Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hayatımızda karın doyurmaktan çok daha fazla anlamı olan bir yemek, çorba.

Suriye için merhametli çorbalar
Bir kere bereketli, sofraya oturacak insan sayısı arttı mı içine bir iki malzeme ekleyip, anında çoğaltmak mümkün. Sonra iç ısıtır, soğuk havalarda, üşüdüğümüz anda aklımıza ilk gelen şeydir, “Sıcak bir çorba olsa da içsek”. En önemlisi şefkatli, hastalandığınızda size bir tas çorba yapacak bir dosttur, ilk ihtiyacınız olan şey. Dolayısıyla yokluğu da yalnızlığı hatırlatır. Bir insanın olduğu gibi bir halkın da yalnızlığına deva olabilir, içini ısıtabilir, acılarını hafifletebilir bir tas çorba. Bütün mesele onları görmek ile “Ben ne yapabilirim ki?” deyip geçmek arasında yapacağınız seçimde.

Haberin Devamı

Lübnan doğumlu yemek yazarı ve fotoğrafçı Barbara Abdeni Massaad, Bekaa Vadisi’ndeki sıcak dairesinde kendi çocuklarına sarılıp uyumak yerine, uykusu kaçıp 45 dakika mesafedeki mülteci kampında plastik çadırlarında yaşam mücadelesi veren Suriyeli aileleri ziyarete gitmeyi seçenlerden. Arabasının bagajını yiyeceklerle doldurup düzenli olarak kampa gide gele sonunda daha kalıcı ne yapabileceğini düşünmeye başlamış.

Ünlü şeflerden tarifler

Her hafta Hamra’daki Slow Food Earth pazarında mülteciler için çorba pişiren Christina Ghafari’den aldığı ilhamla bir kitap oluşturmaya karar vermiş: ‘Soup for Syria’. İçinde kamptaki çocukların, kadınların, adamların dünya güzeli portreleri ve dünyaca ünlü şefler ile yemek yazarlarının en sevdikleri çorba tarifleri var.

Mark Bittman, Anthony Bourdain, Alice Waters, Paula Wolfert, Yotam Ottolenghi, Claudia Roden, Greg Malouf, Ana Sortun, Sami Tamimi, Aglaia Kremezi, Carolyn Kumpe, Wendy Rahamut, Joe Barza, Sally Butcher, Troth Wells, Garrett Melkonian, Alexis Couquelet, Fernando Gomez, Jane Hughes, Nur İlkin, Aline Kamakian ve Sheilah Kaufman tarifleri kitapta yer alan yazarlardan bazıları...

Nefis fotoğraflar eşliğinde pancar çorbasından körili karnabahar çorbasına, Türk usulü pirinçli tavuk çorbasından Ermeni usulü lahana çorbasına bir dolu kolay ve iç ısıtan tarifle sahiden çok şık ve faydalı bir yemek kitabı.

Haberin Devamı

Daha da iç ısıtıcı olan, bizde de Hayykitap’ın Esra Sevin’in çevirisiyle; ‘Suriye için Çorba / İnsanlık için Merhametli Tarifler’ adıyla bastığı bu şahane kitabın net geliri Suriyeli mültecilere aktarılacak. Dolayısıyla siz de sadece 30 TL vererek onlara da bir tas çorba uzatabiliyor, bu güzelim çocukların yüzündeki gülüşün bir parçası olabiliyorsunuz. Daha fazla destek olmak için yapabilecekleriniz www.soupforsyria.com adresinde mevcut. Zaten kitabın sayfalarını bir kez çevirmeye başladınız mı artık o yüzleri unutmanız, kendi sıcak çorbanızı rahat rahat kaşıklamanız çok zor.