Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni bir işe başlarken, yeni bir eve ilk adımınızı atarken, yeni bir şehre giderken kendinize uğurlu geleceğini varsaydığınız adetleriniz var mıdır sizin de? Kimi sağ ayağıyla attığı adımdan medet umar, kiminin yanından ayırmadığı bir maskotu vardır, o başlangıçtan iyi bir şeyler beklediğimizi en azından kendi kendimize fısıldayan bir işarettir her biri.

YILINIZ RAST GİTSİN
İşe yarar mı yaramaz mı bilemem ama sizin o şeye daha bir inanarak başlamanızı sağlar. Bazen elinizde tutunacağınız bir tek o inanç vardır ve az şey de değildir aslında. 2018’e başlamamıza birkaç gün kalmışken mesela, hep beraber güzel günlere inanmayı deneyebiliriz. İsterseniz siz “Çift yıllar bana iyi gelir” diye de formüle edebilirsiniz, ya da sekiz uğurlu sayınızdır, bir zararı yok. Olmadı Rast makamından bir şarkı tutturabilirsiniz, neden olmasın?

Haberin Devamı

“Musikimizin büyük üstadı bestekar, yorumcu Münir Nurettin Selçuk, bir alışkanlık, gelenek ve uğur olarak, her şeyin yolunda ve rast gitmesi için konserlerine Rast makamında bir eserle başlamayı uygun görürmüş” diye yazıyor Overteam Yayınları’nın hazırladığı Rakı Ajandası’nın 1 Ocak gününde.

Ne ararsanız var

Sayfalarının arasına küçük anekdotlar, anılar, kitaplardan alıntılar, değerli bilgiler, şarkılar ve şiirler serpiştirilmiş bir ajanda bu... Bir sayfada ‘Bir Dinozorun Anıları’ndan gelen Mina Urgan’ın satırlarıyla bir kıyı kasabasında ayaklarınızı suya sokmuş demleniyor, “Küçük mutluluklar denen şeyleri doğru dürüst değerlendirmesini bilirseniz aslında ne büyük mutuluklar olduğunu anlarsınız” gibi altın değerindeki öğütlerinden birini alıyorsunuz, diğerinde Ahmet Rasim ile birlikte balık pazarında lüfer pazarlığı yapıyorsunuz.

Suat Derviş’in evindeki ceviz masada rakısına nelerin eşlik ettiği de var ajandanın sayfaları arasında, Orhan Veli Kanık’ın Ankara’da hangi restoranlara gittiği de. Melih Cevdet Anday’ın sözcükleriyle Haliç’e bakan bir meyhaneden bir Sabahattin Eyüboğlu anısı da, Onat Kutlar’ın Beyoğlu’nun arka sokaklarında bir kebapçıda teypten yükselen acılı Urfa türküsü ve acılı Adana, bol soğan, maydanoz, biber eşliğinde kaldırdığı kadeh de... Kısa adı DEMAK olan Demciler Akademisi’nde kimler varmış, leylekboynu, orta şamdanı, yumruk mezesi, kibar koltuğu neye denirmiş, hepsi mevcut.

Haberin Devamı

Diyeceğim, titiz bir arşiv taramasının ürünü olan bu ajandanın sayfalarını karıştırarak, aynı şehrin kaldırımlarını adımladığınız şairlerin, edebiyatçıların, sanatçıların, fikir adamlarının izlerini sürmek, memleketin geleneklerini, adabını, kültürünü öğrenmek ve muhabbet dolu bir yıl ummak mümkün.

Hatta belki en iyisi Münir Nurettin Selçuk’a kulak veren Rakı Ajandası’nın yaptığı gibi Rast makamında neşeli bir girişle; güftesi Vecdi Bingöl’e ait ‘Erdi bahar sardı yine neşe cihanı’ ile başlayabiliriz
1 Ocak gününe biz de. Taze bahar gibi bir giriş olsun, yılımız rast gitsin diye.