Cadde BAĞIŞIKLIK SiSTEMiNi GÜÇLENDiRMENiN YOLLARI - iMMÜNOTERAPi: MUCiZE TEDAVi

BAĞIŞIKLIK SiSTEMiNi GÜÇLENDiRMENiN YOLLARI - iMMÜNOTERAPi: MUCiZE TEDAVi

16.01.2014 - 20:39 | Son Güncellenme:

Bağışıklık sistemini tedavi eden immünoterapi; kanserden hepatite, iltihaplı romatizmadan vitiligoya kadar pek çok hastalıkta olumlu sonuçlar veriyor

BAĞIŞIKLIK SiSTEMiNi GÜÇLENDiRMENiN YOLLARI  - iMMÜNOTERAPi: MUCiZE TEDAVi

İç hastalıkları uzmanı Ülkü Duraksoy, Amerikan ‘Science’ dergisi tarafından 2013 yılının en önemli 10 gelişmesi arasında yer alan immünoterapi hakkında bilgi verdi:
“Basit açıklamasıyla immünoterapi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik bir tedavi şekli. Temelinde bağışıklık sistem bozukluğu olan tüm hastalıklarda kullanılabilir. Bunların arasında iltihaplı romatizmalar, behçet, sedef, vitiligo, çeşitli kanser türleri, hepatit, tiroid ve tüberküloz var.

Haberin Devamı

Yaşam kalitesini artırıyor
Kanser hastaları için de tercih edilen immünoterapi, sadece hastalık terminal dönemdeyse (ölüm öncesi dönem) çok fazla yanıt vermez. Ancak terminal dönemde olduğu düşünülüp tedavi alan ve iyi yanıtlar veren hasta profilleri de var. Özellikle standart tedavilerle birlikte yürütüldüğünde hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde artar. Tedavi için kanserin tipi önemli değil. Hastalık, sistemik olduğu için var olan sorunlar bulunup düzeltilir.
Son 100 yıldır kanser tedavilerinde bağışıklığı öldüren seçenekler kullanılır. Zaten bağışıklığı zayıf olan bu hastalar, kemoterapi ve radyoterapi de alarak kanserle mücadelede iyice zayıf düşer.
Kanserle mücadele etmesi gereken akyuvarlar dediğimiz hücrelerimiz, bu tedaviler sırasında yok edilir. Böylece kanser kök hücreleri, giderek güçlenir ve hastalık daha agresif hale gelir. Hücreler, çoğalıp daha yayılımcı (metastaz) bir forma dönüşür. Hastanın bağışıklığı, tüm bu etkenler altında daha da çöker. Maalesef kemoterapi ve radyoterapinin keşfiyle hastalar ölmeye devam eder.

Haberin Devamı

Tedavinin hazırlık aşaması
İmmünoterapi, kişiye özel bir tedavi şekli, öncesinde tamamlanması gereken bir hazırlık aşaması var. Bazı hayati öneme sahip analizler yapılır. Örneğin bağırsak flora analizi çok önemli. Bağırsağınızın nasıl çalıştığı, detayına kadar araştırılır. Ölüm, bağırsakta gizlidir. Bu testi yorumlama kabiliyeti zor, özel eğitim gerektirir.
İltihaplı romatizmadan kansere, alerjilerden anjiyo ödem risklerine, gluten duyarlılıklarından genetik hastalıklara kadar tüm hassasiyetler değerlendirilir.
Sonra bağışıklığın bozulma derecesini anlamamıza yardım eden basit kan testleri uygulanır. Aynı zamanda fizik muayene ve hastanın öyküsü alınır. Tüm bulgular toparlandıktan sonra tedavi şemasını belirlemek kolaylaşır. Yol haritası çizilir ve tedavi başlar.

Bu sinyalleri dikkate alın
Bağışıklık sistemi bozulduğunda bize çeşitli alarmlar verir. Sürekli hastalanmaya başlamışsanız, gribi veya nezleyi atlatmakta güçlük çekiyorsanız, uyku bozukluğu ve alerjik reaksiyonlar yaşıyorsanız, ağızda yaralar ve uçuklar çıkmaya başlamışsa, unutkanlık, sürekli halsizlik ve yorgunluk varsa bir hekime başvurun.”

Haberin Devamı

KOLONOSKOPiDEN KORKANLARA

“Kolonoskopiden çekinen hastalar için basit bir dışkı tarama testi öneriyoruz. Bu testle polip veya kolon kanseri taranabilir. Test sonucu bir günde çıkar. (Kolonoskopi, içi boşluklu bir organ olan kalın bağırsağın kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle incelenmesidir. Kolonoskopi bağırsak dışı basılar, bağırsak duvarına ait anormallikler ve bağırsak boşluğundaki patolojiler hakkında bilgi edinmeyi sağlar)
‘Biyolojik tedavi’ de denen bu yöntemle; kötücül melanom, kemik iliği urları, böbrek, akciğer zarı ve lenf düğümleri kanserleriyle alerjik rinit ve astım teda-vilerinde başarı elde edildi.”