Banu Çarmıklı

Banu Çarmıklı

banu.carmikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ŞUBAT’TA  ÖNE ÇIKANLAR
Geçtiğimiz hafta yepyeni sergiler sanatseverlere kapılarını açmışken, ben de sizler için şubat ayının öne çıkanlarını derledim. Galeri Nev İstanbul, Murat Morova’nın kişisel sergisiyle karşımıza çıkıyor. Kendine özgü ikonografik üslubunu çok beğendiğim Morova, geleneksel estetiğin öğelerini bugünün görsel diliyle yorumlama konusunda usta diyebilirim. Son dönem işlerinden oluşan ‘Cosmic Latte’ ise ismini, evrenin şu anki ortalama renginin bilim insanlarınca tanımlanan terimden alıyor. Felsefi, dini ve mitolojik düzlemde Doğu’yla Batı imgeleri arasında köprü kuran sanatçı, evrenin bütüncül dilini anlamaya giden yola ışık tutuyor. Semboller ve metaforların hakimiyetindeki resimlerinde, kültürler arası geçişkenliğin şifrelerini paylaşan Morova, bizi de ipuçlarının peşinden sürükleneceğimiz keyifli bir yolculuğa çıkartıyor. Serginin mistik ve simgesel kurgusu, kapıdan girer girmez etrafınızı kuşatıyor, bu anlamda izleyiciyle diyaloğu çok başarılı olmuş.
Morova’nın referansları ise yine çok kültürlü ve çeşitli. Leonardo da Vinci’den
Nicolas de Nikolay’a,
Caspar David Friedrich’ten Hoca Ali Rıza’ya kadar uzanan geniş bir ilham kaynağı skalası var. Elbette tüm bu referansları özgün üslubuyla yorumlayarak, izleyeni hayran bırakan eklektik resimlere imza atıyor. Sergiyi, 16 Mart’a dek mutlaka görmenizi öneririm.

Süperpoze
Farklı bir deneyim tercih edenleri memnun edecek bir sergi, Galeri Öktem Aykut’ta kapılarını açtı. İç mimar ve tasarımcı Tayfun Mumcu’nun ilk sergisi olma niteliğiyle öne çıkan ‘Süperpoze’, heykele dönüştüğü bir yaratıcılık serüvenini yansıtıyor. Mobilya tasarımcılığından aldığı malzeme ve form yorumlama yetkinliğini, mekanla bütünleştiren sanatçı, etkileşime yeni katman ekliyor.
Sergide yer alan; sehpa, dolap, tabure ve paravan gibi objelerin işlevsiz kılınarak bağlamlarından ayrı birer soyut temsile bürünmesi, izleyici algısını da tazeleyen deneyim sunuyor. Pleksi, sedef, pirinç, krom gibi farklı görsel tattaki materyalleri bir arada kullanan Mumcu, hem biçimsel hem de fikirsel açıdan zıtlıklardan beslenen bir üretim çizgisi yakalıyor. Bu ilgi çekici sergiyi, 16 Şubat’a kadar izleyebilirsiniz.

Uykudan Önce Masallar
Çalışmalarını ilgiyle takip ettiğim sanatçılardan Gülcan Şenyuvalı’nın son kişisel sergisi de bu ayın öne çıkanlarından... Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi’nde açılan ‘Uykudan Önce Masallar’, sanatçının tuval üzerine akrilik, yağlı boya, kara kalem, kolaj ve dikiş çalışmalarını içeriyor. Gülcan’ın toplumsal meseleleri naif bir dille pratiğine aktardığı üslubunu beğeniyorum. Bu sergisinde de kız çocuğu ve kadın olma, ailevi imgeler gibi hem kırılgan hem de çarpıcı gerçekler barındıran kavramları masaya yatırması çok önemli. Malzemeyle ilişkisinin doğallığını çalışmalarında rahatlıkla seçebileceğiniz sanatçı, dikkat çekilmesi gereken konuları içeriklerine zıt bir ‘süslü” görsellikle vurguluyor.
22 Şubat’a dek açık kalacak sergiyi görmeden geçmeyin.

Balkon-Fotoğraflar
ŞUBAT’TA  ÖNE ÇIKANLAR
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, yine sıra dışı bir projeye imza atarak yazar Orhan Pamuk’un sanatçı yönüyle bizleri tanıştırdı. İstanbul’daki evinin balkonundan çektiği fotoğrafların ünlü Alman yayıncı Gerhard Steidl’ın küratörlüğünde sergilendiği ‘ORHAN PAMUK-BALKON/FOTOĞRAFLAR’, kentin değişken karakterini gözler önüne seriyor. Çizgileri ve renkleri yıllar içerisinde daha da farklılaşan İstanbul’a dair bu samimi sergi, 27 Nisan’a dek izlenebilir.