Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir Türk’ün Paris macerasının olmazsa olmazı nedir? Alışveriş elbette. İnanın bana, bu dönemde yolunuz Lafayette’e, Printemps’a, Sephora’ya düşse mekânı İstinye Park ya da Kanyon’dan ayırmakta zorlanırdınız.
Allahtan daha faydalı ve ruhu besleyen etkinlikler de mevcuttu da şehir bir mana kazandı. Türkler’in Paris çıkartması da tabii...
Zira 22 Eylül, Paris’te Türk Caz Gecesi idi. Hani İKSV’nin başını çektiği “Fransa’da Türk Mevsimi” etkinliklerinin bir parçası olarak. İyi fikir, hoş etkinlikti ya, insan yaşamadan ne derece hoş olabileceğini bilemiyor.
Rue des Lombards denen bir sokakta yan yana dizilmiş caz kulüplerde geçiyordu olay. Burası Paris’in çok da tekin olmayan bir bölgesi. En azından artık o hale gelmiş. Yanımızda dünya tatlısı bir Fransız kız arkadaşımız vardı, Laure; hatta o kadar tatlı ki Cem Yılmaz’ın esprisiyle “Fransız demezsin”. Zira kaç gündür burada Fransızlar, bilhassa da kafe mağaza çalışanları tarafından itilip kakılıyoruz.

Tuzlu Öpücük

Neyse, bu tekin olmayan bölgede menzile ulaşma yolunda uğradığımız tacizler bir evsahibi olarak Laure’u çok tedirgin etti. Biz İstanbullu’yduk, kolay yılmazdık, neticede biraz ite kaka da olsa kulübümüzün yolunu bulduk. Adı “Baiser Sale” idi kulübün, Türkçe meali “Tuzlu Öpücük”.
Türk Caz Gecesi’nin cereyan edeceği dört kulüpten biriydi. Gece öyle planlanmış ki, sokaktaki dört kulüpte aynı saatte start verilecek; dört ayrı grup üçer set çalacak, aynı anda ara verecekler. Seyirci de bir kulüpten diğerine geçerek Türkiye’de caz hangi noktaya gelmiş, hızlandırılmış turla öğrenecek.
Kulüplerin en şıklarından biri olan Duc des Lombards’da Murat Öztürk Trio çalıyor. Piyanoda Murat Öztürk, kontrbasta Gautier Laurent, davulda Oliver Strauch.
Geçiyoruz Sunside’a, karşımızda piyanonun dev ismi: Aydın Esen. Basta Selçuk Karaman, davulda Volkan Öktem.
Hemen bitişiği, Sunset. Basta Alp Ersönmez, piyanoda Burak Bedikyün, davulda Turgut Alp Bekoğlu’ndan oluşan Alp Ersönmez Trio, trompetçi Alex Tassel’i konuk ediyor.
Ve nihayet Baiser Sale’de, kendisi itiraz etse de hâlâ ‘genç yaşta’ kabul edebileceğimiz Sarp Maden ve grubu var. En önemli gitaristlerimizden olan Maden’e basta Eylem Pelit, piyanoda Serkan Özyılmaz, piyanoda Ediz Hafızoğlu eşlik ediyor. Bir de çok özel konuğu var: Fransa’nın en önemli trompetçilerinden Stephane Belmondo.

Çıkartma böyle olur

Dört kulübün dördü de tıklım tıklım, sokakta iğne atsan yere düşmüyor. İnsanlar kollarında sol anahtarı şeklinde damgalarla bir kulüpten ötekine koşturuyor, çılgınlar gibi alkışlıyor, yetinmeyip “Thank you!” nidalarıyla ayaklarına gelen müzik ziyafetine olan şükranlarını dile getiriyorlar.
Garsonlar bile “Bir dakika hanımefendi, orası rakip mekân” noktasından cayıyorlar ister istemez. Çünkü gerçek bir Türk gecesi var ortada ve kimse sınır filan tanımıyor, şarabını alan yan kulübe, sandalyesini çeken öbür masaya derken, gecenin sonu bütün kulüplerin dinleyicisi ve müzisyeniyle sokağa dökülmesiyle neticeleniyor.
Çıkartma dediğin asıl böyle olur işte!

Haberin Devamı

Sarp Maden’den yeni albüm
Sarp Maden Quartet’in Paris’teki Türk Caz Gecesi’nde Stephane Belmondo ile verdiği konser gerçekten nefes kesiciydi. Türkiye’ye yolu ta ilk gençlik yıllarında düşen, o zamanlar tanıştığı İmer Demirer ile ahbap olan Belmondo, geçen yıl İstanbul Caz Festivali kapsamında Nardis’te yine Sarp Maden ile birlikte çalmıştı. Proje, Paris ayağıyla devam etti ve müzisyenlerin birlikte çalmaktan aldığı gözle görülür keyfe bakılırsa daha da devamı gelecek. Belki birlikte bir kayıt da yaparlar, neden olmasın? Kayıt demişken, Sarp Maden’in kendi bestelerinden oluşan yeni albümünün kayıtlarını bitirdiğini; albümde İmer Demirer ve Adnan Karaduman gibi isimlerin de çaldığını, Şevval Sam’ın da bir parçada vokal yaptığını müjdeleyelim.
Ve albümün bir an önce çıkmasını sabırsızlıkla bekleyelim.