Cadde BELiRTi VERMEYEBiLiR

BELiRTi VERMEYEBiLiR

04.01.2012 - 20:50 | Son Güncellenme:

Miyomlar rahmin ‘miyometrium’ tabakasını oluşturan düz kaslardan köken alan...

BELiRTi VERMEYEBiLiR

Miyomlar rahmin ‘miyometrium’ tabakasını oluşturan düz kaslardan köken alan, iyi huylu kitleler. Sayıları ve büyüklükleri değişen miyomların boyutları, 1-30 cm. arasında olabiliyor

Haberin Devamı

Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Tolga Ergin, miyomların tedavisinde kapalı ameliyatların önemine dikkat çekti:

Tesadüfen fark ediliyor“Pek çok miyom başka bir nedenden dolayı yapılan muayene-ultrasonografi esnasında şans eseri fark ediliyor. Miyomların çoğu belirti vermemesine rağmen yüzde 25 vakada bazı şikayetler görülüyor. Adet döneminde aşırı ve anormal vajinal kanama, ağrı, idrar torbası veya bağırsaklardaki baskı semptomlarıyla karında şişlik oluyor.

Ailede varsa dikkatMiyom oluşumunda ailesel yatkınlık önemli. Sıklıkla 30-40 yaşlar arasında ortaya çıkıyor. Ergenlik öncesi östrojen sentezi olmadığı için görülmesi son derece nadir. Miyomların neden oluştukları kesin olarak bilinmemekle birlikte yumurtalıklardan üretilen östrojen hormonuna bağlı olarak büyüdükleri düşünülüyor.

Haberin Devamı

Şikayetler yerine bağlı Miyomlar rahimde yerleştikleri yere göre sınıflandırılıyor. Rahmin iç bölgesine yerleşenler, tüm miyomların yüzde 50’sini oluşturuyor. Bunun yanında; rahim duvarının ortasında kas dokusu içinde, rahmin dışına uzanmış şekilde ortaya çıkan miyomlar da var. Bunlara, fazla kanamaya yol açan rahim içi miyomları deniyor. Büyüdükçe kanamaya müsait alan fazlalaştığı için kanamanın miktarı da artıyor. Bu fazla kanamalar bir süre sonra kansızlığa yol açıyor.

Ağrı nadir görülüyor Ağrı genelde adet kanaması sırasında kramp tarzında gelişiyor. Miyomlar, hem hamile kalmada hem de hamileliğin devamında ve doğum sırasında nadiren sorun oluşturuyor. Yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak tedavinin gerekliliği kararlaştırılıyor. Özellikle rahim içindeki miyomların hamilelik öncesinde tedavi edilmesi gerekiyor.

Rutin jinekolojik kontrol şartMiyom eğer belirgin bir şikayet yaratmıyorsa tedavi gerektirmiyor, takip edilmesi yeterli. Bu hastaların; kasık ağrısı, bası hissi, aşırı kanama ve hamile kalmada sorun yaşamaları halinde mutlaka doktora başvurması gerekiyor. Her hastalıkta olduğu gibi burada da erken tanı çok önemli.

Embolizasyon uygulanabilirEmbolizasyon, özellikle son 10 yılda tedavi seçenekleri içine giren bir yöntem. Anjiyo gibi kasıktan ince bir kateterle rahmi besleyen atardamarlara giriliyor ve bu damarlara tıkayıcı tanecikler veriliyor. Damarları tıkanan miyomlar beslenemiyor ve doku ölümü sonucu gittikçe küçülüyor. Böylece ağrı ve kanama gibi şikayetler ortadan kayboluyor ya da azalıyor. Ancak embolizasyon tedavisinde hasta seçimi çok önemli.
Miyomlarda kullanılan en sık tedavi metodu, cerrahi. Burada seçilmesi gereken yol, laparoskopik cerrahi olmalı. Gerekli teknik donanım ve doktorun tecrübesine bağlı olarak neredeyse tüm miyomların bu teknikle çıkarılması mümkün. Histeroskopi de genel anestezi altında rahim ağzından girilerek yapılan bir operasyon.

Haberin Devamı

Estetik sonuçlar için
Laparoskopi operasyonları geniş kesi yapılmadan, yani karın açılmadan gerçekleştiriliyor. Göbek deliğinden ve kasık bölgesinde açılan 3-4 küçük delikten bütün işlemler yapılıyor. Karın içinde gözlenmesi en zor bölgeler, rahatlıkla görülebildiğinden tedavi imkanı ve başarısı artıyor. Bu ameliyatlar mikro-cerrahi prensipleriyle yapıldığından, karın içerisinde ve ameliyat alanlarında minimal hasar meydana geliyor. Ameliyat sonrası hastanın ağrı şikayeti daha az olduğundan genel durumu hızla normale dönüyor. Çoğunlukla aynı veya ertesi gün taburcu oluyor.”

Haberin Devamı

KANSER RiSKi ÇOK AZ
Miyomların kansere dönme oranı binde bir civarında. Genellikle çok hızlı büyüyen ya da menopoz döneminde büyüme gösteren miyomlar kansere dönüşebiliyor. Her 4-5 kadından birinde görülen pelvik kitlenin de en sık nedeni.

YARIN: iDRAR KAÇIRMA