Cadde BUGÜN YENi BiR BAŞLANGIÇ YAPIN

BUGÜN YENi BiR BAŞLANGIÇ YAPIN

10.04.2012 - 21:14 | Son Güncellenme:

Daha uzun ve sağlıklı ömür sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklı. Hadi, bugünden başlayarak kalbiniz için iyi kararlar vermeye çalışın

BUGÜN YENi BiR BAŞLANGIÇ YAPIN

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sağlıklı bir yaşam sürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için yeni başlangıçlar yapmanın önemine değindi, önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

Tükettiğiniz besinlerin rengini değiştirin“Kalp sağlığınız için önceki beslenme alışkanlıklarınızı bir kenara bırakarak, iyi beslenme kararı alın. Katı yağ tüketimini bırakarak, zeytinyağıyla beslenin. Kırmızı et alışkanlığından vazgeçin. Tükettiğiniz etin rengi ‘beyaz’ olsun. Kırmızı et yerine, balık, hindi ve tavuk yiyin. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin.
Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlar; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Düşük kalorili sebze ve meyveler kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerir. Günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketin. Beyaz un yerine işlenmemiş yani kepekli buğday unu tercih edin.
Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen, fast-food alışkanlıkları olan ve yemek seçen çocuklarınıza, sofra alışkanlığı kazandırın. Onlara bamya, fasulye, salata ve meyve yemesini öğretin.

Haberin Devamı

Komşunuzun diyet listesini almayınYağların karın çevresinde toplanmasının özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırdığını ve bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde 102 cm.’yi geçmemesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Belinizi inceltin, kilo verin, öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır. Kilo verirken komşunuzun diyet listesini değil, bilimsel standartlarda hazırlanmış ve diyetisyenin size önerdiği listeyi dikkate alın.

İş stresinden kurtulunStres kontrolü sağlayıcı aktivitelerde bulunun. İşinizde beceri ve olanaklarınızı zorlamayın. Ağır sorumluluk altına girmekten kaçının.
Düzenli egzersiz, stresi kontrol altına almaya yardımcı olur. Bu nedenle kalbiniz için verdiğiniz yeni kararlar arasında, hareketli bir yaşam tarzını benimsemek de olsun. Tembellikten uzak durun. Yürüyüş yapın ve asansör yerine merdivenleri tercih edin. Yakın mesafelerde aracınızı kullanmayın, yürüyün.
Düzenli kalp kontrolleri yaptırın
Ailenizde genç yaşta kalpten ölüm hikayesi varsa, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol hastasıysanız, aşırılı kilolu ve hareketsiz biriyseniz kalp hastalıkları açısından risk grubundasınız. Risk grubu içinde olanlar 30, olmayanlarsa 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak bazı testler yaptırmalı. Bunlar; total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), trigliserid ve kan şekeri tetkikleri.

Haberin Devamı

Aceleci olmayınÇok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz değişin. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışın. Daha yumuşak, sakin hareket eden ve huzurlu biri olmak için yoga yapın.

Alkolü sınırlandırınAlkol, kalbiniz için yararlı değil. Fakat alkol alınacaksa tercihin yararlı kolesterolü yükselttiği bilinen kırmızı şaraptan yana olması uygun. Günde bir su bardağını aşmayacak ölçüde alınabilir. Fakat kırmızı şarap tercih edilmiyorsa içinde kalbi koruyucu maddeler içeren üzümü, çekirdekleriyle yiyebilirsiniz. Üzüm çekirdeği toz ve kapsül olarak da satılır.”

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK DESTEK ALINHastalığınızı, aileniz veya çevrenizle ilgili sorunlarınızı bir liyezon psikiyatri uzmanıyla görüşün. Liyezon psikiyatri uzmanı, organik bir hastalığın, psikolojiniz üzerinde yaptığı bozuklukları inceler.

MENOPOZU GECİKTİRİNÖstrojen hormonu, kadınları damar sertliğine karşı korur. Ancak menopozla östrojen hormonu ortadan kalktığı için kadınlarda anormal damar sertliği süreci başlar. Bu nedenle menopozu geciktirici tedavi olun.

YARIN: KALP HASTALIĞININ CiNSEL HAYATA ETKiSi

Yazarlar