Cadde BAYRAMDA BESLENME - BiR TATLI BiR ÖĞÜNE BEDEL

BAYRAMDA BESLENME - BiR TATLI BiR ÖĞÜNE BEDEL

07.08.2013 - 19:28 | Son Güncellenme:

Her bayram ziyaretinde sunulan çikolata, tatlı ve şeker gibi gıdalar özellikle diyabet hastalarını zor duruma sokuyor. Uzmanlar, hastaların yiyeceği bir porsiyon şerbetli tatlının bir öğüne bedel olduğunu söylüyor

BAYRAMDA BESLENME - BiR TATLI BiR ÖĞÜNE BEDEL

Memorial Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, diyabet hastalarının bayramı sağlıklı geçirmesi için tavsiyelerde bulundu: “Bayram ikramları, diyabet hastaları için tuzaklarla dolu. Hasta, bir öğünde yemeğinden alacağı proteini tatlıya feda edebilir. Bu da şeker metabolizmasının altüst olmasına yol açar. Bunun için diyabetlilerin beslenmelerine gösterdikleri özeni bayramda da sürdürmesi gerekir. Tip 2 hastaları bu konuda daha da dikkatli olmalı çünkü obeziteye meyilleri yüzünden sağlıkları zaten tehlike altında.

Haberin Devamı

Israrla yemek isteyenler var
Bir diyabet hastası, günlük alması gereken kalori miktarı dahilindeki yemeklerinden fedakârlık ederek tatlı tüketebilir. Bunu ne kadar önermesek de ısrarla tatlı yemek isteyen hastalar var. Diyabetik tatlılar da bir alternatif olabilir ancak bunların da fazla tüketilmesini önermiyoruz. Çünkü bu tatlıların şekeri tatlandırıcı olsa da içindeki yağ oranı normal tatlılar kadar. Bu da bir diyabet hastası için tehlikeli. Biraz tatlandırıcıyla yapılmış sütlaç, muhallebi ve irmik helvası iyi seçenekler.

Tatlı sonrası yürüyüş
Tüketilen bir tatlının arkasından 15 dakikalık yürüyüş yapılabilir. Tatlı hangi öğün yenilirse yensin şekerin yükselmesine sebep olur. Yine hasta tatlı tüketmek istiyorsa ve insülin kullanıyorsa 1-2 doz fazla insülin kullanabilir. Ancak diyabet hastalarının tatlı tüketimi konusunda ısrarcı olmamaları gerekir.

Haberin Devamı

Diyet bozulmayacak!Bayramlarda börek, dolma ve etli yemekler de çok tüketilir. Diyabet hastaları için en önemli kural, diyeti bozmamak. Disiplin bozulduğu anda tedavi için yapılan tüm çabalar boşa gider.

Yemek ve ilaç saati atlanmamalıEn önemli nokta, yemek ve ilaç saatlerini aksatmamak. Ziyaret edilecek yer yakınsa yürüyerek gidilmeli. Asansör ve yürüyen merdiven kullanılmalı.”

“TATLI YERiNE MEYVE OLUR MU?”
Meyve şekeri hızla kana karışır ve kan şekerini yükseltip hipoglisemiye yol açar. Yanında tüketilen süt, yoğurt ya da galeta bu durumu etkiler. Her bir öğünde bir meyve tüketmek doğru olur. Eğer farklı meyvelerin bir öğünde tüketilmesi isteniyorsa bir porsiyonu aşmayacak şekilde hesaplanmalı. Örneğin
3-4 erik ve 5-6 kiraz bir porsiyona denk gelir.

BESLENME PLANI
Memorial Ataşehir Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Şefika Aydın Selçuk diyabet hastalarına özel bir mönü oluşturdu.

Sabah
n 1 kase yoğurt
n 5-6 kaşık yulaf ezmesi
n 1 elma
n 10 fındık

Öğle
- 1 porsiyon yağsız gözleme ve ayran veya 1 porsiyon makarna (diyabet hastaları kepekli tercih edebilir) ve yoğurt

Ara öğün- 1 çay bardağı kuruyemiş, kuru meyve veya 2 top dondurma

Haberin Devamı

Akşam
- Izgara veya fırında et (tavuk veya balık da olabilir)
- 1 porsiyon zeytinyağlı sebze
- Ayran
- Salata

TATLI TÜKETİMİ
Bayramda yemekle beraber asla tatlı tüketilmemeli. Tatlı tüketimi her gün olmamalı. Yemekten en az 2 -3 saat sonra 1 kase sütlü tatlı, 2-3 top diyabetik dondurma veya 2 diyabetik baklava tercih edilebilir. Zevke göre de diğer bir alternatif olarak ev yapımı, az şekerli bir dilim kek ve süt de olabilir. Tatlıyla beraber bol su veya 1 şişe sade soda ya da şekersiz filtre kahve içilebilir.

YARIN: MiDE SORUNLARI OLANLARA TAVSiYELER