Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BU ADA ISSIZ DEĞiL


Türkiye'de müziğin 'baba'ları deyince kimler geliyorsa akla, hepsi Açıkhava Sahnesi'ndeydi önceki gece. Ada Müzik 25'inci yılına ulaşmıştı ve Gürol Ağırbaş'ın "Müzisyenlerin sığınacağı bir ada" diye tanımladığı bağımsız firmanın, TNT konserleri kapsamındaki gecesinde de az laf, bol ve iyi müzik vardı.
Geceye katılanların çoğu, müziğe ilk adımı Ada'da atmıştı. Çünkü adınız sanınız duyulmamışsa, iyi müzik yapsanız da kapılar kapalıdır yüzünüze. Ada'nınkiler hariç. Bulutsuzluk Özlemi mesela, Türkçe rock'ın deli saçması sayıldığı bir dönemde kendisine Ada'da yer bulmuştu. Mor ve Ötesi öyle. Replikas. Hızla gönülleri fetheden Jehan Barbur.
Adı fevkalade bilinen ama iyi müziği popülerliğe tercih edenlerin de Ada'sı orasıydı tabii. Bülent Ortaçgil'den Zuhal Olcay'a, Gürol Ağırbaş'tan Hüsnü Arkan'a.
Ve de bundan sonra Ada'yla yolu kesişecek olanlar. Konserde yeni albüm müjdesi veren Gündoğarken, ilk albümleri 'Buğdayın Türküsü'nü yeniden çıkaracak Yeni Türkü. Ve yakında yeni bir albümle dönecek 1960'ların ünlü grubu Mavi Işıklar.
Zuhal Olcay'ın seslendirdiği kısacık bir Ada Müzik tarihçesiyle başladı konser. Gürol Ağırbaş'ın 'Köprüler' albümünden son derece oynak Mozart ve Vivaldi yorumlarıyla devam etti, "Bıktım dünyanın kışından, gelsin artık bu bahar!" özlemiyle.

Haberin Devamı

Özetle müzik konuştu
Sonra gecenin organizasyonunda da parmağı olan Burhan Şeşen kısa bir sunuş yaptı. Ve bir daha da kimse uzun uzadıya laf etmedi. Saydığımız isimler bir bir sahnede yerini aldı, her gelen üç şarkı söyleyip bir sonrakini anons etti, arada patron Bülent Forta'ya selam etti. Hepsi bu. Müzik konuştu özetle, tam geceye yakışacak şekilde.
Ve seyirci. Bütün gece Twitter'da sadece Ada konseri konuşuldu dense yeridir. O yüzden, Twitter'dan Ahmet Kamil Coşkun'un yorumuyla aktarıyorum: "Türkiye profilinin çoğunluğu keşke Ada müzik konserini dolduran kitle olsa, kültür seviyesi yüksek ve sanattan anlayan." Galiba sadece müzisyenlerin değil, iyi müzik özleyenlerin de sığınacağı Ada orasıydı.


Geceden notlar
* Bülent Ortaçgil, 'Aşk Tesadüfleri Sever'le gündeme gelen 'Eylül Akşamı'nı "Yeni moda bir Ortaçgil şarkısı" diye anons etti. Sonra da sözlerini unuttu ve meşhur nakaratıyla salonu kahkaya boğdu: "Olamaz mı? Olabilir!"
* Mavi Işıklar çıkınca yer yerinden oynadı. Bunu biraz da 'Helvacı Helva' ve 'İyi Düşün Taşın' şarkılarının 'Öyle Bir Geçer Zaman Ki' dizisiyle dillere marş olmasına borçluyduk.
* Dinleyiciler Bulutsuzluk Özlemi'nden 'Acil Demokrasi' istedi. Cumhuriyet mitingleriyle özdeşleşen şarkı yerine 'Sözlerimi Geri Alamam' geldi.
* Finalde herkes Vivaldi ile göbek attı.