Başak Demiriz

Başak Demiriz

basak.demiriz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cinsel isteksizlik hem kadınlar hem de erkeklerde görülebilir. Kendi başına bir sorun olduğu gibi, başka bir sorunun işareti de olabilir


Dr. Başak: Psikoterapiye başlama nedeni olarak “Kendimi son zamanlarda mutsuz, tahammülsüz ve gergin hissediyorum” demiştiniz. Bunun dışında herhangi bir şikayetiniz var mı?
Danışan: Eşimle de aramız pek iyi değil. Evin içinde iki yabancı gibiyiz. 14 yıldır evliyiz ama hiç bu kadar kötü olmamıştı.
Dr. Başak: Ne zamandır böyle?
Danışan: Son 1-2 aydır. İkimiz de çok gerginiz, daha fazla tartışıyoruz.
Dr. Başak: “İki yabancı gibiyiz” derken tam anlamıyla ne kastettiniz?
Danışan: Evin içinde çok fazla konuşmuyoruz, ortak bir şeyler yapmıyoruz. O bana kızıyor, ben ona. Devamlı birbirimizi didikliyoruz, suçluyoruz. Yani anlayacağınız ikimizin de hiç huzuru yok.
Dr. Başak: Cinsel hayatınız nasıl?
Danışan: Pek yok.

CiNSEL iSTEK BOZUKLUĞU
Dr. Başak: Bu konuyu konuşmak bazı kişiler için zor olabilir, sanıyorum siz de pek rahat değilsiniz ama yaşadığınız sıkıntıları, eşinizle ilişkinizin durumunu anlayabilmek için biraz daha detaylı bilgi almam gerekecek.
Danışan: Bugüne kadar kimseyle konuşmadığım bir konu bu.
Dr. Başak: Şimdi benimle konuşmak konusunda zorlanmakta haklısınız ama cinsel sağlık, fiziksel ve psikolojik sağlık kadar önemli. Ama cinsel sağlıkla ilgili konular rahatça konuşulmuyor, hatta çoğu kez göz ardı ediliyor. Cinselliğin insan doğasının bir parçası olduğu, temas, duygusal ifade, zevk, şefkat, aşk gibi temel ihtiyaçların giderilmesi için şart olduğu hep unutuluyor.
Danışan: Bizim zamanımızda bu konular bu kadar çok konuşulup, yazılmazdı. Her şeyi evlendikten sonra öğrendik. Annem karşısına alıp da bana bunları anlatamazdı ki, kendisi de bilmiyordu büyük bir olasılıkla.
Dr. Başak: Maalesef cinselliği ayıp, yasak ve günah olarak gören ve konuşmaktan kaçınan bir toplumuz. İnsanları mutlu bir cinsel hayata sahip olmaları için bilgilendirmek bir yana, cinsel hastalıklar, yaşanan sorunlar, işlev bozuklukları, korunma yöntemleri gibi konular bile konuşulmuyor.
Danışan: Ben de konuşmaktan kaçınıyorum uzun zamandır. Geçenlerde bir televizyon programında bu konu konuşuldu ve o zaman “Acaba benim yaşadığım normal değil mi?” diye düşünmeye başladım.
Dr. Başak: Tam olarak ne yaşadığınızı anlatabilir misiniz?
Danışan: Eşimle uzun zamandır beraber olmuyoruz.
Dr. Başak: Ne kadar uzun?
Danışan: Yaklaşık iki yıldır.
Dr. Başak: Cinsel isteksizlik hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Kendi başına bir sorun olduğu gibi, başka bir sorunun işareti de olabilir. Sizin beraber olmamanıza yol açan nedenleri araştırmamız gerekir.
Danışan: Doğrusu benim pek isteğim yok. Neden oldu bilmiyorum.
Dr. Başak: Cinsel isteksizlik çoğunlukla psikolojiktir ama buna ancak altta yatan fiziksel bir faktörün olup olmadığına emin olduktan sonra karar verebiliriz.
Danışan: Fiziksel olarak ne etkileyebilir?
Dr. Başak: Kadınlarda menopozla beraber ortaya çıkan bazı değişiklikler cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bunlar psikolojik de olabilir, yaşlandığını düşünüp kendini beğenmemek de olabilir. Fiziksel değişikliklerin başında, vajinada kuruma ve vajinanın mukozasında incelme gelir. Böyle sorunlar yaşayan kadınlar cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama gibi şikayetlerden dolayı cinsel isteksizlik yaşayabilirler.
Danışan: Benim böyle sorunlarım olmadı. 46 yaşındayım ama daha menopoza belirtileri yaşamıyorum.
Dr. Başak: Her kadının menopoza giriş yaşı ve belirtileri farklı olur. Ayırca mutlaka sorun yaşayacaksınız diye bir kural da yok. Kullandığınız bir ilaç var mı? Çünkü bazı ilaçlar da cinsel isteksizliğe yol açabilir.
Danışan: Hayır, bazen ağrı kesici alıyorum ama bunun dışında başka ilaç kullanmıyorum.
Dr. Başak: Bunun dışında fiziksel bir rahatsızlığınız var mı?
Danışan: Yok. Daha geçen gün tüm kontrollerimi yaptırdım, her şey normal çıktı.
Dr. Başak: Genel kontrollerinizi yaptırırken, jinekolojik muayene de yaptırmış mıydınız?
Danışan: Evet, ailede rahim kanseri olduğu için doktorum altı ayda bir kontrol ediyor. Bir sorun yok şimdilik.
Dr. Başak: Anladığım kadarıyla fiziksel bir neden yok. Öyleyse psikolojik faktörleri inceleyebiliriz. Yaşadığınız bir travma var mı? Cinsel, fiziksel veya duygusal?
Danışan: Annemi kaybettiğimde çok üzüldüm ve günlerce ağladım ama travma sayılmaz sanırım.
Dr. Başak: Depresyon, aşırı stres, kaygı, özgüven eksikliği, vücut görünümü ve evlilikle ilgili sorunlar, eşlerden birinin gizli eşcinsel olması psikolojik olarak cinsel isteği etkileyen faktörlerdir. Siz bunlardan biri var mı?
Danışan: Saydıklarınızın çoğu bende var: Depresif hissetme, aşırı stres, kendimi şişman bulma ve eşime yönelik kızgınlıklar ve kırgınlıklar.
Dr. Başak: Böyle hissederken cinsellikten uzaklaşmış ve uzaklaştıkça cinsel dürtülerinizi iyice baskılamış olabilirsiniz.
Danışan: Olabilir, peki bu bir bozukluk mu?
Dr. Başak: Cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin en az altı ay boyunca olmaması veya cinsel etkinlik sürecinde heyecan, zevk duyulmaması, cinsel istek bozukluğuna işaret eder.
Danışan: İki yıldır dedim ama üç ayda bir kere falan olmuştur.
Dr. Başak: Bazen eşten gelen baskıyla ilişki yaşanabilir ama bu ‘cinsel istek bozukluğu’ yaşadığınız gerçeğini değiştirmez. Bu sıkıntıyı yaşayan kişiler cinsel etkinliği başlatmaz ve eş tarafından başlatıldığı zaman gönülsüzce karşılık verir.
Danışan: Eşim eskiden zorluyordu ama artık o da vazgeçti. Aslında size gelmemi ve bu konuları konuşmamı o benden daha çok istiyordu.
Dr. Başak: Evliliğinizin ilk yıllarında böyle bir sıkıntı yaşamadığınızı söylemiştiniz. Şimdiki durumunuzun çok sağlıklı olduğunu söyleyemeyeceğim.
Danışan: Her şey daha iyiydi ama sorunlarımız düzelmeden cinsel hayatımızın düzeleceğini sanmıyorum.
Dr. Başak: İletişim sorunları, kızgınlık, kırgınlık, güvensizlik yaşıyorsanız öncelikle bunları halletmeniz gerekir. Bunun için bir çift terapistinden yardım almanızı öneririm. Diğer yandan, cinsel isteksizliğinizin tek nedeninin eşinizle yaşadığınız sorunlar olmama ihtimali de var. Biraz önce bahsettiğiniz, depresyon, stres, özgüven eksikliği, kaygı gibi sorunlarınızı da ciddiye almalısınız. Bunların üstesinden gelmek için de bireysel terapi almanız faydalı olacaktır.