Aziz Kedi

Aziz Kedi

azizkedi@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ortalık, bu gece takip edeceğimiz 82’nci Oscar Ödül Töreni tartışmalarından geçilmiyor. Herkesin adayları, listeleri hazır. Ancak ben töreni, yıllardır içimi acıtan bir meseleyi dile getirme fırsatı olarak görüyorum. Neden biz yokuz? Neden Oscar alamıyoruz? Bir “En iyi yabancı film”cik, bir “En güzel yabancı aktris”çik kazanamıyoruz? Çünkü bize uygun kategori yok! Sevgili Akademi Üyeleri... Eğer ödüllere birkaç kategori daha eklerseniz yemin ediyorum biz de bu yarışa ortak olacağız. Sizin için birkaç örnek veriyorum. Hatta konuşma metinleri bile ekte. Nolur ya! :(


EN ERKEK OYUNCU KADiR iNANIR
Konuşma Metni:

OSCAR VERiLMEZ, ALINIR

(Kadir İnanır onca insanın önünde konuşmaz. Kürsüye çıkıp 12 dakika boyunca seyirciyi süzecek ve sessizce yerine dönecektir. Aşağıdaki gördüğünüz şey Kadir İnanır’ın konuşma videosudur. Evet video. 12 dakika boyunca hareketsiz olarak izleyebilirsiniz.)

EN ZENGiN AKTÖR ŞAHAN GÖKBAKAR
Konuşma Metni:

OSCAR VERiLMEZ, ALINIR

“Doğrusu, Recep İvedik 9’dan sonra umudum biraz kırılmıştı. HAHAHhahahaHAHA!! Bankama gidip “Kaç param oldu benim?” diye sorduğum zaman bana “ÇOK!” dediler. HAahahhHAHAHA! Arkadaşlarıma OSCAR BENİM OLACAK! diye bağırdığım zaman bana gülmüşlerdi. Şimdi heykelciği alıp size özel bir gösterim yaparmışım AHAHAIİHİHhahaiaHİEHAHA!!!”

EN iYi KADIN OYUNCU MELTEM CUMBUL
Konuşma Metni:

“Öncelikle Akademi’ye çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar önüme çıkan her filmde oynadım. 23 senedir Los Angeles’tan her dönüşümde Türk basını “Meltem patlamaya hazır” haberleri yaptı. Siz bunu takdir ettiniz, iyi bir kadın olduğumu gördünüz. En sevmediğim özelliğim dürüstlüğüm. Herkesi saygıyla selamlıyorum.”

EN UZUN METRAJLI FiLM TAYFUN GÜNEYER
Konuşma Metni:

“Çok heyecanlıyım. ‘Çılgın Uzay Dershanesi’ni Kurtaran Hababam Ajanlar Beşlisi Çin’den Dönüyorlar mı Eyvah?’ filmime gösterdiğiniz teveccühe teşekkürler. Filmin iki buçuk gün sürüyor olmasını gişe stratejisi olarak yorumlayanlar var. Böyle işlere ‘Kahkaha tufanı’ demeyi tercih ediyorum. Thank you very much!”

EN iYi ÇIKIŞ YAPAN YABANCI LiBERAL YÖNETMEN SiNAN?ÇETiN
Konuşma Metni:

OSCAR VERiLMEZ, ALINIR

“Sinema yoksul işi değil, zengin işidir. Fakirden alıp zengine verme işidir. Yetmiş tane siyah tişörtüm var, değiştirip değiştirip giyiyorum. Yedi tane filmim var, döne döne onları çekiyorum...desem buna inanacak nice tembel, asalak ve yoksul. “Sinema yapıyorum, sanat filmi çekiyorum” diyen insan var. Salonda Teoman’ı göremiyorum? Türkiye’nin ilk sanat filmine daha ne kadar duyarsız kalacaksınız? Ayn Rand’ın hayatını anlatan bir film yaptım, 42 saniye. Yoksullar anlayamaz. Siz teşekkür etmeye bile değmezsiniz. ...k you all!!!”


ÖDÜLLERLE İLGİLİ ENTERESAN NOTLAR
- Oscar Ödülleri, 1925’de Ohio’lu marangoz Andy Oscar tarafından icat edilmiştir. “Andy Oscar goes to...” lafı oradan gelir.
- İlk yıllarda ödüller, kısa dönem Oscar’lık ve uzun dönem Oscar’lık olarak ikiye ayrılıyordu. Birkaç kere uygulanan bedelli Oscar’lık uygulaması çok tartışma yaratınca kaldırıldı.
- 1929’da aldığı Özel Akademi Ödülü nedeniyle sahneye çıkan Charlie Chaplin’in dilsiz olduğu anlaşılınca sesli filmler devri başlamış sayılır.
- 1935’teki töreni sunmak için başvuran Halit Kıvanç, yaşı ileri bulunduğu için reddedilmiştir.
- Kodak Theater’ın önündeki meşhur kırmızı halı İkea’dan alınmıştır. Hani var ya hepimizin evinde böyle keten gibi, hasır gibi...
- Türkiye’den de izlenen ilk Oscar törenini Bülent Özveren sunmaya başlamış, ancak “Komşudan Marlon Brando’ya 12 puan!!” deyince T.R.T derhal yayını kesmiştir.
- ‘Kaleci-oyuncu’ bir ödül kategorisi değil, bir mahalle futbolu terimidir.
- Tamer Karadağlı, 2007 yılında ‘en iyi aktör’ dalında en çok aday olan aktörlerden biri olan ‘Robert De Niro’yu en iyi taklit eden yabancı oyuncu’ dalında aday olmuş, ancak ödülü Hong Kong’lu aktör Chuk Lee’ye kaptırmıştır.