranın masasına bıçağını saplayıveren muhteşem özgür ruh, aşçı Shayn rolünde Birol Ünel’e bir kez daha hayran olmamak mümkün değil. Bir tablo gibi süslediği tabaklarına da...
Tavsiyem, en derinlikli Fatih Akın filmlerinden birini beklemeyin, neşeli bir iki saat geçirmeyi hedefleyerek gidin sinemaya. Bir yılı geride bırakırken, hele de memleketin, dünyanın ağırlığı çöktüyse omuzlarınıza, biraz hafifleyip ruhunuzu beslemek için 2010’un ilk günü itibariyle yapabilirsiniz bunu.
Ve tabii ki 'Soul Kitchen'ın, www.soulkitchenfilm.com adresinden örneklerini dinleyebileceğiniz müzikleri, tüm Fatih Akın filmleri gibi özel bir ilgiyi hak ediyor, kulak vermeyi ihmal etmeyin.