Berna Laçin

Berna Laçin

berna.lacin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

OKUL ÇAĞINDA ÇOCUĞUN MU VAR DERDİN VAR...
Ülkeler değişse de ailelerin amacı, çocuklarını iyi bir okulla, iyi bir geleceğe hazırlamak. Dünyaya göre ülkemizin hali dumanlanıyor tabii...

Türkiye’de veliysen daha çok derdin var! Hele aylardan şubatsa, karalar bağlama vakti gelmiş demektir. Okul zamlarının kapıda olduğu, sınavların ayak seslerinin duyulmaya başladığı zamanlardayız şimdi. Enflasyon sebebiyle yüzde 30’u bulan özel okul zamları gelmeye başlamış bile, kulağıma çalındığına göre... Bu arada hemen belirteyim, dünyanın her yerinde çocuk okutan aileler, az ya da çok, benzer dertlerden muzdarip. Ekonomisi çok gelişmiş ülkelerde bile günden güne artan, özellikle de geleceğe dair işsizlik endişesi, aileleri, çocuklarını hayata bir adım önde başlatabilmek umuduyla, eğitime daha çok yatırım yapmaya mecbur bırakıyor.
Yurt dışında da aynı
Her ne kadar eğitim kalitesi açısından okullar arası fark ülkemizdeki kadar olmasa da, iyinin daha iyisini yakalamak için Avrupa ve Amerika’da da aileler kesenin ağzını açmış durumda. Özel ilkokul için bizim paramızla 200 bin civarı ödeyen İngiliz arkadaşım var mesela... Hatta bir başka arkadaşım, altı aylık bebeği için ünlü bir anaokulunun bekleme listesine yazıldı İngiltere’de. Yanlış anlaşılma olmasın, karısı da kendi de İngiliz.
Amerika’daysa adrese göre yerleştirmede iyi bir okula yollayabilmek için sürekli taşınan bir arkadaşım da iyi semtteki okula yollayabilmek için verginin nasıl yükseldiğinden şikayet ediyor durmadan. Eğitim sistemi en adil ve en sosyal demokrat Fransa’da, yine bir Fransız arkadaşım orta bir itibarıyla özel ders aldırmaya başladı çocuğuna...
Ülkeler değişse de amaç hep aynı, daha iyi bir okulla, daha iyi bir gelecek için kapı aralamak. Dünyada hal böyleyken, bizim ülkemizin hali iyice dumanlanıyor tabii... Para artı sınav başarısıyla bile gidilebilecek iyi okul sayısı çok az. Hele akademik başarı yerine, farklı yetenekleri olan bir çocuğunuz varsa, vay halinize! Bir de eğitime harcayacak maddi imkanınız yoksa, düğüm düğüm üzeri demektir.
İşte şu an ülkemizde velileri düğümleyen bir başka mesele size...
Mağdurlar ne yapacak?
Dershaneler, kurslar ve benzeri kurumlar kapatılıyormuş. Yılan hikayesine dönen bu mesele, velileri iki arada bir derede bırakıyor. Kapatma haberine rağmen, bilinen en büyük dershaneler, çoktan önümüzdeki yıl için kayıt almaya ve bursluluk sınavları yapmaya başladı bile. ‘Acaba yine başka isim altında mı karşımıza çıkacaklar?’ diye veliler merakta...
Okullarla dershanelerin anlaşıp, okulların bünyesinde kurs verilmesi de olasılıklar arasında. İsimler değişir ama bu sistem biraz zor kırılır kanımca. Ayrıca, dershanelerden devşirilen Temel Liseler de yıl sonu kapanıyormuş. İçindeki öğrencilerin de özel ya da devlet okullarına nakledilmesi isteniyormuş.

Şimdi velilerin aklında deli sorular...
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUĞUN MU VAR DERDİN VAR...
Madem dört senelik bir projeydi, neden geçtiğimiz yıl dahil olmak üzere Temel Liseler’e öğrenci alımına devam edildi?
Ara sınıf geçişleri için nasıl bir kolaylık sağlanacak? İlla ki sınıflarda boş yer bulunan en yakın mahalle mektebi mi zorunlu tutulacak?
Temel Liseler, dershane mantığıyla çalışan, fiyatı nispeten makul özel okullardı. Oradan açığa çıkacak öğrencilerden, özel okula gitmek isteyenlere maddi destekte bulunulacak mı?
Dershane, kurs ve adı değişerek devam eden kurumların şimdiden okullarla görüşmeye başladığı haberleri gelmeye başladı. Elbette yine dershane ücreti okul ücretine ilave edilerek ki 35 bin TL yıllık okul ek gibi ciddi rakamlar kulaktan kulağa yayılmakta... Böyle olursa hem aynı ücreti ödeyip hem de seçme şansı kalmayan veliler için daha büyük sıkıntı olacak. Kısaca, türlü mağduriyetlerin önü nasıl alınacak?
İmkanı olan özel dersle takviye alacak, peki ya diğer öğrencilerin fırsat eşitsizliğine engel olmak için nasıl tedbirler alınacak. Daha büyük başarıları hedefleyen öğrencilere ne tür hazırlık alternatifleri sunulacak?