Aziz Kedi

Aziz Kedi

azizkedi@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

RESiMLi MÜZiK ANSiKLOPEDiSi



Türk rock’n’ roll’unun 50 yıllık tarihine Okan Bayülgen’in gözüyle bakmaya hazırlanın. Moğollar’dan Duman’a Mazhar Alanson’dan Şebnem Ferah’a ‘resim’li, ‘müzik’li bir hikaye bu. Sayfaları çevirin


Geçen ay buradan duyurmuştum; proje sona yaklaştıkça sağda solda daha sık görünmeye başladı. İki gece önce Can Dündar’ın Canlı Gaste’sine de misafir olduktan sonra olay koptu gitti. Okan Bayülgen’le birlikte hazırladığımız Resimli Müzik Ansiklopedisi’nden söz ediyorum. Projenin gerek sergi, gerek kitap formatında direkt olarak Türkiye’nin her yanındaki üniversitelere gideceğini açıkladıktan sonra mesaj kutum gerçek anlamda kilitlendi.

NEDİR?
Meselenin detaylarını öğrenmek ve olaya entegre olmak isteyen sayısız üniversite öğrencisine buradan yanıt verebilirsem mutlu olacağım. Türk ‘rock ‘n’ roll’ tarihini 1960’lardan bugüne dek inşa etmiş insanların hemen hepsiyle konuşmanın nefes kesici olduğunu söylemeliyim. Büyük resmi görme fırsatı bulunca memlekete ve onun müziğine olan inancım kuvvetlendi. Yazının devamında yalnız teknik detayları değil, ilk defa yayımlanacak bazı fotoğrafları ve röportajlardan alınmış kimi sözleri de bulabileceksiniz.
-Tam anlamıyla bir antoloji ya da ansiklopedi değil. İkisinin karışımı. Sanatlı katalog, fotoğraflı envanter, belgesel seyrüssefer defteri ya da ansiklopedimtrak tarih araştırması da diyebilirsiniz.
-Açılış sergisi İstanbul’da yapıldıktan sonra, mümkün olan tüm üniversitelere ulaşacak.
-İş bittiği zaman, tüm malzeme 100 sayfalık 6 fasikül halinde basılacak ve her ay bir fasikül çıkacak. Bunlar, üniversitelerin ilgili kulüplerine ulaştırılacak ve gerekli izinler halledildikten sonra gelirleri bu topluluklara kalacak şekilde satışa sunulacak. Satış fiyatı da herkes alabilsin diye 1 Lira filan gibi sembolik düzeyde tutulacak. Eseri meydana getirenler bu işten para kazanmayacak.
-Bütün fotoğraflar analog ve fotoşopsuz. O nedenle, hayran olduğumuz insanlar hakikaten de hayran oluncak gibi görünüyorlar.
-“Falanca niye yok?” Falanca hayattaysa büyük ihtimalle içeride yer alacak. Çalışma hala devam ediyor.
-“Bu hadise bir müzik festivaline dönüşebilir mi?” Bence süper olur ehehe. Neden olmasın? Üniversitelerin teveccühü böyle delicesine artarak devam ederse rock gruplarını birleştirip bir devlet bile kurabiliriz.

Nikki Wild (Punk Levent)
“Rock müzisyeni rock müzisyeni gibi görünür. Ben rock’çıyım ama memur gibi giyiniyorum olmaz”

Batuhan Mutlugil (Duman)
“Bırakmak mı? Yok canım. Bundan yirmi yıl sonra, ne olursa olsun, bizi yine bir barda çalarken göreceksin. Ama daha büyük, ama daha izbe... Önemli değil. Başka yolu yok.”

Ferman Akgül (Manga)
“Grup müziğinde disipline, planlamaya, titizliğe filan inanmıyorum. Şu etrafımda gördüğün adamlara inanıyorum”

Cahit Berkay (Moğollar)
“... hostes sevgili bulmaya çalışırdık ki bize yurt dışından malzeme getirsin. Bunları yaşayan adam dinleyicisini kandırmaya çalışmaz. 41 senedir her yeni albümde yeni ne yapabiliriz acaba diye kafa yoruyoruz”

Hayko Cepkin
“Herkese kafa atmak istiyorum. Anlıyor musun, dağıtırım yani burayı...”
Mazhar Alanson
“78’de Paris’te param bitti. Metroda en şahane akorlarımla yaptığım bir şarkımı çaldım. Kimse aldırmadı. Geçip gittiler. Dedim ki ne oluyor? Arkadaşım dedi ki, pozu bırak! Gözlerimi kapayıp çok sevdiğim bir Grateful Dead şarkısı çaldım. 40 kişi toplandı. Bu samimiyet dersini hiç unutmadım”

Hakan Nurcanlı (Art Diktatör)
“Ne yaparlarsa yapsınlar, Allah kahretsin. İsterlerse öldürsünler. Korkma, al bütün bu şarkı sözlerini kitaba koy. Artık insanlar uyansın istiyorum”

Özer Sarısakal (Kronik)
“Eskiden ekipman, şu bu yoktu. Şimdi her şey var çok şükür ama ‘o’ azaldı. ‘O’ dediğim, seyircinin gözündeki bir şey. Açıklamak kolay değil. Ama azaldı diyorum, bitti demiyorum. Her durumu kendi zamanı içinde değerlendireceksin. Bu da düzelecektir.”